Magic the Gathering
Magic the Gathering3135 medlemmer 8 pålogget

Brukernavn:

Passord:


Bli medlem
Har du glemt passordet?

Søk NorskeMagic
Søk kort:

Søk medlem:

Søk by:
Søk forumet:

Søk regler:

Søk kortstokk:
Artikler Diverse | Deckanalyse | Strategi | Casual | Deckdoktor | Turnering | Recension | Intervju | NoM | Judge

Velkommen til NorskeMagics artikler! Her finner du massevis av interessante og morsomme artikler om alt fra turneringer til måter å spille multiplayer-Magic på. Dykk ned i det massive arkivet vårt!
Vil du selv skrive en artikkel? Vi publiserer og belønner! Klikk linken nedenfor, så ser redaksjonen artikkelen, og de vil deretter avgjøre om den blir publisert eller ikke.
Vil du kanskje bidra til vår artikkelserie Deckdoktoren med et deck som trenger forbedringer? Ta i bruk denne formelen!

Legg til ny artikkel

1872 Artikler
sorter etter: Dato - navn - artikkeltype - Forfatter

 

Turnering
Proxade kort på Tier1con
Via svenskamagic.com

Jag ligger hemma i covid, fast med gott om energi. Så här kommer en sorts rapport från Tier1Con i Malmö. Den är rätt gnällig, vilket får tas med en nypa salt. Jag gillar magic och magicspelare, även 93/94.

Det är även en sorts reklam för pizzaturneringen som kommer hållas i Malmö den 24 september.

av PsssT
13:14, 13/9 -22
läst 3045 ggr.
Skriv ut artikkel
14 kommentarer

Tidigt i år nåddes jag av nyheten att något som heter "Tier1con" skulle hållas i Malmö i början på Juli i år. Förväntningarna var väldigt höga - den första stora turneringen efter att Covid officiellt avslutats! Som Malmöbo var det självklart att jag skulle närvara! Planen var att försöka hitta några kul sideevents och spela i legacyturneringen.

Jag tänkte för mig själv att det skulle bli som det var på GPs en gång i tiden, jag har fina minnen från Bella Center så sent som 2018! Truck spelade något brew med As Foretold i modern. Jag körde Chaosdrafter och fick firstpicka power of fire. Man kan känna hur det är upplagt för att få folk att rippa så mycket boosters det bara går - och jag dras gärna med. Så jag tänkte att jag kanske tom vill scrubba ut ur legacyturneringen för att bara spela sideevents en hel dag.

Chaosdrafter är enligt mig ett riktigt kul format som alltid känns nytt, man får försöka hitta på intressanta saker medan man draftar, så kreativitet brukar belönas. Detta fick dock stryka på foten när jag såg priserna för sideevents: 45 euro för chaosdraft och 35 för "vanlig"! Priserna var 40 tix (1 tix = 1 euro) till vinnaren och 20 till tvåan. Man blir även påmind om att man får behålla korten man draftar - vilket får ses som givmilt. Detta kändes lite väl saftigt (350 kronor för en vanlig draft!?), jag kände hur skepsisen började växa.
Det är inte för att folk som kommer inte har råd, magicspelare nu för tiden har jobb och råd med hotellrum. Men det är samma känsla som man får när vattenflaskan kostar 6 euro för att man står på en flygplats och man inte kan göra annat än hosta upp slantarna - vattnet smakar bittert.

Ålrajt, legacy istället för draft. Inte mycket att gnälla över egentligen, och det blir ju kul med GP ändå! Jag förbetalade för att säkra min plats i legacyturneringen, både last chance qualifier och den "riktiga". Planen var att spela Sneak and Show och mot alla blåa lekar bräda ut Fow för 2 Defense Grid och 2 Boseiju (den gamla versionen).

Väl på plats så är vi tidiga. Jag och en vän gick för att titta på 93/94 turneringen som pågick i en avgränsad del av lokalen. Det stod på en skylt att man var tvungen att ha ett armband och vara över 18 för att komma in och titta, jag antog att det var för att de hade öl i händerna. Jag fick mitt armband när jag gick in och är över 18 - check på den. Vi knatar runt, hälsar på ett par bekanta och tittar lite på partierna. Magic just like your grampa used to! Helt plötsligt kommer en ordningsvakt och säger till oss att vi måste lämna hörnet - vi har fel sorts armband: not VIP. En domare som är dedikerad till den avgränsade delen kommer och förklarar för oss att korten är så dyra att de inte vill låta folk gå och titta hur som helst.

Utslängd från klubben! Jag känner mig ung igen och får planka in på VIP avdelningen! Misstaget var att bli upptäckt.

Turneringen visades heller inte på storbildsskärm, så vi fick helt enkelt försöka gissa oss till hur det gick. Jag upptäckte att man kunde köpa öl även utanför VIP området. Bästa aspekten av arrangemanget helt klart.

Legacyn kom igång, den som vill läsa om mitt spelande får det här: Jag förlorade mot en tysk med proxad Tundra. Domaren tyckte att det var ok ändå, han fick spela vidare mot löfte att fixa det när matchen var över. Viktigt att notera är att jag också tyckte det var helt ok, vilket jag påpekade för domaren. Tysken visade mig medan han fetchade, jag sade att det var ok för mig, men han ropade på domaren ändå. Hans prox var bara en papperslapp med tundra skrivet på över ett random kort. Men om man spelat med en bättre hade jag aldrig märkt det. Vem kollar om motståndarens kort verkar äkta? Blir det nästa steg i pre-game procedures?

Innan du kuperar, kontrollera vänligen att din motståndare inte spelar med falska kort.

Efter några rundor hade jag torskat en mirror (Sneak and show). Vunnit mot en brew som spelade en sorts symmetrisk Dark Confidant med twisten att motståndaren förlorar liv när du flippar kort. Sista förlusten kom mot en Boros painter. Legacyturneringen var slut för min del (det var egentligen två legacyturneringar utspritt över två dagar, men förloppet var likadant bägge dagarna).

Jag tittade på sideventköerna som inte fylldes upp och började strosa runt. En bitter känsla fyllde mig - alla jag spelat emot såg ut att vara över 30, närmare 40. Borta på VIP sektionen så satt folk med lekar som kostar som en lyxbil eller ett hus i en mindre ort för den som skulle vilja söka sig till hobbyn genom att köpa korten som behövs. För att göra det ännu mera svårttillgängligt skaffar man fram en vakt som kan mota bort nyfikna. Är detta framtiden för magic? Jag sitter med en hög kort i väskan som kostar flera månadslöner och känner att jag bara vill sälja allt. Det kändes som att alla bara diskuterade prislapparna på sina samlarobjekt som man inte får plocka ut ur plastfickorna. Kommer vi vara 2040 talets motsvarighet till modelljärnvägsentusiaster (dvs utdöende)? Det är inte prislapparna som får mig att känna uppgiven, utan den trista exklusiviteten det medför.

Det slutar bra för mig ändå, jag har varit på magickonvent förut och på detta fick man ju köpa öl! En polare skaffar fram en flaska och vi sitter strax och delar upp den i glas och snackar misplays och lekval. Vi fick dessutom möjlighet att visa upp Möllans karaokescen för ett gäng spelare från Växjö - inklusive shots och därigenom missad dag 2. Så misstolka mig rätt - jag gillar magicspelarna och turneringshänget! Det blir alltid kul på något sätt och alla gillar att höra om ett skandalöst judgecall.

Men jag kan inte släppa irritationen över hur exkluderande kortpriserna är. Det har länge varit praxis med proxys inom vintagescenen, varför inte inom legacyscenen också? Det kostar ju lika mycket att köpa en Bayou dessa dagar som det kostade att köpa en mox när Legacy introducerades. När det dessutom verkar som att vi inte kommer få se en legacy GP igen så känns det ännu konstigare att bry sig om huruvida korten är "äkta" eller inte.

Aja, jag kan gnälla hur mycket som helst, det är handling som räknas! Såklart arrangerar jag en öppen turnering där man får proxa hur mycket man vill! Trots att det är förhållandevis lite turneringar i Malmö (iaf sett till invånarantalet) så sker det ändå något då och då. Den 24 september kan man komma och spela legacy - med full prox! Allt du behöver är plastfickor och 60 basics att skriva på. Vi spelar på en pizzeria med rättigheter. All info går att hitta i länken här: Länk

Men Tier1con då, vann någon tillsist?
Ryktet säger att de var sönderstressade av personalbrist, lokalen stängde och de fick spela klart finalen på ett hotell som låg jämte. På något sätt fick jag känslan av att detta var sista gången det blev Tier1con i Malmö. Hoppas inte ändå - virriga turneringar är bättre än inga turneringar. Se till att dyka upp, det är kul! Om någon har några mer ingående historier om domarbristen och virrigt arrangörsskap, dela gärna i kommentarerna.

Vi ses på pizzerian!

 

Artikkel-tilbakemelding


Hadde du vært logget på, kunne du kommentert denne nyheten.

Ritterkreuz

MEDLEM
Oxie
aginamist skrev 07:46, 23/9 -22 Jag hade spelat 0 turneringar om det var prox på BSK.

Varför?

14:23:27, 14/10 -22
Zorgyn

MEDLEM
Västerås
mg skrev 14:50, 23/9 -22
aginamist skrev 07:46, 23/9 -22 Jag hade spelat 0 turneringar om det var prox på BSK.

Samma här, men nu skall jag spela fyra.

++++++++

20:12:16, 25/9 -22
mg

MEDLEM
Mölndal
aginamist skrev 07:46, 23/9 -22 Jag hade spelat 0 turneringar om det var prox på BSK.

Samma här, men nu skall jag spela fyra.

14:50:08, 23/9 -22
aginamist

FSVM - LEDAMOT
REDAKSJON
Jag hade spelat 0 turneringar om det var prox på BSK.

07:46:21, 23/9 -22
useL

MEDLEM
Västerås
PsssT skrev 21:40, 22/9 -22
useL skrev 12:49, 22/9 -22 Håller med om proxies, hellre fler motståndare än gatekeeping. Men hela vår hobby är ett enda stort gatekeepingprojekt så vi kanske bara ska byta till schack isf.

Det hade även vart kul att se vad som hänt om något av de större konventen (typ BSK) skulle tillåta proxies. Jag tycker det känns som att vi rullar åt det hållet - ingen i Malmö verkar bry sig om korten är äkta iaf.

Jag hade spelat fyra format på BSK om de tillåtit prox, nu spelar jag bara två. Det känns lite som att två format hålls lite gisslan av ett gäng folk (som iofs är mycket viktiga för vintage/OS så de har med all rätt något att säga till om).

Efter att jag grävde ner mig i cEDH har jag helt ändrat attityd till prox. Det är roligt att ha många motståndare.

07:25:37, 23/9 -22
PsssT

MEDLEM
Malmö
useL skrev 12:49, 22/9 -22 Håller med om proxies, hellre fler motståndare än gatekeeping. Men hela vår hobby är ett enda stort gatekeepingprojekt så vi kanske bara ska byta till schack isf.

Det hade även vart kul att se vad som hänt om något av de större konventen (typ BSK) skulle tillåta proxies. Jag tycker det känns som att vi rullar åt det hållet - ingen i Malmö verkar bry sig om korten är äkta iaf.

21:40:16, 22/9 -22
useL

MEDLEM
Västerås
Håller med om proxies, hellre fler motståndare än gatekeeping. Men hela vår hobby är ett enda stort gatekeepingprojekt så vi kanske bara ska byta till schack isf.

12:49:32, 22/9 -22
Rosholm

FORUMPLAYAH
Malmö
10/10 för "praxis med proxys"

09:44:58, 17/9 -22
dojanovich

MEDLEM
Göteborg
Mycket bra poäng angående proxies!

09:56:10, 15/9 -22
mg

MEDLEM
Mölndal
Trevligt med så många goa artiklar på SVM det sista! Tack för nice läsning!

11:32:19, 14/9 -22
aginamist

FSVM - LEDAMOT
REDAKSJON
Diverse proxyligor och proxyturneringar med Vintage har misslyckats, det kommer helt enkelt inte mera folk. De som proxar kanske genererar nån enstaka person nån gång sen syns de aldrig till igen (så kallade formatturister) och det kan till och med vara så att elitister som har korten inte dyker upp på proxyturneringar.

Det finns ofantliga mängder p9-kort i Sverige och de senaste åren har det dykt upp helt nya ansikten vid vintageborden, vissa började med "legacylekar" och sen köpt några bitar av p9 eller t.ex. Bazaarer.

Med det sagt, inte säkert att det kommer vara så för all framtid.

10:09:35, 14/9 -22
Oppdatert: 10:11:54, 14/9 -22
PsssT

MEDLEM
Malmö
aginamist skrev 14:13, 13/9 -22 Trevlig artikel. Vill ändå säga att det här med proxies i vintage inte blivit en grej i Sverige. Konventen kör fortfarande utan proxies och även i Göteborg spelar vi utan proxies. Men vi är ju också elitister som inte tillåter revised i old school.

Tack! Jag har inte så mycket insikt i hur det ser ut på vintagescenen (utöver att jag fick titta på matcherna när jag var på gothcon, det var ju trevligt). Finns det någon anledning till detta? Eller det kanske är helt ok att få ihop folk oavsett.

07:00:28, 14/9 -22
Jimmey

MEDLEM
Bunkeflostrand
Chaosdrafta en gång, 480kr. Vi fick 16 standardboosters, 2 MH2, 1 M10, 1 Shadows, 2 Conspiracy, Ixalan + någon annan. Vet inte vad som är vanligt för chaosdraft, men att dela ut 2 st standardboosters till alla kändes sådär. Dessutom inga super spicy direkt.
Blev inte bättre av att jag gick 2-0-1 och förlora på breakers för min motståndares båda vinster hade droppat och han kom därför före mig. Som tvåa i poolen fick jag då 20 euro att spendera i deras överprisade shop.

Lördagens spenderades med att spela Chaos preconcommander, som jag reggat mig på eftersom jag skulle iväg på kvällen. Eventet blev försenat 4h så fick bara spela 1 match och missa således chansen på priser. Min enda match var på ett bord där det delats ut 2 dubbletter av preconsen.

Fy fan va dåligt event, under all kritik på i princip alla fronter. Jag kan stå ut med mycket för att supporta att någon försöker anordna något, men det där gör jag fan aldrig om.

23:20:20, 13/9 -22
aginamist

FSVM - LEDAMOT
REDAKSJON
Trevlig artikel. Vill ändå säga att det här med proxies i vintage inte blivit en grej i Sverige. Konventen kör fortfarande utan proxies och även i Göteborg spelar vi utan proxies. Men vi är ju också elitister som inte tillåter revised i old school.

14:13:56, 13/9 -22
  Vil du slippe reklamen? Bli Gullmedlem!