Diverse
Att göra affärer på SvM!
Via svenskamagic.com

Alla som är nya här på SvenskaMagic (SvM) funder säkert på om man verkligen vågar lita på folk som använder sig av den här sidan för att byta kort med varandra. Av den anledningen skriver jag nu den här artikeln som en guide för de nya och kanske som en liten uppfräschning för er som varit med ett tag och kanske behöver uppdatera er om vad det är som gäller för att göra affärer på SvM.

av Discus
13:01, 19/5 -20
läst 11819 ggr.

Att göra affärer på SvM!


Om du känner att du behöver skaffa magic-kort eller prylar då kan vi säga att det finns stora möjligheter för dig att göra det här på SvM. Du ska inte vara rädd för att göra affärer och även om det finns rötägg där ute, så är de flesta människor ärliga och kommer att sköta eventuella affärer med dig exemplariskt.

För att du ska få en inblick så kommer vi först nämna de sätt du kan göra affärer på, sedan kommer vi gå in på hur du ska sköta om affärer och slutligen går vi in på vad man gör om något inte fungerar som det ska.

Butiken

Det finns en butik på sidan och den drivs via SvenskaMagic Community AB. Där kan du köpa det mesta som är magic-relaterat. Om du tittar i Kortpärmen så finns alltid Butikens tillgång av ett specifikt kort uppe i högra hörnet.

Sedan har Butiken även en egen avdelning som då självklart heter ”Butiken”. Butiken är en säker plats att handla på och hos Butiken kan du köpa det mesta i magic-väg.

Om du har kort som du inte behöver så kan du alltid kontrollera om Butiken tar emot dem (inbyte). Om du har en samling du vill bli av med så kan du även kontakta Butiken om detta (butiken@svenskamagic.com eller Butiken).




Torget

Sätt nummer två att skaffa dig dina magic-prylar på sammanfattar vi med Torget. Det är en plats där alla användare kan ägna sig åt att byta/köpa/sälja kort med varandra.

För att få full tillgång till Torget behöver du gå med i någon av Föreningen SvenskaMagics ideella avdelningar som finns på sidan. De största avdelningarna är SvenskaMagic Junior och SvenskaMagic Senior. De har egentligen bara en skillnad och det är att fokus för Junior ligger på medlemmar under 26 år. Fokus för Senior är då medlemmar som är 26 år och äldre. Det är givetvis bara ett förslag när det gäller vad du ska välja, så om du exempelvis är 21 år och vill gå med i SvenskaMagic Senior, då gör du det.

Ur medlemssynvinkel finns det ingen skillnad på avdelningarna och de samarbetar med i princip all verksamhet. Det går att göra affärer på Torget även om du inte är medlem i en förening men då krävs att den andre parten är det. För det är bara den som är medlem som kan skapa bizar.

Som en parantes kan nämnas att om du känner att du av någon anledning inte vill gå med i en av våra föreningar, då kan du istället betala direkt till Hemsidan (SvM Community AB) för att få tillgång till Torget. Det kostar tyvärr dubbelt så mycket som ett medlemskap i avdelningarna och det är inget vi rekommenderar.

Det finns två underavdelningar till Torget som inte är Torget men de lyder under samma regler som Torget och det är Köp/Sälj- och Byten-borden som finns i Forumet. Där kan du skriva in på det sätt som passar dig vad du söker eller önskar bli av med.



Regler för Torget
Vi har nämnt att det finns regler så det kanske är bäst att jag även presenterar dem.

1. Endast försäljning av Magic-relaterat material. Inga tv-spel eller pokerchips alltså.
2. Ingen försäljning av produkter (förutom singelkort) som vi säljer i vår Butik. Detta innefattar t.ex. Crimsom Vow-displayer och Miudnight Hunt-boosters.
3. Ingen organiserad försäljning i företagsliknande form utan överenskommelse innan. Detta innebär att du inte skall köpa in kort för vidareförsäljning. Inga auktioner med fulla sets, bryta displayer för löskort etc. Är du osäker, kontakta Beakid innan du lägger upp en auktion.
4. Bud är bindande men om bortplockning av kort sker med bud på, får budledaren ett erbjudande om att ta bort alla sina bud.
5. Kort med bud på får ej plockas bort från auktionen om det är mindre än 24 timmar kvar till auktionsslut




Är SvM ett säkert ställe att göra affärer på?

Det är aldrig 100% säkert att göra affärer på nätet men på SvM gör vi allt vi kan för att det ska vara så säkert som det bara är möjligt. För att stoppa lurendrejare så kräver vi att alla som befinner sig på sidan har äkta uppgifter och om du blir medlem på Torget så kontrolleras dina uppgifter för att verifiera att du är den du utger dig för att vara. Det är också därför det ibland tar lite tid att godkänna ett medlemskap, då en kontroll av dina personuppgifter måste genomföras.

Dina personuppgifter kan du hålla dolda om du vill (finner du under din Profil) men om du gör affärer med någon på SvM så kommer hen att få dina adressuppgifter och kontouppgifter (om du lagt in dem) för att ni ska kunna genomföra er affär. I övrigt är det bara Sverok (Sverok ger oss bidrag för våra medlemmar som är under 26 år och de får uppgifterna för att kontrollera att ni finns när vi ansöker om bidrag) förutom vi själva som får tillgång till dina uppgifter.

Bizzar
Alla affärer på SvM ska genomföras med hjälp av biz-systemet. Bizarna ser till att det finns ett synligt och tydligt avtal som är bindande för båda parter. Om det skulle bli problem av någon anledning är det viktigt att allt ni kommit överens om står i bizen. En biz är godkänd när båda parter har godkänt den och den kan då inte ändras eller modifieras av någon. Det finns lite blandade sätt att skapa en biz på och vi kommer nu gå igenom de två vanligaste sätten.

Du har funnit ett kort i Kortpärmen som du är sugen på. Du ser att Discus erbjuder den och om du då klickar på ”Discus” så hamnar du på Discus Have och vad han har att erbjuda av det kort du önskade dig. Markera det kortet och om du då klickar på ”Ok”. Då kommer det till vänster hoppa upp en varukorg som du sedan kan gå in på och skapa en biz. Om du vill kan du fortsätta att rota runt på hans Have och plocka kort efter behag. När du är nöjd är det bara att skapa en biz.

Alternativt kan du gå in på ”Mina Biz” och skapa en biz direkt. Om du då vill plocka kort från någons Have så finns det en liten penna till vänster om SvM aliaset i bizen. Om du klickar på den så hoppar en snabblänk till användarens Have upp och sedan är det återigen bara att plocka kort efter behag.






Referenser (Ref)
Att vi kontrollerar alla medlemmar innan de får tillgång till Torget är enbart första steget för att du ska känna dig säker. Steg två är det betygssystem vi har som vi gett namnet ”ref”. Du kan se dessa betyg på varje användares sida och så fort du slutfört en affär med en användare på SvM så ska du sätta ett betyg på hur affären gick. Detta är för att andra användare på SvM ska veta hur det är att göra affärer med denna användare.


Så länge som du har väldigt få refs så kommer andra användare att vara tveksamma till att göra affärer med dig men allteftersom du skaffar fler och fler betyg så kommer förtroendet för dig att öka. Det är därför väldigt viktigt att du alltid tar dig tiden att skriva ett omdöme om hur den affär du genomfört gick. Du kan för närvarande ge tre olika betyg (Toppen, Något Strul, Aldrig igen!). Det normala är att man ger ett ”Toppen”-betyg men om du känner att en användare förtjänar ett annat betyg ska du inte vara rädd för att leverera det. Det är då viktigt att du tydligt anger varför du ger detta betyg.




Att finna det du söker!

Have / Want
Vi nämnde ovan att en användare kan ha en Have. Man kan även ha en Want och på dessa platser kan du lägga till kort du har respektive kort du söker. Om du håller dessa uppdaterade så kommer det bli lättare för andra användare på SvM att se vad det är du är ute efter och vad du har att erbjuda. Om du tittar till höger i Kortpärmen så ser du hur det ligger till med efterfrågan och utbud för varje specifikt kort.

Torget: Auktionssystemet
Den största produkten som finns på Torget är auktionssystemet och där kan du som användare köpa och sälja kort i auktionsform. Glöm inte bort att bud är bindande som det står i reglerna. En viktig detalj är dock att bud är bindande för köparen, inte för säljaren. För säljaren är bud bindande i det ögonblick som en biz skickas ut. Detta har det tvistats om periodvis men nu är det så det är och väljer säljaren att inte skicka ut någon biz så är det upp till säljaren. Det normala är att om du vinner något på en auktion så kommer du också få en biz från säljaren.

Torget: Köp / Sälj
Detta är ett bord som enbart behandlar kort mot pengar eller vice versa. Här säljer man kort eller framför önskemål om att köpa kort. Om du sätter ut ett pris så underlättar det givetvis för handel, men nu är det tillåtet att försöka göra affärer utan att sätta ut pris. Glöm inte bort att det inte är tillåtet att sälja saker som finns i Butiken (förutom löskort) utan tillstånd från Hemsidan (SvM Community AB).

Om du inte vet vad ett kort du vill sälja är värt så kan du kolla i Kortpärmen (läs av medelvärdet), besöka Kortvärderingar eller för den delen lägga upp en auktion på Torget. För att undvika att Moderatorerna ger dig Spamvarningar så bör du inte ”uppa” din tråd mer än max en gång om dagen och se också till att inte ha mer än en aktiv tråd åt gången. Du kan ändra i en skapad tråd genom att klicka uppe till höger i tråden.



Det är viktigt att tänka på att du inte kan ändra din rubrik själv, så välj din rubrik med omsorg så att du eventuellt kan återanvända tråden. Allt för att undvika att Moderatorerna tittar snett på dig.

Torget: Byten
Detta bord är till för byten kort mot kort där pengar givetvis får läggas emellan om det behövs för att få till ett rättvist byte. Annars är det bara att följa instruktionerna för Köp/Sälj.

Torget: Reklam-Bordet
Detta bord är det mest fria vi har på SvM och där får du göra reklam för det mesta.




Att sluta avtal

I de fall som gäller ren försäljning (Torget: Köp / Sälj och Auktion) är det så gott som alltid den som köper något som skickar först. Det vill säga, säljaren håller på korten tills pengarna har kommit fram till hen. Det är givetvis fritt fram att komma överens om något annat. Enda gången då säljare bör skicka först är om de har väldigt få referenser (till exempel för att de är nya på hemsidan). Då kan det vara lämpligt att be säljaren skicka först. Om du är ny på forumet och vill sälja många kort och känner dig tvingad att skicka först så rekommenderar vi att vänta ett tag och göra en del småbyten under tiden och skaffa fler referenser.

Vid byten (och detta innefattar Torget: Byten) så gäller i första hand överenskommelser direkt mellan köpare och säljare. Här kan det vara lämpligt att båda skickar samtidigt under förutsättning att båda två har fina reffs.


Krediter

SvM har ett eget banksystem där valutan är Krediter. För att inte förvirra någon så är 1 kredit värd 1 krona. Du finner Banken genom att klicka på dina Krediter och har du hittat till banken är allt intuitivt hur du ska göra. Exempelvis gör du överföringar till andra användare på SvM uppe till höger.

Det finns idag inget tvång att använda Krediter men det är ett väldigt snabbt sätt att föra över pengar till en annan användare om hen tar emot sådana. Numera fungerar det även att skicka Krediter till våra två systersajter (NorskeMagic och DanskMagic) och det är ett väldigt smidigt sätt att lösa internationella transaktioner.

För närvarande är inte Krediter ett vanligt sätt att betala med så om du har Krediter och vill betala en annan användare, så måste du kontrollera att hen tar emot dem.


Göra reklam på Torget!

Om du vill sälja något på sidan kan det vara viktigt att synas. Det finns flera sätt att göra det. Första sättet är att du ser till att synas i flödet på Torget. Länken för att använda den hittar du på ”min have/want” och det är bara att klicka på texten.





Regeln här är att du kan skriva den text som passar dig. Se bara till att uppdatera max en gång om dagen. Det går inte längre använda någon kod i texten, men du kan välja om texten ska länka till din Have eller en pågående auktion. Har du flera pågående auktioner, få du välja vilken av dem som du vill länka till.




Sedan är det vanligt att ”uppa” sin tråd på Forumet för att synas. Det innebär att du skriver något i din tråd enbart för att den ska hamna överst. Det är tillåtet men gör det inte mer än max en gång per dygn.

Det är olämpligt att skapa mer än en tråd i veckan på varje avdelning av Forumet. Om du exempelvis har en tråd på Köp/Sälj och två dagar senare kommer på att du vill ha något mer, så är det lämpligt att du återanvänder den gamla tråden. Tänk av den anledningen till innan du sätter en rubrik på en tråd (du kan inte ändra rubriken men du kan ändra innehållet i en tråd).

Slutligen finns det ett sätt att få din auktion att synas mer. Det gör du genom att betala lite Krediter och hur du gör det får du utförlig information om varje gång du startar en ny auktion.



Vad göra om något gått fel?

Det blir ju inte alltid som det var tänkt, även om du gjort allt efter konstens alla regler och försäkrat dig om att den du gjorde affär med var en reko individ. Så sitter du där med X kronor spenderade och inte fick du något kort levererat.


Väktare


Om du får problem med en affär så kan du alltid kontakta våra Väktare för att se om de kan hjälpa dig. De tar hand om alla anmälningar som görs och din anmälan skickar du in genom att klicka på länken under bizen.

De kommer inte att behandla ditt ärende om du försöker anmäla genom att skicka ett internmail. För de får inte tillgång till all info de behöver förrän du anmäler bizen via anmälningssystemet. Var tydlig i din anmälan om vad som är problemet och hur du önskar få hjälp.

Det vanligaste problemet Väktarna ser är att folk inte betalat sina auktionsvinster. De behandlas enbart på ett sätt och det är att köparen får en ”botreff” och sedan tas bizen bort. Detta medför att korten går tillbaka till säljaren som då kan försöka sälja dem igen. ”Botreffen” gör att köparen får en ”Aldrig igen” reffning och sedan kan hen inte kan bjuda på auktioner igen förrän efter fyra månader (detta ackumuleras, fler botreffs ger längre banning).

Om någon lurat dig (inte skickat efter betalning) så kommer Väktarna att lägga upp hen på Watchlist tills hen har gjort rätt för sig. Om detta inte är löst inom ett år kommer personen anses vara en bedragare som vägrar göra rätt för sig och blir då permanent bannad från Torget.

Det är viktigt att vara medveten om att på grund av tidsbrist jagas sällan individer utanför SvM. Väktarna hjälper i mån av tid till med även detta men här måste den lurade själv arbeta. Våra preventiva åtgärder för bedragare begränsas till SvM och om någon lurat dig är vår fokus att hen inte ska lura någon annan. Vi kommer givetvis att hjälpa till med att få fram de uppgifter som du kan behöva för att få tag på individen utanför SvM. Och om det skulle gå så långt att det behöver genomföras en polisanmälan ser vi till att du får alla uppgifter du behöver.


Hur undvika att bli lurad?

Vi vill som sagt att alla ska känna att SvM är en säker plats att göra affärer på och för att ingen ska missa något så finns det två typer av användare du överhuvudtaget inte ska göra affärer med. Det är Watchlistade och personer som är bannade från Torget. De syns tydligt och här följer en bild där SvMBot (som är en reko bot) temporärt fått de banningar som finns.




Sedan har vi betygssystemet och nedanför har vi lagt in två användare som har helt olika betyg. Deras användarnamn är bortplockade men i övrigt är uppgifterna äkta. Den vänstra har som ni kan läsa misslyckats i 31 av 256 affärer och det är riktigt dåligt. Medan den högra har ett tillfälle där det inte gick perfekt av 903 försök, vilket måste anses riktigt bra.

Nu säger inte betygen allt men om du sedan klickar på respektive negativ del för att se varför folk gett ett negativt omdöme, så kan du få en hint om hur det är att göra affärer med hen. Du ska aldrig vara rädd för att be en användare med dåligt betyg skicka först.


SvM praxis om försvunna brev

Även om man kollat allt och försäkrat sig om att man gör en affär med rätt person så kan det hända att saker och ting inte går som det var tänkt. När det gäller skickade brev så är det alltid avsändaren som ansvarar för att ett brev kommer fram. Det går att avtala bort genom att någon annan tar över ansvaret. När det gäller brev så går det att göra genom att skicka rekommenderat.

Vi säger alltså att ansvaret för att lösa ett eventuellt problem ligger på avsändaren. Det leder till att om ett brev försvinner så bör avsändaren se till att reklamera brevet hos Postnord. Det är då för att Postnord ska bli medvetna om att ett brev försvunnit och de kommer då göra en intern sökning, även om de inte tar något ansvar för försvunna brev.

Vi säger däremot inte någonting om lösningen på problemet. Om det blir ett problem där och Väktarna blir involverade, då kommer de att leverera en bedömning om fallet och de kan även ge rekommendationer. Men allt sådant behandlas från fall till fall.

Generellt kan även nämnas att även om ett brev försvunnit hos Postnord, så behöver det inte vara Postnords fel. För om avsändaren skrivit otydligt (eller fel), så vet inte Postnord vart brevet ska. Av den anledningen ska du ALLTID skriva avsändare på brev du skickar.


Moderator

Vi har nämnt Väktare som hjälper till med allt som har med Torget att göra. När det gäller sidan som helhet så finns det Moderatorer som styr och ska se till att ingen skriver olämpliga saker eller beter sig illa på Forumet. Om du känner att någon skrivit något lämpligt är det bara att anmäla så kommer en Moderator att titta på det och vidta lämpliga åtgärder.

 

Artikkel-tilbakemelding