Magic the Gathering
Magic the Gathering2659 MEDLEMMER 24 pålogget

Brukernavn:

Passord:


Bli medlem
Har du glemt passordet?

Søk NorskeMagic
Søk kort:

Søk medlem:

Søk by:
Søk forumet:

Søk regler:

Søk kortstokk:
Artikler Diverse | Deckanalyse | Strategi | Casual | Deckdoktor | Turnering | Recension | Intervju | NoM | Judge

Velkommen til NorskeMagics artikler! Her finner du massevis av interessante og morsomme artikler om alt fra turneringer til måter å spille multiplayer-Magic på. Dykk ned i det massive arkivet vårt!
Vil du selv skrive en artikkel? Vi publiserer og belønner! Klikk linken nedenfor, så ser redaksjonen artikkelen, og de vil deretter avgjøre om den blir publisert eller ikke.
Vil du kanskje bidra til vår artikkelserie Deckdoktoren med et deck som trenger forbedringer? Ta i bruk denne formelen!

Legg til ny artikkel

1758 ARTIKLER
Sorter etter: dato - navn - artikkeltype - forfatter

 

Turnering [Standard]
A Day in Temur Town: Höstens PPTQ del tre, Stockholm
Via svenskamagic.com

Efter att ha tagit en paus för att spela Ixalan Prerelease fortsätter mina äventyr på PPTQ-circuiten och så även mina berättelser om dem. Nu senast bar det av till Stockholm, bättre känt som staden där alla spelar Temur Energy, och formatet var såklart standard. Denna gång var jag så laddad att jag tog med två lekar och även en vän som fick vara pilot för min andra lek.

av Snurvel_
08:13, 8/11 -17
läst 2646 ggr.
Skriv ut artikkel
15 kommentarer

Efter en lovande start i Uppsala och en direkt värdelös uppföljning så tog jag som jag tidigare berättat paus från PPTQ:andet för att istället spela Ixalan Prerelease. Efter 5-0 i Two-Headed Giant, vilket jag tänkte återkomma till i en senare artikel, och 3-1 i den efterföljande sista-chansen-prellen med aggressiva blå-röda pirater hade återställt lite av förtroendet för min egen förmåga började jag så smått bli sugen på ett nytt PPTQ-försök.

Problemet var att jag (förutom korten från ovan nämnda prereleaser) inte ägde ett enda standardlegalt kort. Jag lade ut en krok på SvM om att få låna en lek till turneringen i Stockholm, men då ingen visade sig det minsta intresserad så började jag så smått inse att mitt behov av Magic mer eller mindre krävde att jag köpte mig en.

Sagt och gjort, jag kastade mig över internet för att leta upp några kandidater för inköp, den tid då jag byggde lekar kändes förbi, inte minst med tanke på att jag inte visste vilka set som var legala ens för tillfället. Så jag hittade en rödsvart aggrolista som jag tyckte såg okay ut ifrån flera perspektiv, både att den kändes spelbar utan större träning och att den inte borde vara alltför dyr i inköp. Jag använde flitigt sökfunktionen på SvM, betalade nästan lika mycket i porto som kortvärde och satt så med en lek, färdig och klar (förutom något försenat kort, jag tittar på dig PostNord!) en vecka innan PPTQ:n ägde rum. Och då hände det. Inför att jag skulle börja speltesta läste jag på lite om metat när leken som skrek ”Spela mig! Jag är gjord för dig. Jag är svartvit, med lifegain, och udda interaktioner!” visade upp sig. Jag talar såklart om Abzan Tokens. Är det något jag tyckt om att spela genom åren är det nötande kontroll, helst utan kontringar och synergierna får gärna vara starkare än de enskilda korten, och här var Leken som var allt detta.

Abzan Tokens

Standard / Turneringsspil

Av: Snurvel_
23:21, 2/11 -17

Snurvel_ kommenterer:
När jag refererar till "kombo" så är det alltså Hidden Stockpile och Anointed Procession samt Anointer Priest.

Tanken är att trigga revolt, få tokens som du kan scrya fram kombon med, sen få så mycket liv att du inte kan förlora och vinna på dina mängder av tokens.
Kategori: Turneringsspil
Format: StandardStørrelse: 60 kort
Farger:
Eksporter til! Magic Online
Eksporter til! Apprentice
Eksporter til! Magic Workstation
Skriv ut
1114,-
Manakurve
Fargefordeling
Spill mot gullfisken! [lek]219963[/lek]
Kjøp kortstokken! Prox kortstokken!


Jag glömde totalt bort min BR och panikköpte ihop tokensleken. Lagom till lön onsdagen innan PPTQ:n (spelades lördag) köpte jag även de kort jag saknade till leken på Magic Online och spelade en timme på onsdagen, två på torsdagen och noll på fredagen. Den som spelat eller mött leken inser att jag inte hann spela våldsamt många matcher, men jag mötte och vann mot Temur Energy, monovita tokens och Ramunap Red innan jag förlorade mot blåvit Approach och UGbr Energy. Fick intrycket av att det var ett diversifierat meta och att min lek funkade som den skulle.

Jag fick dock lite skuldkänslor gentemot min första lek. Skulle den stackaren aldrig få sleevas upp, blandas och spelas? Skulle den få ligga kvar i sin låda under en oöverskådlig framtid? Dessutom kunde det ju vara trevligt med lite sällskap av någon som jag faktiskt kände under turneringen och tanken på att skicka två lekar till T8 tilltalade mig. Jag beslöt mig för att leta upp något gammalt semiproffs som jag kunde dra fram ur Magicpensionens mörka vrår och sätta min stackars förkastade lek i händerna på. Jag öppnar telefonboken och behöver inte bläddra längre än till B. Bollen. Glad och trevlig? Check. Bra på att spela Magic? Check. Har tid och lust och fyra Fatal Push som saknas? Smsar och får svar inom några minuter ”har fyra push så jag är på. Vill du ha skjuts dit?”. Och några minuter senare, som en eftertanke: ”vad är det för format?”. Jag svarar med ”Standard” och ett foto på hans leklista. Vilket såklart inte säger honom något då han inte vet vad korten gör. Så jag skickar en länk också, till en artikel om en liknande lek… Ville ju inte göra det alltför lätt för honom.

Upp klockan 06:03, lek med ungarna till runt sju, göra frukost (rester från gårdagens tacos: stekte två tortilla med ost och köttfärs emellan), göra annan frukost till barnen, städa nedervåningen till strax efter nio. Sedan flydde jag ut till Bollen som väntade i sin bil och vi drog mot stan och DL. Jag berättade om semifinalen i PT Hour of Devastation som avgjordes på att Yam Wing Chun försökte attackera Paolo Vitor med Hazoret trots att han hade två kort på hand. Eftersom jag skulle sätta fyra Hazoret the Fervent i händerna på Bollen tyckte jag att det var ett bra tips inför dagen, förutom en intressant historia.

Hazoret the Fervent


Utanför dörren träffar vi Oscar (jangi), Robin (Fluffigt) och Vidar (nick unknown!). Oscar öppnar, lätt skräckslagen inför det oväntade motståndet, med ”Vad gör DU här?” gentemot Bollen. Vi garvar.

Vi hamnar längst fram i kön, köper plastfickor och betalar innan vi går ned och hänger lite innan turneringen. Oscar berättar att han inte kommer kvala idag, han gör det alltid sent i PPTQ-säsongen förklarar han. ”När alla bra spelare redan kvalat menar du?” frågar jag. Vi garvar.

Sedan tokdissar Oscar ”Deck of the day” (ChannelFireball), ”EfRo får asmycket pengar för att skriva om dåliga lekar” och de andra garvar. Båda lekarna jag tog med har såklart varit Deck of the Day...

Det är äntligen dags, vi får pairings och sätter oss ned för:

Runda 1: Markus med Temur Energy
Jag försöker göra Markus imponerad av att han sitter bredvid en svensk Magics Grand Old Men, Disen. Förutom att ha spelat sedan spelet mer eller mindre släpptes så har han genom åren bidragit till att vi i Stockholm har haft någonstans att spela i decennier, vi borde tacka honom oftare för det. Markus kommentar är att ”jag spöade honom igår”. Vi garvar.

Sedan blandar vi och spelar magi. Jag får ut min Anointed Procession, Liliana, Death's Majesty, Vraska, Relic Seeker och en Anointer Priest. Mycket action, många tokens, en hel del extra liv. Markus visar en hand med en massa mer eller mindre döda kort mot min lek och ger upp duell ett. Till den andra duellen så kurvar Temur ut som den kan göra och mina två Fumigate får smaka Negate. Får inte igång min maskin heller utan blir ihjälslagen. I den avgörande duellen får jag ganska ostörd igång min kombo på fortfarande 20 liv, går under hela matchen aldrig under 18. Jag får ut fler och fler tokens och när tiden är slut och det är dags för extrarundor så kan jag aktivera chefens dyna (Shefet Dunes) och vinna redan i min första, med stabila 41 liv själv. Stör mig lite på att Robin som sitter bredvid under matchen säger att han ska coacha Markus, men efteråt. Genom att säga så berättar han för min motståndare att det är något han glömt eller gjort fel. Hjälp gärna folk bli bättre, men efter att matcherna är klarspelade! 1-0.

Bollen vinner såklart. Hans motståndare har hela sin lek på italienska (kom ihåg att ingen av oss känner igen några standardkort). Bland annat lägger han ut någon planeswalker med kommentaren ”Jag berättar vad den gör, om jag kommer på ett sätt att överleva en tur till”. Det gjorde han tydligen inte.Runda 2: Disen med BR Vehicles
Disen lovar att det inte blir en lång match, antingen vinner han fort eller så kommer han att ”se skriften på väggen” och ge upp. I första duellen slår Heart of Kiran och några kompisar ned mig på fyra innan jag får in en knuff på hjärtat, sätter min kombo och börjar ta mig uppåt i livstotal igen. Hade Disen dragit en Hazoret (spelar han ens den?) hade han troligen vunnit.

Jag insåg på morgonen att jag behövde tokens idag och slängde ned vad som fanns hemma, Spirits från Kamigawa, Squirrels från Odyssey, Myrs från Mirrodin, Rukhs från 8th Ed osv. Detta leder till lite problem i matchen, för trots att jag bara har Liliana ute som gör tokens står det ju 1/1 på de jag spelar. Dessutom glömmer jag ta liv för att jag använder Rukhs som Anointer Priest. Disen uppmanar mig å det starkaste att skaffa mer korrekta tokens.
Duell två gör jag min absoluta drömstart. Tur ett Renegade Map, Tur två Hidden Stockpile, tur tre Anointer Priest, tur fyra Anointed Procession. Disen är en tillräckligt bra spelare för att inte döda mina tokens när de attackerar (så det kostar mana för mig att få Revolt) men ingen aggrolek i Standard kan slå en lek som gainar åtta liv och får tre gratis 1/1 varje runda. Och det gör jag. 2-0.

Hidden Stockpile


Bollen får stryk av Temur Energy och klagar över varför han inte fick låna den av mig istället.
Sen tar vi med oss kidsen från imorse (minus Robin, vet inte var han tog vägen) och går på det enda matställe vi har en chans att hinna äta på, Subway. Som tur är hamnar domarna bakom oss i kön så vi har en tydlig deadline för lunchen att förhålla oss till. Vi snackar om bostäder (Oscar har just flyttat), försäkringar (det är mitt jobb) och såklart en massa gamla Magichistorier. En klassiker som när Stenis gick 6-0 dag ett på SM men inte orkade ur sängen till dag två och droppade ur draftpod ett är mitt bidrag.

Vidar ger oss en ny magichistoria att återberätta från idag, det visar sig att det togs en Intentional Draw av två spelare på 0-1 i rundan innan lunchen, ”eftersom de är de bästa spelarna här och därför tyckte de båda borde gå 4-0”. Vi garvar, för dels så kvalar bara en spelare, varför inte slå ut en bra motståndare runda två? Varför ta bort möjligheten att ta sig in på 4-2 och tiebreakers? Dessutom är sannolikheten att gå 4-0 under 10 % (räknat på att du är 55 % favorit i varje match) och slutligen, de bästa spelarna sitter inte i 0-1-1-bracketen, de sitter runt vårt lunchbord.
Runda 3: Andreas med Temur Energy
Temur är en bra lek. Även om jag tycker att min lek har en edge innan sideboard. De kort som jag dock har problem med är i viss mån Glorybringer men framför allt Chandra, Torch of Defiance. Mitt enda svar är Cast Out, och duell ett drar jag inga Cast Out. Gainar en del liv men till slut blir gratiskort varje runda plus tvånget att attackera bort loyalty mig övermäktigt. Efter bräda är matchen bra mycket jämnare. Temur kan nu ta in Negate mot mina Fumigate och enchantmentpaj mot min kombo. Hade de bara haft endera hade jag fortfarande känt mig som favorit men med båda dessa tycker jag fördelen övergår till Temur efter bräda. I alla fall är det mycket viktigt att vinna första duellen för mig. Nu gjorde jag inte det. Och om Chandra är bra allmänt så är hon synnerligen bra runda tre, får jag lära mig i duell två. 1-2.

Eftersom min match gick ganska fort hinner jag se Bollen förnedra Temur med Bontu's Last Reckoning och Scrapheap Scrounger till kommentaren ”Åh nej har du den också”. Jodå den låg där i graven hela tiden, och det visste de båda. Vi garvar. Och sen ber vi om lite sideboardtips, otestade som vi är.


Runda 4: Andreas med Temur energy
Ja, jag möter ännu en Temur, även denna gång med en Andreas som pilot. Som tur är så är det det enda som är deja vu för mig från förra rundan.
Jag vinner tämligen enkelt duell ett med en kombination av Fumigate och små tokens som scryar till mig bra drag. Sitter med två Fumigate på hand då jag vinner.
Duell två sätter jag min kombo och även om det tar lite längre tid denna gång vinner jag, denna gång med bara en Fumigate på handen. 3-1.Bollen har gjort en drömstart med tur ett Dread Wanderer, följs upp av två Dread Wanderer och i tredje turen Aethersphere Harvester. Så nu har vi båda win-and-in.

Runda 5: Vidar med Temur Energy
Hade jag haft lite bättre koll på metat hade jag tagit med en lek som krossade Temur och fick däng av allt annat. Det hade jag inte. Men jag har med mig en lek som är ganska kraftig favorit mot Temur i första duellen i alla fall. Min lek startar duell ett med att få lite liv, få lite mer liv och trots att flera Glorybringer gör sitt bästa för att döda alla mina Anointer Priest så kan jag ganska snabbt ta kontroll. Vidar ger upp snabbt när han ser mig stabilisera och börja scrya.

Sedan var det ju det där med att man ska spela efter bräda också. Min enda speltestning mot Temur vann jag duell ett enkelt och duell två på att motståndaren landfizzlade. Lite färgad av detta är jag när jag duressar duell två och ser två Bristling Hydra, Negate, Whirler Virtuoso, Spirebluff Canal, Island och Attune with Aether. Testar att plocka landsöket men Vidar drar två gröna sources i rad och har kvar Negate när jag försöker spela Fumigate.

Om duell tre så vill jag bara säga att kontringar verkligen svänger fördelen i matchupen åt fel håll. Temur kan lägga allvarliga hot och hålla mana öppet för en kontring, medan min lek är väldigt beroende av att få igenom antingen en kombodel eller en sweeper. En bra Temurspelare kontrar det jag behöver mest av dessa två. Vidar spelar bra och kontrar det jag vill resolva. Sedan slår han ned mig på 3 och struntar i att pumpa sin Hydra för att ta mig till två. Det tycker jag är utmärkt för nu kan jag med en Fumigate gå upp på fem, överleva även om han har en Glory Bringer och sedan ta kontroll över matchen. Om jag hade en Fumigate alltså. Jag offrar min Evolving Wilds för att tunna ut min lek och ser att jag nu blandar bort den Fumigate som låg på toppen. Sedan drar jag ett land och gratulerar Vidar till top8. Jag tycker inte det var fel att göra det matematiskt korrekta men lite surt kändes det.

Negate


Oscar mobbar Vidar för att han missade pumpet. Själv missade jag två scry med Hidden Stockpile och tokens som ändå skulle dö under matchen, med mana över. Så 2-1 i misstag gör att 1-2 i dueller känns lite rättvist.
Bollen har på något sätt lyckats förlora! Men vi har bra tiebreakers så det är win-and-in igen. Jag undrar inte ens längre vad jag ska få möta för lek, och mycket riktigt:

Runda 6: Lukas med Temur Energy
Temur igen! 5/6 matcher. Lukas frågar mig innan matchen om jag spelat någon PPTQ tidigare, jag säger lite blygt att jag spelat två (att jag dessutom top8:ade sju stycken på den tiden det bara hette PTQ utelämnar jag) denna höst, och om han läser på SvenskaMagic kanske han råkat se mina rapporter från dem. Lukas visar sig ha ett konto ”men sällan läser artiklarna”. Jag säger att han borde det för nästa kommer han vara med i.

Sen drar vi igång och jag sätter ganska omgående min kombo. Lukas har försideboardat lite mot mig och tagit in Skysovereign, Consul Flagship duell ett. Nåja, hela min lek är ju ett svar på Temur egentligen. Vi spelar på en ganska bra stund trots att jag har hyfsad kontroll och en livstotal som täcker hela papperet jag skriver liv på. Till slut nöter mina tokens in den sista skadan, och jodå, nog hade jag Fumigate på handen när jag vann.
Även duell två blir en ganska utdragen historia, nu får jag även se Nissa, Steward of Elements för första gången sedan jag spelade prerelease på Amonkhet och en Deathgorge Scavenger som äter upp en Anointer Priest ur min grav. Det bra för mig med Nissa är att Angel of Sanctions blir ett hårdremoval (hon kommer tillbaka med noll loyalty).

Inför duell tre säger klockan knappa fyra minuter. Det blir svårt för mig att hinna vinna, om jag inte gör en drömstart. Jag öppnar och ser tre länder, två Hidden Stockpile, Anointed Procession och Fatal Push. Drar jag en Evolving Wilds eller Renegade Map borde jag hinna vinna detta!
Jag drar inget fjärde land. Tiden rinner ut. Jag frågar om Lukas vill scoopa in mig i top8. Det vill han inte, och då han säger att han tyckte jag var den som tänkte längst och tog oss till time vill jag inte scoopa in honom heller. Så det blir oavgjort, draw och ingen top8 för någon av oss.Men Bollen vann såklart och min draw gör att han blir åtta på tiebreakers.
Jag bestämmer mig för att stanna och heja fram honom till en seger i kvartsfinalen.
Gissa om han möter Temur Energy? Såklart han gör! Kvartsfinalen bredvid är Temur mirror.
Duell ett floodar Bollen hårt och lyckas dessutom med konststycket att trots detta ha tre land under sin Bomat Courier, vilket gör att Hazoret the Fervent inte får vara med under en avgörande tur.
Duell två får Hazoret the Fervent anfalla desto mer i sällskap av Yahenni, Undying Partisan. Bollen är klok nog att skjuta upp vinsten en runda för att slippa visa den Bontu’s Last Reckoning han har på hand.
Duell tre formligen vräker Temur ut djur, Hazoret the Fervent får bara spela blocker och allt annat chumpar. Efter att ha cyclat ett land, kollat på två kort med Bomat Courier, chumpat med en lifegainad Aethersphere Harvester och gått ned på två för att dra ett extra kort med Glint-Sleeve Siphoner hittar Bollen Bontu’s Last Reckoning i sin draw step. Bort med alla djur som vräktes ut och in med Hazoret the Fervent för skada först, rundan efter en chump och slutligen vinst.

Det visar sig att Bollen ska möta vårat lunchsällskap Oscar, men nu väntar hans polare på att en brädspelskväll ska starta så en concede skickar Oscar till final, utan ens en prize split som tack. I denna mötte han Vidar (Temur mirror, såklart!), i en ”sjukt tajt match som Vidar vann”. Andra segern i rad i en Stockholms PPTQ för denne unge talang, en pengafinish i Warszawa härnäst? Jag håller i alla fall tummarna. Minns ni vad jag sade om lunchsällskapet? Minns ni vad Oscar sade om sina chanser? Scrolla upp annars.

Lärdomar av dagen:
• Bollen är bruten.
• Alla i Stockholm spelar Temur Energy.
• Speltesta mer än tre timmar (särskilt med knepiga lekar).

Ses i Uppsala i december, alla ni som inte är i Madrid förstås!

 

Artikkel-tilbakemelding


Hadde du vært logget på, kunne du kommentert denne nyheten.

Snurvel_

REDAKSJON
Enskede
Hej alla och tack för era svar.
Detta var den, ur svarssynpunkt, klart bästa omgången frågesport hittills. Hedersomnämnande till jockegill som gav det korrekta svaret mindre än två timmar efter att artikeln postats, det är nästan så man tror att han har personlig kännedom i frågan.
Hedersomnämnande även till jolly_roger för att ha gissat på ett "bollkort" jag inte visste fanns och Berzell som fick mig att skratta högt.
Tycker faktiskt att alla gissningar var riktigt bra!

Namnet lär iaf ha sitt ursprung i en nästan kuslig förmåga att topdecka Ball Lightning som Sligh-spelare.

Tolv tävlande räknar jag till, så jag plockade fram en T12 och rullade den och den gav talet 6, vilket betyder att den sjätte svaranden Jolly_roger vann. Grattis. Internposta mig din adress så kommer ett booster på posten.

08:57:00, 15/11 -17
Berzell

MEDLEM
Malmö
Jag gissar på Embolden.

11:48:42, 14/11 -17
elof_the_mighty

ETERNALKUNGEN 2014
REDAKSJON
ETERNALKUNGEN 2009
Varberg
Kanon! Keep it up! Static Orb gissar jag på eftersom vi inte fått med alla Orbar ännu.

09:09:20, 14/11 -17
Felix

REDAKSJON
Järfälla
Nice som alltid. Jag trodde TP fick sitt smeknamn på grund av att han alltid köpte "boll och cola" på Absolut Spel så jag gissar på kortet Delicatoboll.

16:49:48, 13/11 -17
vigo

LEGACY-SM VINNARE 2014
Karlskrona
Fireball !?

19:47:46, 12/11 -17
Brandbilen

MEDLEM
Tyresö
gissar på Lightning Bolt

10:33:56, 10/11 -17
Snurvel_

REDAKSJON
Enskede
culle skrev 06:51, 9/11 -17 Fin skildring av den här Oscar!

Han bidrar till good times när jag spelar, hoppas jag det framgår.
Men visst borde han gett Bollen (eller mig!, jag som tog med honom) en hög med boosters?

09:44:38, 9/11 -17
Oppdatert: 12:32:18, 14/11 -17
culle

MEDLEM
Solna
Fin skildring av den här Oscar!

06:51:13, 9/11 -17
Jolly_roger

SM-VINNARE 2014
DOMMER L1
Växjö
Jag gissar på Brushwagg

19:51:05, 8/11 -17
HeroBean

MEDLEM
Arvika
Fin artikel som vanligt! Gissar på Winter Orb.

17:31:12, 8/11 -17
Sajkobeer

REDAKSJON
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
Lund
Froehlich skriver bara om dåliga lekar som t.ex. Sultai Energy från 2a november. :)

Jag gissar på Fireball.

17:12:07, 8/11 -17
tola

MODERATOR
Rolfstorp
Kul läsning, Keep it up!

Edit: Gissar på Chaos Orb

16:35:30, 8/11 -17
Oppdatert: 16:36:16, 8/11 -17
jarger

MEDLEM
Göteborg
Fin artikel. Gillar att båda är för bittra för att ge varandra topp8. Chansar på Myr Battlesphere

14:39:16, 8/11 -17
Oppdatert: 14:40:09, 8/11 -17
jockegill

MEDLEM
Solna
Ball Lightning

14:36:57, 8/11 -17
Snurvel_

REDAKSJON
Enskede
Tävlingen denna vecka (som vanligt lottas en booster ut i pris bland samtliga svarande):
- Vilket Magickort ”gav” Bollen hans namn?

En veckas tävlingstid som vanligt. Lycka till!

12:52:14, 8/11 -17
  Dominaria! Vil du slippe reklamen? Bli Gullmedlem!