Magic the Gathering
Magic the Gathering3209 medlemmer 5 pålogget

Brukernavn:

Passord:


Bli medlem
Har du glemt passordet?

Søk NorskeMagic
Søk kort:

Søk medlem:

Søk by:
Søk forumet:

Søk regler:

Søk kortstokk:
Artikler Diverse | Deckanalyse | Strategi | Casual | Deckdoktor | Turnering | Recension | Intervju | NoM | Judge

Velkommen til NorskeMagics artikler! Her finner du massevis av interessante og morsomme artikler om alt fra turneringer til måter å spille multiplayer-Magic på. Dykk ned i det massive arkivet vårt!
Vil du selv skrive en artikkel? Vi publiserer og belønner! Klikk linken nedenfor, så ser redaksjonen artikkelen, og de vil deretter avgjøre om den blir publisert eller ikke.
Vil du kanskje bidra til vår artikkelserie Deckdoktoren med et deck som trenger forbedringer? Ta i bruk denne formelen!

Legg til ny artikkel

1895 Artikler
sorter etter: Dato - navn - artikkeltype - Forfatter

 

Diverse [EDH]
Bygga en Commanderlek Discus style: The Locust Mill
Via svenskamagic.com

Magic är ett roligt spel och om du hittat till den här hemsidan, håller du säkert med om det. För mig är Commander (EDH) det roligaste formatet och det finns vissa Magic-vänner jag har som tycker jag är galen som säger det och andra som håller med mig helt och fullt.

Denna artikel är skriven för de av er som tycker om Commander och även uppskattar vägen till hur en lek blir till. Självklart kan man ta en färdig lek från nätet och bara köra, men för mig handlar det om så mycket mer.

av Discus
19:37, 25/1 -21
läst 2836 ggr.
Skriv ut artikkel
12 Kommentarer

Bakgrund eller våra förutsättningar!
Commander är för mig ett underbart format. Främst för att om man håller sig utanför den direkt tävlingsinriktade delen av formatet, så finns det hur mycket roligt som helst att bygga. Jag kommer i den här artikeln hålla mig inom det jag kallar normal budget (lekens totala värde 400kr - 800kr), även om jag kommer nämna ett eller annat kort jag valt bort av ekonomiska skäl.


Vem ska bli vår general?The Locust God
Det finns idag en bit över 1000 potentiella generaler tillgängliga och att välja vilken vi vill göra något med är svårt. Det lättaste sättet är givetvis att bläddra lite i sin samling och se vad som finns tillgängligt. För mig fick valet denna gång bli The Locust God. För egen del fastnade jag för valet av general redan då Hour of Devastation kom. Främst för att “semi-gudarna” som jag benämner dem är väldigt svåra att bli av med och det gör att tema-lekar som bygger mycket på att man har generalen i spel blir bättre. Nu kostar generalen 6 mana redan från början, men förhoppningsvis behöver den inte komma upp i kostnader kring 10-12 mana.


Lekens idé
Det är alltid bra att ha en plan när man börjar sin lek konstruktion och normalt sett har man ju redan en idé innan man börjar. Till exempel så var det synergin mellan vår general och Skullclamp som fick mig att konstatera att det kändes rättvist och bra att för en mana få en flygande insekt och två kort. Väldigt rättvist på alla sätt och vis. Det är givetvis en synergi vi ska bygga in i leken.

I övrigt kommer fokus vara att vi får en insekt varje gång vi drar ett kort och därför uppskattar vi kortdrag i alla dess former.


Wincon - den svåra konsten att vinna!
Det finns personer som bygger lekar helt utan en idé om hur man ska kunna vinna. Det kan exempelvis handla om att istället enbart förstöra för andra i deras ivriga försök att vinna eller att få spela en specifik kombo som inte vinner själv men som skapar roliga situationer.

För min egen del vill jag gärna ha åtminstone en liten plan i bakhuvudet om hur det ska gå till. Här är det egentligen lätt för oss redan från början, då vår general ser till att leverera ett wincon. Vi får en massa insekter och de kan givetvis slå bort livet för våra motståndare om vi får tillräckligt många av dem. Inga konstigheter och det är ett enkelt och självklart wincon. Vårt fokus ett får därför bli att generera tokens som sedan ska slå bort eventuellt försvar.

Jag känner att det kan vara intressant att fokusera på en alternativ vinstväg genom att vi siktar på att milla våra motståndare. Det är inte det lättaste, men vis ska se vad vi kan göra i den riktningen.


Lekens struktur - länder, manafix, varelser, besvärjelser osv
När man bygger sin lek, så skulle givetvis det optimala vara om man inte behövde bekymra sig om sin manabas, utan den fixade sig själv på något smidigt sätt.

Spoiler:

Tänk denna variant!

Tänk ett format där man runda ett fick ett basic land (exempelvis island), runda två fick ytterligare ett likadant land som man redan hade. Runda tre fick ytterligare ett osv. För att göra det jobbigare med flerfärgade lekar behöver det givetvis vara någon bestraffning för att utöka med en ny färg. Till exempel att det varv man lägger in en ny färg (efter runda 1), så kommer landet in tappat. Så att vi exempelvis får det så här för vår lek:
Runda 1: Island
Runda 2: Tappat Mountain
Runda 3: Island
Runda 4: Mountain
osv

Vi behöver inte fixa med mana och vill vi ha snabbare mana går det givetvis att fixa genom att vi adderar egna manafix i leken, men då slösar man ju med platsen för roliga spells.

Bara en fundering jag haft och en dag kanske det kommer mer i de tankegångarna. Nu åter till denna lek!


Jag fastställer här ett postulat och det är att jag till denna lek känner att vi behöver ha 38 länder och 8-10 manafix i övrigt. Det är lite mer än jag normalt skulle ha med de mulligan regler som gäller nuförtiden. Men vår general kostar 6 mana, så behöver vi lite mer än vanligt.

Det gör att vi har plats för strax över 50 andra spells i vår lek och där känns det som att vi börjar vår lek konstruktion.


Autoinclude - vad ska alltid med?
Det finns vissa kort som har en benägenhet att alltid finnas med i lekar om ekonomin för att ha dem med finns. Det vanligaste exemplet är Sol Ring som är ett så starkt kort i sig att du alltid bör ha det med om du har tillgång till den.

Spoiler:

Min personliga åsikt är att Sol Ring tillhör de kort som borde vara bannade i Commander, men det är en story för en annan artikel


Solemn Simulacrum tillhör också de kort som är extremt bra oberoende av lek. Främst dock i lekar där generalen kostar mycket mana. Den gör ju exempelvis att man naturligt går direkt från fyra mana till sex mana rundan efter.

När det gäller blått så handlar det generellt om kort som Brainstorm, Cyclonic Rift, Exclude, Mystic Confluence och Repulse.

Röda kort som man alltid vill ha med har i egentlig mening lyst med sin frånvaro tills de tryckte Cleansing Wildfire. Ett landpaj för två mana som du får dra kort för kan aldrig vara dålig.

Om man har en lek med mycket spells och få varelser, så är för mig även Narset, Parter of Veils automatiskt inkluderad. Narsets förmåga att hindra kortdrag är också något vi kan busa med här om vi tittar på lite Windfall-effekter.


MillSphinx
Mill har för oss magicspelare varit ett naturligt sätt att berätta att vi flyttar kort från biblioteket till graven. Wizards valde nyligen att inse att det var ett naturligt keyword som faktiskt kunde få betyda just det. Det är så mycket smidigare att skriva X mill Y cards i jämförelse med X put the top Y cards from his or her library into his or her graveyard.

Att milla våra motståndare kan vara väldigt svårt, men det känns som att det blivit lite lättare senare åren. Framförallt för att det spelas färre av Rise of Eldrazi’s mäktiga jättar ( Kozilek, Ulamog och Emrakul (numera bannad)).

En personlig favorit när det gäller mill när den kom 2015 var Sphinx's Tutelage. Det är många i min spelgrupp som efter att ha fått se kortet första gången, konstaterat att det var ju ett harmlöst litet enchantment som inte gör något speciellt. Lite senare upptäcker de att det var sjutton vad biblioteket blev litet fort. Till min stora glädje valde Wizards ifjol att leverera en liknande variant av samma kort förra sommaren, när de gav oss Teferi's Tutelage.

När vi tänker oss en millplan får vi inte glömma bort att vi kan milla oss själva. För att inte riskera att det händer behöver vi kort som Commit // Memory och Psychic Spiral. Där den sistnämnda blir väldigt intressant om vi har mycket i vår egen grav.


Synergi - kombo!
Vissa spelgrupper avskyr kombo och andra spelgrupper tycker att kombo är något självklart och att det är givet att man avslutar spelet lite smidigt och enkelt via någon normal eller obskyr kombo.

Jag nämnde ovan att vår general och Skullclamp hade fin synergi och det har de givetvis. Vissa skulle kunna hävda att de är en kombo men det krävs ändå en mana för att få till det hela. Så hela vägen till combo har det inte gått. Nu är det givetvis inte svårt att addera kort som Ashnod's Altar för att göra kombon klar. Det kommer jag att välja att inte göra, för jag tycker inte att det behövs. Men om du sitter på en Ashnod’s Altar och känner att du vill addera den till leken, så kan du givetvis göra det.

En annan variant för combovinst när The Locust God kom var Kindred Discovery men den hade en liten nackdel och det var att man var själv tvungen att kunna avbryta loopen, för att inte milla bort sig själv. När Throne of Eldraine kom levererades dock en bättre combodel via Sage of the Falls som även passar smidigt in i vårt tema. Av den anledningen får den vara med! Fast om din spelgrupp inte tycker om combo, bör du givetvis inte spela den.


Tutor - ska de med eller inte?
Det finns ett stort problem när det gäller alla former av tutor-effekter och det är att de tar tid i anspråk. Det vanligaste fenomenet som jag själv ser är att någon har ett fetch ute (exempelvis Evolving Wilds eller Scalding Tarn) och då för att inte avslöja något väntar till slutet av sista motståndarens tur innan hen knäcker sin fetch för att hämta sitt land. Det har hen givetvis sin fulla rätt att göra, men slösa inte tid i onödan. Om du inte vill avslöja vad du hämtar, berätta att du fetchar och att om inget konstigt händer som gör att du behöver ändra ditt val kommer du hämta ett land som du döljer till det är dags att visa upp det. I ovan nämnda exempel gick End Step på en sekund istället för 20 sekunder. Det låter inte mycket, men om det sker 30 gånger på en match så är det väldigt mycket tid som slösas i onödan.

Det är något som gäller för alla former av letande i biblioteket. Försök alltid tänka efter innan på vad det är du vill ha tag på. Det finns givetvis tillfällen när det inte är möjligt att förbereda, men om det går, gör det för att alla ska få så mycket trevlig spelupplevelse som möjligt.

Här tänker jag mig att det finns två saker som jag gärna vill hitta och det är Sol Ring och Skullclamp. Här tänker jag mig att det går alldeles utmärkt med Trinket Mage. Då vi kommer riskera att milla oss själva med leken, så passar jag även på att inkludera Elixir of Immortality, som ytterligare ett möjligt mål för Trinket Mage.

Whir of Invention är också en bra tutor för oss, då de artefakter vi i grund vill ha kostar väldigt lite, så den kan nog också få en liten plats i leken.


Varelser
I bakhuvudet har jag nu att vi vill ha en lek med ganska få varelser, men de vi adderar ska ha nytta av att vi drar kort (och eventuellt även discardar kort). En liten sökning i kortpärmen gav 159 träffar och av dem valde jag ut följande som intressanta. Forgotten Creation, Glint-Horn Buccaneer, Jace's Archivist, Magus of the Wheel, Neheb, Dreadhorde Champion, Rielle, the Everwise och Zurzoth, Chaos Rider.

Vill även ha fler sätt att generera tokens, så Docent of Perfection, Murmuring Mystic och Talrand, Sky Summoner kan vara intressanta.

Vi har nu hamnat i ett läge där vi ska dra mycket kort och då är det ju bra med varelser som gör skada om vi drar kort. Niv-Mizzet, Parun, Niv-Mizzet, the Firemind och Psychosis Crawler gör alla det.

Slutligen känner jag att det finns en varelse som har synergi med kortdrag och flygande varelser som anfaller och det är Windreader Sphinx. Av dessa ska vi nog kunna plocka ihop tillräckligt med varelser för vår lek.


Övriga spells - icke-varelser!Prophetic Bolt
Här får man alltid ställa sig frågan, vad har jag för spelstil? Är du personen som tycker om att spela mycket spells och hoppas att ingen protesterar? Eller är du personen som gärna lutar dig tillbaka och ser vad som händer?

Den sistnämnda behöver då givetvis fokusera på att förstöra för motståndarna, snarare än att fixa iordning något själv. Medan den förstnämnda ska fokusera på att göra häftiga grejer.

Jag försöker här hitta en liten medelväg, där vi har kontringar (ex Arcane Denial, Dream Fracture, Mystic Confluence och Sublime Epiphany. Lite förstörelse i form av Into the Roil, Electrolyze, Prophetic Bolt och Curse of the Swine.

I övrigt slänger jag in kort i leken som handlar om att dra kort och snurra leken. Exempelvis Cathartic Reunion, Faithless Looting, Frantic Search, Thrill of Possibility, Treasure Cruise och Windfall.


Manabas!
När det gäller mana, så handlar det egentligen enbart om ekonomi. Sitter man på kort som Volcanic Island, Scalding Tarn, Prismatic Vista osv, så är det bara att fylla på. Av den anledningen fokuserar jag istället här på att få ihop en vettig manabas, där ekonomi är väsentligt.

Länder är en självklarhet och jag nämnde innan att planen var 38 stycken. Valakut Awakening // Valakut Stoneforge passar in i vårt tema om att dra kort, så den får bli ett land som kommer in tappat. Great Furnace och Seat of the Synod får vara med, då de kan hämtas av Trinket Mage. I övrigt är det nog inga konstigheter när det gäller länderna, så se den färdiga leken.

Efter lite funderingar och begrundanden fick följande övriga manafix plats, Arcane Signet, Burnished Hart, Commander's Sphere, Hedron Archive, Izzet Keyrune, Izzet Locket, Izzet Signet, Sol Ring, Solemn Simulacrum, Skyclave Relic, Talisman of Creativity.

Fokus för mig var att i mesta möjliga mån lägga in manafix som kan användas även när de inte behövs längre.


Den färdiga leken!
Efter lite pillande fram och tillbaka och lite känsla för vad som passar, så kom jag fram till en budgetlek som blev lite lagom. Jag hoppas att den ska vara intressant att spela med och med lite tur så får jag snart en möjlighet att speltesta den lite grann för att se vad som känns rätt och vad som behöver fixas iordning. En Commanderlek blir aldrig färdig, men den blir förhoppningsvis tillräckligt klar för att vara redo för att möta några motståndare.

Spoiler:


The Locust Mill

EDH / Casual

Av: Discus
19:26, 25/1 -21

Discus kommenterer:
Denna lek byggdes ihop för att skapa en artikel angående konsten att bygga en Commander-lek.

Edit: Leken har modifierats en del efter de nya kort som kommit sedan leken skapades...

Uppdaterad: 2023-08-29
Till salu: 600kr
Kategori: Casual
Format: EDHStørrelse: 101 kort
Farger:
Eksporter til! Magic Online
Eksporter til! Apprentice
Eksporter til! Magic Workstation
Skriv ut
514,-
Manakurve
Fargefordeling
Spill mot gullfisken! [lek]249635[/lek]
Kjøp kortstokken! Prox kortstokken!
 General: The Locust God
  CREATURES (15)
1The Locust God
1Arjun, the Shifting Flame
1Brudiclad, Telchor Engineer
1Burnished Hart
1Docent of Perfection
1Faerie Formation
1Jace’s Archivist
1Magnus the Red
1Murmuring Mystic
1Psychosis Crawler
1Sage of the Falls
1Solemn Simulacrum
1Talrand, Sky Summoner
1Unctus, Grand Metatect
1Windreader Sphinx
 ENCHANTMENTS (4)
1Confounding Conundrum
1Metallurgic Summonings
1Sphinx’s Tutelage
1Teferi’s Tutelage
 SORCERIES (8)
1Cleansing Wildfire
1Curse of the Swine
1Devastation Tide
1Faithless Looting
1Flood of Tears
1Imposing Grandeur
1Lórien Revealed
1Mystic Retrieval
  INSTANTS (26)
1Access Denied
1Blink of an Eye
1Brainstorm
1Commence the Endgame
1Commit // Memory
1Counterspell
1Desperate Ravings
1Dismiss
1Dream Fracture
1Electrolyze
1Exclude
1Fateful Showdown
1Filter Out
1Fire // Ice
1Into the Roil
1Izzet Charm
1Launch Mishap
1Mystic Confluence
1Prophetic Bolt
1Psychic Spiral
1Repulse
1Sublime Epiphany
1Sudden Substitution
1Supplant Form
1Synthetic Destiny
1Thrill of Possibility
  ARTIFACTS (10)
1Arcane Signet
1Commander’s Sphere
1Darksteel Ingot
1Hedron Archive
1Idol of Oblivion
1Izzet Signet
1Mind Stone
1Sol Ring
1Skullclamp
1Talisman of Creativity
 LANDS (38)
1Ash Barrens
1Blighted Cataract
1Command Tower
1Evolving Wilds
1Exotic Orchard
1Forgotten Cave
1Foundry of the Consuls
1Frostboil Snarl
1Lonely Sandbar
1Memorial to Genius
1Myriad Landscape
1Shivan Reef
1Silverbluff Bridge
1Swiftwater Cliffs
1Temple of Epiphany
1Temple of the False God
1Terramorphic Expanse
1Wandering Fumarole
10Island
10Mountain



Slutord, önskemål?
Jag får nu passa på att tacka för mig för den här gången och om du läst ända hit så hoppas jag du uppskattat artikeln och jag hoppas att du fått inspiration till att bygga lite själv. Om du har funderingar på en rolig general som du skulle önska att jag skrev en artikel om framöver, så får du gärna kommentera i artikeln. Min plan är att skriva en artikel i månaden under våren för att se om vi kan väcka liv i artikelskrivandet här på svM.

Så tack för denna gång och med lite tur som kommer det en artikel i februari också!

/Discus

 

Artikkel-tilbakemelding


Hadde du vært logget på, kunne du kommentert denne nyheten.

Lagge

MEDLEM
Uppsala
Fin artikel till bästa formatet!

18:50:29, 20/7 -21
latsblaster

HEDERSMEDLEM
Nice discus, stör mig dock fortfarande på att izzet-guden inte fick vara 5/5 då den kostar 6 mana.

15:04:15, 6/2 -21
MagiSternMTG

MEDLEM
Bagarmossen
Själv tycker jag mycket om Roon!

Dels kan han flickra (både egna kort, som det finns många bra av i färgerna blått, grönt och vitt)
Men även andras kort, att kunna flickra motståndarens Commander t ex eller flickra bort kort som samlat på sig counters/auras. Kombinera med mycket Pillow forting, counter-kort och boardwipes, så är det bara att samla mana och vänta på dina Eldrazis t ex. :-)

MagiStern

15:45:06, 5/2 -21
Oppdatert: 10:15:47, 21/7 -21
Discus

HOVEDVAKT
REDAKSJON
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
FSVM - LEDAMOT
KICKBACKER
Norrköping
RolloTomasi skrev 02:44, 5/2 -21 Lite förvånad att jag inte såg Teferi's Ageless Insight i listan. Riktigt välskrivet och listan blev ju super =)

Det finns något som heter, dra för mycket kort....

:)

Den tvingar till att dra kort, så det kan gå lite väl fort att tömma biblioteket. Hade det funnits en "may"-clausul så hade den garanterat fått plats.

06:24:43, 5/2 -21
RolloTomasi

MEDLEM
Arlöv
Lite förvånad att jag inte såg Teferi's Ageless Insight i listan. Riktigt välskrivet och listan blev ju super =)

02:44:40, 5/2 -21
Iniovan

MEDLEM
Skövde
Heja fisken Discus! :)
Är helt med dig i åsikten om Sol Ring :D

09:28:18, 2/2 -21
Cogo

MEDLEM
Luleå
Thumbs up!

17:57:10, 1/2 -21
Larsadoc

MEDLEM
Östersund
Tack för trevlig läsning, och jag håller med om att edh är klart roligast att både spela och bygga!

Det jag uppskattar mest med byggandet är att försöka hitta ramp, draw och removal som fungerar med lekens synergi :^)

19:48:47, 26/1 -21
Discus

HOVEDVAKT
REDAKSJON
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
FSVM - LEDAMOT
KICKBACKER
Norrköping
Tackar, har även fixat lite i texten!

18:26:20, 26/1 -21
Skallen

MEDLEM
Luleå
Liten felformatering: Niv-Mizzet, Parun[/card]

16:54:53, 26/1 -21
Oppdatert: 16:55:06, 26/1 -21
tompaguden

MEDLEM
Hässelby
Toppen läsning, tack Discus! :)

06:27:35, 26/1 -21
moon8

MEDLEM
Nödinge
Bra artikel, själv bygger jag på 3 st Commanderlekar som Karador , jhoira och Sigarda..
Väldigt roliga lekar att bygga. Nya idéer hela tiden.

23:39:26, 25/1 -21
  Vil du slippe reklamen? Bli Gullmedlem!