Magic the Gathering
Magic the Gathering3209 medlemmer 3 pålogget

Brukernavn:

Passord:


Bli medlem
Har du glemt passordet?

Søk NorskeMagic
Søk kort:

Søk medlem:

Søk by:
Søk forumet:

Søk regler:

Søk kortstokk:
Artikler Diverse | Deckanalyse | Strategi | Casual | Deckdoktor | Turnering | Recension | Intervju | NoM | Judge

Velkommen til NorskeMagics artikler! Her finner du massevis av interessante og morsomme artikler om alt fra turneringer til måter å spille multiplayer-Magic på. Dykk ned i det massive arkivet vårt!
Vil du selv skrive en artikkel? Vi publiserer og belønner! Klikk linken nedenfor, så ser redaksjonen artikkelen, og de vil deretter avgjøre om den blir publisert eller ikke.
Vil du kanskje bidra til vår artikkelserie Deckdoktoren med et deck som trenger forbedringer? Ta i bruk denne formelen!

Legg til ny artikkel

1895 Artikler
sorter etter: Dato - navn - artikkeltype - Forfatter

 

Diverse [Pauper]
Pauper - en introduktion
Via svenskamagic.com

En lek med bara commons kan väl aldrig vara något att ha?!

av Allan
19:31, 13/4 -21
läst 2776 ggr.
Skriv ut artikkel
7 Kommentarer

Har du också dålig koll på vad som är vad när det kommer till hur ovanliga kort är? Mythics och rares minns man oftast men resten då?
De flesta, inklusive jag själv runt 2015, har dålig koll på vilken rarity de olika korten är. Varför pratar jag om hur ovanliga korten är nu undrar du kanske?

Jag börjar med att beskriva min egen resa in i det format som kallas pauper, som beskrivet tidigare hittade jag formatet ca 2015. 2014 infann sig intresset för magic hos mig igen, jag spelade i slutet av ‘94 (Revised och Fallen Empires såldes i affären i alla fall) fram till kanske ‘96. Jag sålde alla mina kort (något jag nu ångrar) och funderade inte mer på magic i några år. 2003 eller så (runt då Torment och Legion var i rotation) satte suget in igen och jag köpte mig en samling. Jag spelade något år och slutade sedan igen men behöll alla korten.

Vi är framme vid 2014 och återigen sätter intresset in. Denna gången finns mycket mer information. Youtube finns och det finns många fler format. Jag har nostalgi för de gamla kort jag brukade spela men inser fort att då pratar vi legacy/vintage. Efter att ha tittat lite på de formaten inser jag att kostnaden att köpa in sig där är alldeles för hög. Jag tittar på modern och inser att även om kostnaderna är lägre vill jag inte lägga flera tusen på en lek. Jag tittar på standard och gillar inte att det är ett roterande format.

Jag söker runt lite och snubblar på Tolarian Community College där The Professor pratar om formatet Pauper. Det är ett icke-roterande format där du får använda kort från början av magics historia. Det finns dock en begränsning - du får bara använda kort som någon gång varit printade som commons. Min första tanke för mig tillbaka till ‘94 när Craw Wurm var grym och jag tänker att “Äääh, det låter ju skittråkigt”.

Men, jag kikar närmare på formatet och inser att väldigt många roliga och kraftfulla kort är commons. Gamla godingar som Lightning Bolt, Counterspell och ponder/preordain är commons och tillåtna i formatet.

Det finns ett par saker som jag gillar med formatet pauper:
* Priset. Jag får alla tier 1 lekar för mindre än priset av en modern-lek.
* Det är old-school magic. När man vinner i pauper så gör man det oftast med combat damage.
* Man får använda kort från hela magics historia.
* Alla arketyper finns representerade (även om Combo är ovanligare i pauper).
* Det är ett icke-roterande format.

Pauper är generellt enklare än de andra formaten också då komplexiteten är lägre på commons än uncommons och speciellt rare/mythics. I pauper finns heller inga planeswalkers vilket jag uppskattar då de inte känns naturliga för mig. Att det inte finns planeswalkers tar också bort valet att attackera motståndarens liv eller planeswalkers.

Eftersom komplexiteten är lägre är det lättare för nybörjare att få en uppfattning om Magic. Alla moment är dock representerade och förs med lätthet över till andra format. En skillnad som pauper har mot de andra formaten är att i princip alla vinster kommer genom combat (det finns ett fåtal undantag så som burn).

Pauper har heller inga riktiga bomber som de andra formaten. Det finns ingen Sphinx's Revelation som vänder allt. Pauper är istället ett format där de små små fördelarna till slut väger över. Detta betyder oftast att den bättre spelaren är den som vinner. [En brasklapp här om att jag inte spelat mycket av de andra formaten men som jag förstår är detta sant]

Pauper är också ett sanktionerat format och när nya set designas så skänks en tanke till formatet. Att formatet är sanktionerat betyder bland annat att du kan tjäna planeswalker points genom att spela det. Jag spelar personligen bara vid köksbordet om än med tier 1 lekar från metat så för mig betyder det inte så mycket som så.
Artikel på the mothership

För att visa vilken typ av kort som är tillåtna i formatet så plockar jag fram en av de tidigaste lekarna jag byggde. Den har jag inte ändrat mycket sedan dess och den fungerar fortfarande även om lekarna generellt sett är snabbare nu.



Affinity

Pauper / Turneringsspil

Av: Allan
21:29, 14/3 -21

Allan kommenterer:
Klassisk affinity. Lägg ut artefakter och betala sedan gratis för 4/4 och annat godis.

Attackera med din atog som du saccar det mesta till och när skada gått igenom så flingar du din atog för ännu mer skada.
Kategori: Turneringsspil
Format: PauperStørrelse: 60 kort
Farger:
Eksporter til! Magic Online
Eksporter til! Apprentice
Eksporter til! Magic Workstation
Skriv ut
202,-
Manakurve
Fargefordeling
Spill mot gullfisken! [lek]250483[/lek]
Kjøp kortstokken! Prox kortstokken!


Denna leken låter mig dra två kort för och jag lägger allt som oftast ut 4/4 för .

Har jag gjort dig nyfiken?

Det finns mängder av roliga lekar i pauper och om andan faller på kanske det kommer fler artiklar med lekar jag personligen gillar och har spelat.

 

Artikkel-tilbakemelding


Hadde du vært logget på, kunne du kommentert denne nyheten.

latsblaster

HEDERSMEDLEM
Tortured Existence!!! Finns Tilling Treefolk på riktigt?

23:06:55, 27/4 -21
Allan

MEDLEM
vampiric_ninja skrev 20:06, 13/4 -21 Kul att du lyfter fram Pauper! I Kalmar har det (innan pandemin) funnits ett stort intresse för pappers-Pauper. Vi har tom lyckats få ihop turneringar med över 20 deltagare, vilket ärligt talat är fenomenalt i en stad som vår. :)

Den största fördelen med pappers-Pauper är att alla spelare, oavsett hur casual de är, kan sätta ihop en lek av det de har liggande hemma. Vem har inte minst en hög commons liggande, liksom? Sedan är det som du säger billigt att köpa in sig i formatet, oavsett vilken lek man vill spela.
Detta kan förstås också skapa en klyfta mellan spelare i pappers-Pauper, då somliga dyker upp med Giant Spider medan andra har netdeckat någon tier 1-lista och ska dominera butiken/föreningslokalen. Sedan ska det väl också sägas att det går att vara väldigt kreativ och samtidigt konkurrera med de bästa lekarna från Magic online. Min favoritlek genom alla tider är min hemsnickrade monosvarta Aristocrats med Bloodthrone Vampire som historiskt har klarat sig utmärkt mot alla delvers och Atogs därute. :)

På Magic Online håller din tes om "bäst vinner" bättre då de allra flesta spelar en av ett fåtal (mycket starka) arketyper. I papper stämmer den sämre då generell approach till formatet ofta är en avgörande faktor. Att ta sig an Tron med random pile är ingen lätt uppgift kan jag lova. ;)

Håller inte heller med om att Pauper skulle vara lättare att spela på tävlingsnivå. MUC är en av de svåraste lekar jag någonsin spelat. Minns än idag ångesten över att bara ha åtta wincons (4 Delver, 4 Spire Golem) och alltid minst en kontring för lite (även fast man har typ 16 i leken). :D

Hursomhelst. Kul att se en artikel om Pauper igen. Heja!

Jag har tyvärr enbart spelat med kompisar, kollegor och min äldste son. Oavsett vilken lek jag spelat har jag haft övertag pga att jag är bättre (mer erfarenhet och mer vana). Förutsatt att jag inte blev mana screwed / flooded eller drog fel halva av leken så vann jag till största delen av gångerna. Jag började spela suboptimalt för att få till jämna matcher (vilket är mycket roligare för alla).

Jag har aldrig spelat i någon turnering, varken på MTGO eller i papper tyvärr. Däremot jag absolut se att du har rätt med att Rogue decks lätt kan komma långt.

MUD är en av mina absoluta favoritlek och jag känner igen din kommentar om att ha en counter för lite oavsett.

15:13:19, 18/4 -21
Allan

MEDLEM
Ichorid skrev 07:56, 15/4 -21 Pauper är ett roligt format med mycket djup och många coola arketyper, min favorit är Tortured Existence.

Tack för en mysig artikel :]

Jag har en till artikel på lut och då kommer just Tortured Existance att förekomma.

15:07:20, 18/4 -21
Glazastik

HEDERSMEDLEM
MODERATOR
Hisings backa
Kul med pauper!

14:19:33, 15/4 -21
Ichorid

HEDERSMEDLEM
REDAKSJON
Linköping
Pauper är ett roligt format med mycket djup och många coola arketyper, min favorit är Tortured Existence.

Tack för en mysig artikel :]

07:56:51, 15/4 -21
Larsadoc

MEDLEM
Östersund
Tack för trevlig läsning :^)

07:45:44, 15/4 -21
vampiric_ninja

REDAKSJON
Kalmar
Kul att du lyfter fram Pauper! I Kalmar har det (innan pandemin) funnits ett stort intresse för pappers-Pauper. Vi har tom lyckats få ihop turneringar med över 20 deltagare, vilket ärligt talat är fenomenalt i en stad som vår. :)

Den största fördelen med pappers-Pauper är att alla spelare, oavsett hur casual de är, kan sätta ihop en lek av det de har liggande hemma. Vem har inte minst en hög commons liggande, liksom? Sedan är det som du säger billigt att köpa in sig i formatet, oavsett vilken lek man vill spela.
Detta kan förstås också skapa en klyfta mellan spelare i pappers-Pauper, då somliga dyker upp med Giant Spider medan andra har netdeckat någon tier 1-lista och ska dominera butiken/föreningslokalen. Sedan ska det väl också sägas att det går att vara väldigt kreativ och samtidigt konkurrera med de bästa lekarna från Magic online. Min favoritlek genom alla tider är min hemsnickrade monosvarta Aristocrats med Bloodthrone Vampire som historiskt har klarat sig utmärkt mot alla delvers och Atogs därute. :)

På Magic Online håller din tes om "bäst vinner" bättre då de allra flesta spelar en av ett fåtal (mycket starka) arketyper. I papper stämmer den sämre då generell approach till formatet ofta är en avgörande faktor. Att ta sig an Tron med random pile är ingen lätt uppgift kan jag lova. ;)

Håller inte heller med om att Pauper skulle vara lättare att spela på tävlingsnivå. MUC är en av de svåraste lekar jag någonsin spelat. Minns än idag ångesten över att bara ha åtta wincons (4 Delver, 4 Spire Golem) och alltid minst en kontring för lite (även fast man har typ 16 i leken). :D

Hursomhelst. Kul att se en artikel om Pauper igen. Heja!

20:06:48, 13/4 -21
Oppdatert: 20:08:37, 13/4 -21
  Outlaws of Thunder Junction Vil du slippe reklamen? Bli Gullmedlem!