Magic the Gathering
Magic the Gathering3209 medlemmer 6 pålogget

Brukernavn:

Passord:


Bli medlem
Har du glemt passordet?

Søk NorskeMagic
Søk kort:

Søk medlem:

Søk by:
Søk forumet:

Søk regler:

Søk kortstokk:
Artikler Diverse | Deckanalyse | Strategi | Casual | Deckdoktor | Turnering | Recension | Intervju | NoM | Judge

Velkommen til NorskeMagics artikler! Her finner du massevis av interessante og morsomme artikler om alt fra turneringer til måter å spille multiplayer-Magic på. Dykk ned i det massive arkivet vårt!
Vil du selv skrive en artikkel? Vi publiserer og belønner! Klikk linken nedenfor, så ser redaksjonen artikkelen, og de vil deretter avgjøre om den blir publisert eller ikke.
Vil du kanskje bidra til vår artikkelserie Deckdoktoren med et deck som trenger forbedringer? Ta i bruk denne formelen!

Legg til ny artikkel

1895 Artikler
sorter etter: Dato - navn - artikkeltype - Forfatter

 

Recension [EDH]
Commander Top 15: Hour of Devastation
Via svenskamagic.com

Här recenserar jag alla nya set, ur ett Commander-perspektiv.
Top 5 commanders och top 10 spells, samt övriga kort jag anser är värda att nämna inom det här formatet.

Främst bedöms korten efter deras generella spelbarhet i Commander. Ju starkare och mer splashbart ett kort är, samt ju fler olika lekarketyper det bedöms vara bra i, desto bättre betyg får det. Kort som har smala användningsområden kan hamna i topplistan om de är exceptionellt starka, exempelvis att de lätt skapar oändlighetskombos, eller om de är så pass intressanta att de skapar unika situationer eller lekarketyper.

av Vindhjaerta
15:15, 18/9 -17
läst 3948 ggr.
Skriv ut artikkel
6 kommentarer




Hour of Devastation




Topplistan, generaler:




5.

Neheb, the Eternal


Förmågor som skalar brukar alltid vara bra i Commander och det här kortet är inget undantag.
Du behöver inte nödvändigtvis anfalla med en massa varelser i den här leken, huvudsaken är att motståndarna tar skada. Kort som ger gratisskada på diverse sätt, exempelvis Staff of Nin, Purphoros, God of the Forge eller Akoum Hellkite är helt perfekta då de genererar mana av att bara ligga i spel. Varelser med evasion lär dock vara det vanligaste sättet att komma igenom med skada, främst via flying vilket rött har god tillgång till.
För roliga interaktioner så kan man kika på exempelvis Flameblast Dragon, där du kan dumpa all din mana på skadetriggern och få tillbaka nästan allt i nästa main phase att spendera på annat, vilket gör att du får en praktiskt taget gratis Blaze varje runda.
Magma Phoenix är ett annat intressant kort man kan kika på; Med en gratis sacrifice-effekt (en High Market exempelvis) så kan du göra 3 skada på alla spelare varje runda, och om du har 4 motståndare så gör detta 12 skada vilket räcker till att både ta tillbaka kortet från graven och spela ut det igen med gratismanan. Kläm in en Loxodon Warhammer så går du dessutom plus i liv på processen.
Det bör givetvis också nämnas att du kan gå infinite med Aggravated Assault, så länge dina varelser kommer igenom med minst 5 skada varje gång. Kort såsom Akroma's Memorial eller Goblin Diplomats kan användas med fördel för att komma förbi fiendelinjerna. Du kan även dra nytta av diverse unblockable-equipments såsom Whispersilk Cloak.

Oavsett hur du väljer att bygga leken så kommer du garanterat att få en massa mana till övers i din andra main phase, så se alltid till att ha några extra manadumpar i leken, exempelvis Dragon Roost, Obsidian Fireheart
eller Diviner's Wand. En Strionic Resonator kan också vara bra att ha för att dubbla mana-triggern.

Som en av de 99 kan nog kortet passa i ganska många lekar då extra mana alltid är bra. Lekar som gör direktskada under din tur är väldigt lämpliga för det här kortet, exempelvis Brion Stoutarm, Keranos, God of Storms, Heartless Hidetsugu eller Vial Smasher the Fierce. Likaså generaler med inbyggd evasion, exempelvis Iroas, God of Victory. Även lekar där du har en general med en aktiverbar förmåga som du kan pumpa in mana i är väldigt lämplig, exempelvis Grenzo, Dungeon Warden, Marath, Will of the Wild eller Sliver Queen.
Som ni ser så finns det en hel drös med lekar och lekarketyper som kan tänkas vilja spela det här kortet, så jag har goda förhoppningar om att det kommer att spelas lite här och där framöver.

4.

The Locust God


Allt du behöver göra med den här leken är bokstavligen bara att dra kort så vinner du. För explosivitet kan du spela wheel-effekter såsom Wheel of Fortune, Day's Undoing eller Windfall, alternativt rena draw-spells i stil med Blue Sun's Zenith eller Pull From Tomorrow. Du kan även missbruka Skullclamp som ger dig +2 tokens för varje spenderad mana. Du kan även kombinera vidare detta med Phyrexian Altar för att gå igenom leken (utan att gå plus med tokens) eller Ashnod's Altar för att få oändligt med tokens. För att inte dra hela ditt bibliotek så kan du spela Time Spiral eller Time Reversal (vilket även tillåter dig att repetera processen och få tillräckligt med tokens för att slå ihjäl alla motståndare samtidigt).
För direktskada så är Purphoros, God of the Forge eller Impact Tremors lämpliga.

Som en av de 99 kan kortet passa i praktiskt taget vilken lek som helst, då alla blå lekar alltid tenderar till att dra en massa kort. En klar fördel att spela det här kortet som ditt wincon of choice är "gudförmågan" som tar tillbaka kortet till handen igen om det dör. Det gör det praktiskt taget bara känsligt för exile-effekter och kontringar och därmed väldigt bökigt att bli av med för dina motståndare, alltid en trevlig egenskap för ett wincon.

3.

Razaketh, the Foulblooded


Ska jag vara helt ärlig så gillar jag inte att kortet kostar 8 mana att spela ut, men en repeterbar tutor i command zone är faktiskt alldeles för bra för att inte hamna åtminstone relativt högt upp på topplistan. Monosvart tenderar ju dessutom till att kunna producera drösvis med mana, så det lär inte vara några större problem med att få ut den här generalen. Exakt vad du gör med din repeterbara tutor är upp till dig, du kan nöja dig med lite allmänt starka wincons eller svar på hot, alternativt gå all in på valfri tvåkortskombo.
Leken är rätt öppen i sin design, men jag skulle som minst rekommendera några kort i stil med Bloodghast, Reassembling Skeleton och Bloodsoaked Champion som repeterbar mat till generalen.
Kortet ligger även på 8 power med både trample och flying, vilket kommer att göra det väldigt lätt att slå igenom med commander damage.

Som en av de 99 passar kortet i praktiskt taget vilken lek som helst som har varelser, men helst lekar som gillar att offra och reanimera dem. Om du dessutom spelar en lek med grönt i så får du även manarampen du behöver.
Ett roligt trick man kan göra med den här generalen är att offra valfri annan ETB-varelse för att leta upp Ever After och spela denna. Du får då tillbaka varelsen du offrade (plus eventuellt en till för mer value) och Ever After läggs sedan i botten av kortleken vilket gör att du kan repetera processen så länge du har mana. Väldigt stark interaktion som är svår att hantera för motståndarna.

2.

The Scarab God


Det mest uppenbara man kan göra med den här leken är att bygga den som zombie tribal. Du har både en inbyggd finisher i upkeep-triggern som skalar med mängden zombies och den aktiverade förmågan förvandlar varelser i gravarna till fler zombies. Men jag känner att leken har bra mycket mer potential än ren zombie tribal, den aktiverade förmågan är alldeles för stark för att begränsa sig till bara just zombies.
Jag skulle personligen bygga den här leken lite som Karador, Ghost Chieftain, dvs varelsebaserad kontroll där generalen står för kortövertaget via graven. Spela starka ETB-effekter såsom Noxious Gearhulk eller Draining Whelk och njut. Du behöver ärligt talat knappt tänka på upkeep-triggern, skulle du råka klämma in lite skada här och där så är det mest en bonus, utan det är snarare den aktiverade förmågan som står för grovjobbet här. I synnerhet då alla dina små utility-varelser kan växa till reella hot. Repeterbar reanimering i instant speed för bara 4 mana är ärligt talat helt fantastiskt, och verkligen perfekt för kontroll. Notera även att det inte bara gäller din egen grav, utan även dina motståndares varelser kan bli mer eller mindre frivilligt rekryterade till din växande zombie-hord. Jag brukar ju inte gilla att man exilar sina egna saker, men då förmågan är selektiv och specifikt även kan användas på motståndarnas gravar så har jag verkligen ingenting att invända.
Några specifika kort som synergerar med den här leken: Blight Herder, Life's Finale, Dread Summons, Consuming Aberration, Training Grounds.

Som en av de 99 kan kortet spelas i praktiskt taget alla lekar, det finns verkligen ingen anledning att hålla tillbaka här. Förr eller senare hamnar varelser i någons grav och då är det bara att gå loss med manan och njuta av kortövertaget. Precis som med de andra gudarna i det här setet så är kortet väldigt tåligt och du behöver egentligen bara oroa dig för exile-effekter och kontringar. Kortet är därför perfekt att spela i mid- till lategame då de flesta har använt en del av sin removal och gravarna har fyllts lagom mycket. Du har i det läget med största sannolikhet ett smörgåsbord av varelser i gravarna samt förhoppningsvis väldigt mycket mana redo att användas, vilket gör din repeterbara och ihärdiga reanimeringseffekt väldigt jobbig för motståndarna att hantera. Jag inte bara kan tänka mig det här kortet som ett förstahandsval bland reanimeringseffekter, jag rent av förväntar mig att det kommer att spelas praktiskt taget överallt där det kan spelas.

1.

Unesh, Criosphinx Sovereign


Sphinx of Uthuun är ett extremt välspelat kort i praktiskt taget alla blå lekar, vare sig de är varelsebaserade eller inte. Nu har vi alltså fått en Sphinx of Uthuun som general, fast för en mana billigare till kostnaden av att bara gräva 4 kort istället för 5. Lätt värt det, den billigare manakostnaden är utan tvekan mer värd.
Ovanpå detta triggar även andra sphinxar samma kortdragsförmåga, vilket gör att varje sphinx du har i leken är en poteniell Fact or Fiction. Helt fantastiskt.
Du behöver givetvis inte bygga leken som sphinx tribal, det räcker ju med att lägga med några av de bästa och sedan blinka dem och generalen vid behov för mer kortdrag. Några förslag är Sphinx of Uthuun (givetvis), Argent Sphinx (för repeterbart kortdrag), Chancellor of the Spires, Consecrated Sphinx, Sphinx Ambassador och Sphinx of the Final Word.
För övriga synergier i leken skulle jag starkt rekommendera åtminstone några blink- eller studseffekter för generalen, allt från Deadeye Navigator till Crystal Shard fungerar. Sakashima the Impostor är också väldigt kraftfull då du får gräva 8(!) kort för varje sphinx du spelar.

Även om kortet är bra som general så är det som en av de 99 som det kommer att glänsa. Praktiskt taget alla blå lekar som gillar att blinka, reanimera eller kopiera varelser kommer att älska det här kortet (som legendary så får du förstås inte behålla några kopior, men du får definitivt kortdraget). En mana billigare än Sphinx of Uthuun kanske inte låter så mycket, men skillnaden mellan 6 och 7 mana kan vara enorm. Det är relativt vanligt att man håller 3-4 länder på starthanden plus någon rampspell om man har tur (och det finns väldigt många rampspells som tar dig från 4 till 6 mana), men därefter är det bara slumpen som avgör hur mycket länder du drar. Det kan lätt hända att man torskar på manan i några rundor innan man får igång leken, och det är där som dina 6-mana spells verkligen gör sitt. Här är Unesh perfekt då han fyller på din hand igen i det där kritiska läget då du precis har rampat sönder leken upp till 6 mana runda 3 och behöver mer gas.
Förvänta er att möta det här kortet i de flesta blå lekar framöver.



Topplistan, spells:




10.

Sunset Pyramid


Jag gillar det här kortet. Det finns absolut starkare färglösa kortdrag, men det är billigt att spela ut och när du har dragit dina tre kort så gör det fortfarande nytta genom att ge dig aningens förbättrad kortkvalité resten av matchen. Och skulle någon spela en sweeper och du senare i matchen kan få tillbaka kortet med exempelvis Sun Titan så ger det ju väldigt bra värde för manainvesteringen.
En stor fördel med ett sådant här kort är att det jämnar ut din mana; Runda 4 kanske du vill spela en Chromatic Lantern men stör dig på att du har 2 mana till övers i slutet av turen, i det läget är ett sånt här kort perfekt då du utnyttjar all din tillgängliga mana varje runda.

9.

Razaketh


Aningens dyr manakostnad för en tutor, men då tutors är bland de starkaste korten i formatet så kände jag mig tvungen att lägga med det här kortet på topplistan. Cycle-förmågan lär nog endast användas i absoluta nödfall, såsom när du håller en starthand med två länder och är desperat efter att leta upp det där tredje landet som gör att du kan börja spela med leken.
Om inte annat så är detta ett trevligt budgetalternativ.

8.

Hour of Eternity


Vanligtvis gillar jag inte att exila mina egna kort, men en ensidig massreanimering som gör varelserna du reanimerar till 4/4:or är faktiskt riktigt bra. Och med tanke på xx-kostnaden så lär du knappast ha råd att göra dig av med hela graven samtidigt, vilket gör kortet selektivt vilket helt klart är bra. Man vill ju inte lägga alla ägg i samma korg, dvs exila rubbet och sedan inte ha något kvar att reanimera efter en sweeper.
Jag tror att det här kortet kan vara riktigt bra i valfri blink-lek där du kan reanimera 3-4 utility-varelser samtidigt och därmed både få effekterna från dem och dessutom pumpa upp dem till faktiskt hot.

7.

Torment of Hailfire


Det här kortet kan närmast jämföras med Exsanguinate, d.v.s. en x-spell som avslutar matchen. Det som är trevligt här är att varje x motsvarar 3 skada, vilket gör Torment of Hailfire 3 gånger så effektiv som Exsanguinate när du ska ha ihjäl folk. Nackdelen är att dina motståndare kan negera skadan genom att offra permanenter eller discarda kort. Detta behöver dock inte nödvändigtvis vara en nackdel, då 3 skada per x är ganska mycket; De flesta motståndare kommer att vilja offra större delen av sina resurser och kanske bara spara något enstaka kort som är extra viktigt för dem. Det här kortet kan därför närmast ses som ett extremt effektivt resursövertag gentemot dina motståndare, med chansen att antingen direkt döda dem eller sätta dem i ett så kraftigt underläge att de inte kommer att återhämta sig.
Det här kortet spelar du bäst efter att någon precis har spelat en sweeper, så att motståndarna bara har enchantments, artefakter och dylikt kvar att sacca. Det kan till och med vara värt att själv spela en Damnation följt av det här kortet för att tvinga motståndarna att sacca så många enchantments och artefakter som möjligt som du kanske annars har svårt att hantera. Av denna anledning kan det här kortet betraktas som ett gott budgetalternativ till de som letar efter artifact-/enchantment-removal i svart.

6.

Swarm Intelligence


Den höga manakostnaden till trots så är det här ett mycket starkt kort i spellslinger-lekar. Hur många gånger har man inte tittat på Pyromancer Ascension och önskat att den fungerade i Commander? Nu finns möjligheten.
Spelar du en spellslinger-lek så kommer det här kortet att definitivt vara något du vill överväga för leken, får du ut det så bör du vinna ganska hårt.

Specifika lekar som kan tänkas uppskatta kortet är Melek, Izzet Paragon, Riku of Two Reflections, Jeleva, Nephalia's Scourge och Talrand, Sky Summoner.

5.

God-Pharaoh


Återigen så gillar jag inte att exila mina egna varelser, men i framförallt blått och rött där varelsereanimering kan vara svår att få tag på så är det här ett förvånansvärt starkt kort. Både det faktum att du får en reanimering samma runda som du spelar ut kortet och att effekten repeterar sig varje runda gör det väldigt spelbart. Repeterbart kortövertag är ju A och O i Commander.
Kortet kan även här vara spelbart i diverse blinklekar där man spelar små weenies med starka ETB-effekter, vilket gör det här kortet till en stark finisher då dina småttingar pumpas till 4/4:or ovanpå att du sakta men säkert får tillbaka dem från graven.

4.

Hour of Revelation


En strikt bättre Planar Cleansing, ja tack! Kortet kommer praktiskt sett alltid att kosta då det är multiplayer vi talar om här. Helt löjligt bra faktiskt.
Lekar med 3+ färger kan möjligen ha lite svårt att casta kortet, men då det är så pass manaeffektivt så spelar det nog ingen som helst roll. Tack vare den låga manakostnaden så blir det väldigt lätt att svepa spelplanen och följa upp det med ett hot.

3.

Uncage the Menagerie


Det här kortet är lite som en grön Diabolic Revelation, d.v.s. tutor och kortövertag i ett och samma kort. När du sätter x till 5+ så är chansen ganska stor att du hittar praktiskt taget alla kort i leken på motsvarande CMC. Ett bra tips här (och för lekbygge i största allmänhet) är att diversifiera dina hot på respektive CMC, exempelvis genom att lägga in både removal (Indrik Stomphowler, Silklash Spider), kortdrag (Garruk's Packleader) och diverse utility (Thragtusk) för att ge dig flera valmöjligheter.

2.

Mirage Mirror


Mizzium Transreliquat är ett himla coolt kort, men anledningen till att jag aldrig spelar det är att dels kräver det och dels kan det bara kopiera artefakter. Och ibland finns det bara manastenar att kopiera, vilket gör det till ett väldigt undermåligt kort över lag.
Mirage Mirror däremot... inte nog med att du kan spela det i vilken lek som helst, du kan dessutom kopiera fler korttyper, främst varelser och enchantments. Ont om mana? Kopiera någons Mana Reflection. Spelar du en monoröd tokenlek och möter en grön tokenlek? Låna deras Doubling Season varje runda. Ont om recursion? Kopiera någons Sheoldred, Whispering One i motståndarens end step och få recursion-triggern i början av din upkeep.
Kortet kan även användas som sacrifice-effekt i lekar som vill spela sin commander flera gånger, exempelvis om du har en bra ETB-effekt eller om kortet skalar på något vis. Kopiera commandern med det här kortet och offra den till legendary-regeln, för att sedan kunna spela den igen.
Det finns så extremt många spännande kort utanför dina färger som du kan få tillgång till genom det här kortet att jag inte nog kan rekommendera det. Det är inte nödvändigtvis en autoinclude, men det finns nog ingen lek som inte har nytta av det.

1.

Scavenger Grounds


Graven är en av de zoner som är absolut lättast att missbruka i Commander. Alla lekar borde ha något sätt att återanvända kort från den, då du kan konvertera vilket recursion-kort som helst till precis det kort du behöver för stunden. Recursion-kort blir praktiskt taget som tutors och ger dig ett sätt att komma runt begränsningen att bara få spela en kopia av varje kort i leken. Interaktioner såsom att spela Rite of Replication varje runda i kombination med Archaeomancer och Riptide Laboratory är ytterst vanliga, för att inte tala om all repeterbar recursion som svarta och vita lekar har tillgång till.
Av den här anledningen så måste också varje lek innehålla åtminstone något gravhat; Om du inte spelar gravhat så kommer första bästa lek som får igång sin recursion att springa ifrån dig med resursövertag, och alla som har spelat Commander i någon utsträckning vet att resursövertag är allt. Ett stort problem här är dock att gravhat tar en kortplats och de flesta spelare (i synnerhet nybörjare) drar sig oftast för att lägga in gravhat i sina lekar (och sedemera lider av det). Av den anledningen är det en klar fördel att spela svart då man då får tillgång till Bojuka Bog. Fördelen här är att du får ett gravhatskort praktiskt taget gratis då det inte tar en spell slot, vilket har gjort Bojuka Bog till en 100% autoinclude i alla svarta lekar någonsin.

Och det är där vi kommer till Scavenger Grounds; Kortet är praktiskt taget en färglös Bojuka Bog, vilket gör det till en autoinclude i alla lekar utan svart. Precis, du läste rätt: Alla lekar utan svart. Nu kanske du tänker "Men du har ju själv sagt att man aldrig vill exila sina egna kort, ska jag ändå spela kortet om jag spelar en egen gravlek?" och svaret där är ja, spelar du en lek utan svart ska du ha det här kortet med i leken. Saken är den att det kommer alltid att dyka upp situationer då du förlorar inget till väldigt lite medans dina motståndare får hela sitt maskineri havererat. Det spelar ingen roll om du själv spelar en gravlek, dina motståndare kan lätt springa förbi dig om du får en dålig start och har du då inget svar på deras brutna gravinteraktioner så är du körd. Du vill alltid ha möjligheten att rensa allas gravar, oavsett lek.
Du kan även använda det här kortet som en sk. rattlesnake, dvs ett kort som ligger på spelplanen och hotar med att sabotera för motståndarna, vilket antingen skyddar dig eller agerar som en ren stoppkloss. Spelare tenderar till att hålla tillbaka gravkort om de ser exempelvis Tormod's Crypt ligga ute på spelplanen och väntar hellre tills den blir förstörd eller aktiverad, vilket som minst segar ner deras lekar något enormt.

Då kortet inte tar en spell slot så finns det verkligen ingen ursäkt att inte spela med det, införskaffa era kopior omedelbums!



Hedersomnämnanden:





Tutor för planeswalkers i command zone. Ett problem här är att det ärligt talat inte finns särdeles många spelbara vita planeswalkers, men du har åtminstone Karn Liberated, Elspeth, Sun's Champion och Ugin, the Spirit Dragon som stabil removal, plus några okej tokenskapare. Personligen skulle jag bygga den här leken som en kontrollek med många sweepers för att skydda mina planeswalkers, endast Djerus ability som drar bort 1 skada räcker inte.
En av de absolut bästa sakerna du kan göra med den här leken är att blanda in kort från graven till biblioteket igen. På det sättet kan du med bara några få planeswalkers få värde av att spela Djeru fler gånger, vilket kompenserar för att det finns så få planeswalkers. Kort såsom Archangel's Light, Elixir of Immortality, Canal Dredger, Epitaph Golem och Mistveil Plains kan hjälpa till med detta.

Jag kan också inflika att emblemet från Ajani Steadfast tillsammans med Djeru på spelplanen gör dina planeswalkers immuna mot skada, då du kan välja att applicera Djerus effekt efter emblemets.

Som en av de 99 går kortet givetvis rätt in i planeswalker-leken. Jag kan även tänka mig att en planeswalker-centrerad Atraxa, Praetors' Voice-lek kan tänkas uppskatta det. Skulle du sen råka ha en lek i vitt med kanske 5+ planeswalkers så är kortet givetvis ett alternativ även där, men jag tror inte att kortet kommer att se mycket övrigt spel utanför sin egen lek.


Generaler som genererar kortövertag brukar alltid vara bra, men 3 mana för ett kort (och en minus-counter givetvis) är lite meh. Dessutom måste ju varelsen dö för att du ska få kortet, vilket kan dröja ett tag.
Det du behöver främst med den här leken är drösvis med mana och ungefär lika mycket removal, så leken lämpar sig väl som en kontrollek. Man kan också basera den på -1/-1-counters, men du mister många bra kort från den arketypen då du inte har tillgång till grönt, så jag skulle inte rekommendera det.
Ett av de bättre korten för leken är Forbidden Orchard, då den ger dig mat till skorpiongudens aktiverade förmåga (likaså Kher Keep. Och även om du inte bygger leken helt centrerad kring -1/-1-counters så finns det helt klart vissa kort därifrån så passar fantastiskt i leken, exempelvis Necroskitter, Blowfly Infestation, Black Sun's Zenith, Kulrath Knight och Crumbling Ashes.

Som en av de 99 ser jag egentligen ingen anledning att spela kortet, då det inte riktigt fungerar som removal och du har tillgång till tusen gånger bättre kortdrag i de här färgerna.


Inte lika bra som sin föregångare Nicol Bolas, Planeswalker, men kortet är fullt spelbart trots det.
+2: Ett random gratis kort varje runda är relativt starkt faktiskt. Förhoppningsvis får du ut någon stor varelse eller kanske en sweeper så att du kan skydda Bolas från ytterligare attacker. Oavsett så är det resursövertag utan vidare manainvestering, det är bara att tacka och ta emot.
+1: Det faktum att förmågan påverkar alla motståndare samtidigt gör den spelbar, det faktum att korten exilas gör den riktigt bra. Så länge du anser att du har en rimlig chans att skydda kortet så är det denna förmåga du oftast kommer att vilja aktivera för att försätta dina motståndare i topdeck mode. Matchen kommer ganska snabbt gå till vinst efter det.
-4: Removal och reach i samma ability, riktigt trevligt. Synd bara att den är så dyr att aktivera, räkna inte med att det här kortet kan skydda sig självt genom enbart den här förmågan, men den är bra att ha tillgång till oavsett. 7 skada är tillräckligt för större delen av varelserna i formatet.
-12: Rent hus samtidigt som du får behålla dina permanenter kommer i de flesta fall att cementera din vinst. Använd direkt om du har möjlighet.


I och med att kortets discard-effekt skalar med dess power så har det potential till att bli väldigt farligt. Om du har en lek som lätt kan pumpa power på dina varelser så kan det utan tvekan vara värt att inkludera. Menace är inte riktigt tillräckligt för att alltid komma igenom med skadan, men om du lyckas pumpa denna till 5-10 power så kommer du garanterat få den att bli blockad vilket som minst gör den till removal varje runda. Med någon sorts haste-effekt kan eternalize-förmågan överraska och med stor sannolikhet försätta någon i topdeck mode efter att spelplanen har blivit rensad.
Jag vågade inte riktigt sätta det här kortet på topplistan då dess effektivitet påverkas av så många olika variabler, men det var bra nära faktiskt.


Riktigt bra som finisher i dedikerade livlekar, exempelvis Karlov of the Ghost Council. Kortet kan även passa bra bredvid generaler som får liv i förbifarten under andra spelares turer, exempelvis Ayli, Eternal Pilgrim, Brion Stoutarm och Kambal, Consul of Allocation.


En sämre Silence the Believers, men det är alltid bra att ha fler versioner av samma kort. Spot removal som exilar är alltid starkt i det här formatet, varelser som hamnar i graven har ju annars en tendens till att ta sig tillbaka igen förr eller senare.


En ensidig Humility för 8 mana. Manakostnaden är ganska extrem även för en så stark effekt; Hade kortet kostat runt 5-6 mana istället så hade det varit en helt annan sak men som kortet är så lär det nog bara spelas i lekar som kan fuska in enchantments eller producera stora mängder mana. Effekten är dock totalt brutal mot alla former av varelselekar, så trots sin höga manakostnad så kan det vara värt att spela i vissa lekar. Commander är ju trots allt formatet där man spelar de största och häftigaste korten, så det är ju inte så att det är ospelbart på något vis.
Kortet kan passa extra bra i Elesh Norn, Grand Cenobite då du kontinuerligt dödar alla varelser för en motståndare.


Typiskt Commander-kort då det är som gjort för stora och flashiga varelser. Manakostnaden är absolut värd effekten, och även om du whiffar så får du som minst dra ett kort till handen. Det finns potential här, och även om du kan spela kortet i vilken lek som helst så vill du helst spela det i en lek med många stora varelser. Intet, the Dreamer exempelvis.


Trevligt litet utility-kort. Passar nog bäst i någon sorts gravlek med blått i sig, exempelvis Sidisi, Brood Tyrant eller The Mimeoplasm.


Det här kortet kan vara trevligt i blink-lekar. 3 mana för den första förmågan ligger i linje med andra repeterbara blink-effekter såsom Eldrazi Displacer, även om tap-kravet gör att du bara kan aktivera den en gång per tur. Dock är det rätt trevligt att det är en flygande 3/3 med vigiliance, vilket gör att du faktiskt kan anfalla med den till skillnad från de flesta andra blink-varelser som oftast är för veka för ge sig in i combat.
Exert-förmågan vill man helst inte använda på motståndarnas varelser om man kan undvika det, utan den kan istället användas på dina egna varelser som förberedelse inför en sweeper så att du har ett bättre utgångsläge när spelplanen är rensad.


Crucible of Worlds spelas i en hel del lekar, antingen som skydd mot landhat i spelgrupper som accepterar detta eller som kortövertag i lekar med många utility-länder. Det här kortet fyller samma nisch med den extra fördelen att det är en varelse vilket gör det lättare att reanimera eller tuta upp från biblioteket.
De lekar som främst kommer att spela med det här kortet är givetvis landlekarna; Tack vare nya generaler såsom The Gitrog Monster och Mina and Denn, Wildborn så har vi fått ett uppsving av dessa lekarketyper och de lär definitivt vilja ha detta i sina leklistor.
Jag skulle även kunna tänka mig att reanimate-lekar med grönt i sig kan tänkas vilja spela det här kortet, då graven oftast fylls väldigt snabbt med länder och med det här kortet i spel så lär du aldrig missa dina landdrops.


Kortet är värt att nämna på grund av sin kombopotential. Med en sacrifice-effekt och valfritt kort som jobbar med counters, allt ifrån Geralf's Messenger till Kitchen Finks, så har du direkt en oändlighetsloop.
Skulle någon av dina motståndare dessutom spela en counters-baserad lek i stil med Atraxa, Praetors' Voice så är det ju bara en bonus att du totalt sätter stopp för hela den leken.


Det är synd att det här kortet inte gör 6 skada, eller ännu hellre 7 skada, för även om 5 skada plockar det mesta så missar man vanligt förekommande kort såsom titaner, reanimerings-targets och en del välspelade generaler.
Men som sagt så plockar du praktiskt taget allt annat i formatet, och förmågan att negera indestructible är ovärderlig. Det här kortet är helt klart ett värdigt alternativ i valfri röd lek.


Lite som en aningens mer varierbar Pelakka Wurm. I genomsnitt får du nog aningens mindre mängd liv, men i gengäld så får du scry 3. Den stora frågan är snarare om man värderar ett garanterat kort från Pelakka Wurm när den dör eller bättre kortkvalité från det här kortet.
Kortet kan passa extra bra i lekar som gillar att manipulera toppen av biblioteket, exempelvis Intet, the Dreamer, Maelstrom Wanderer eller Sapling of Colfenor.


Trevligt litet rampkort. En mana dyrare än kort med motsvarande effekt tidigt i spelet, men som kompensation kan du cycla bort kortet i lategame när du inte längre behöver rampa.


Mycket trevligt utilitykort för de flesta :a lekar. I det här formatet tenderar ju folk till att spela spells med hög CMC, så med lite tålamod kan du säkert klämma in en 6-7 skada på någon. Spelar någon en x-spell så blir det ännu roligare. Och Cooperate-sidan av kortet är alltid bra utility. Stabilt kort över lag.


Kortet är endast medelmåttigt, men jag kan rekommendera det på grund av att det kombinerar removal med gravhat. Gravhat är ju något som slarvas med överlag i min erfarenhet, så varje kort som ger tillgång till gravhat utan att slösa på en spell slot för det är bra i min mening.
Tack vare att Struggle skalar med antalet länder så kommer den att plocka praktiskt taget allt, du kommer endast ha problem om någon rampar eller fuskar ut en stor varelse under de första rundorna, samt varelser som har inbyggt skydd eller som skalar i storlek på något sätt. Relativt stabil removal faktiskt.


Perfekt i blink-lekar, i synnerhet då det är ett land och därmed inte tar en värdefull spell slot. Jag kan nästan se det här som en autoinclude i sådana lekar framöver faktiskt.
Och visst, risken finns alltid att någon använder sin Tectonic Edge på kortet efter att du har exilat någon varelse eller två, men den risken är värd den potentiella belöningen. Du vågar lätt exila 2-3 varelser innan du aktiverar kortet.



It’s a trap!





Det är fint med mycket keywords, men då kortet är beroende av mängden varelser på spelplanen så är det ett uselt topdeck. Inte heller hjälper det tokenlekar särdeles mycket då sådana skalar mycket bättre med pumpeffekter för hela laget. Visst, en gång per fullmåne så kanske stjärnorna står i linje och du totalt mördar någon med en flygande 20/20, men det kommer oftare vara så att du inte har tillräckligt med varelser för att göra den tillräckligt stor och att ge den exempelvis indestructible i combat hjälper inte mot sweepers, bland annat.
(Sen kommer jag själv att beställa en kopia av kortet och tvinga in det i första bästa gröna lek jag ser bara för att kortet är så coolt, men det kan ni låtsas om som att ni inte läste)


Stifle är en trevlig förmåga och kan absolut göra nytta då och då, men oftast så sitter den bara på handen utan att göra någon faktiskt nytta. Spela Disallow istället, så får du tillgång till samma effekt plus att du dessutom kan kontra en faktisk spell.


Det är fullt möjligt att spela det här kortet i vissa specifika lekar som regelbundet har tillgång till evasion, exempelvis Godo, Bandit Warlord, men om du inte har någon form av evasion tillgänglig så är det här kortet praktiskt taget värdelöst då det är recursion-förmågan man är ute efter.



Jag är ärligt talat lite tveksam till hur bra eller dåligt de här korten egentligen är... på papper verkar det tämligen värdelöst att skippa en hel tur (Vorinclex, Voice of Hunger är ju exempelvis kill-on-sight), men det kan säkert finnas vissa situationer eller lekar där det går att spela runt. Men generellt sett skulle jag nog våga påstå att kort såsom dessa bör undvikas, den marginellt billigare manakostnaden är inte värd en hel tur.



Slutord:




Ett helt fantastiskt set för oss Commander-spelare: Många starka generaler och ännu fler starka spells, plus en hel del potentiella staples från båda högarna.
Bland mekanikerna måste jag faktiskt erkänna att jag gillar Eternalize, trots att man exilar sina egna varelser, då pumpeffekt + recursion är så starkt lategame.
Rent tematiskt tyckte jag även att de har lyckats riktigt bra, jag gillar verkligen både flavor och design på de flesta av korten.



 

Artikkel-tilbakemelding


Hadde du vært logget på, kunne du kommentert denne nyheten.

Vindhjaerta

MEDLEM
Malmö
steffe skrev 01:39, 20/9 -17 Bra lista! Jag håller med om alla motivationer och tycker att du har fått med de flesta kort från setet. Några kort jag saknar från listan (även om de inte hamnar i topp) är:

Hour of Promise - Explosive Vegetation spelas i en väldigt stor del av gröna lekar och för bara en mana mer så kan du söka upp vilka land du vill istället för basic som med Explosive Vegetation. Med tanke på alla olika länder vi spelar i commander så känns det väldigt start.

Fraying Sanity - Om du vill spela mill i commander så blev det plötsligt väldigt mycket enklare!

Supreme Will - Inte mästare på något men bra på mycket. Flexibiliteten tycker jag gör att man slänger in detta i blå spellslinger lekar,

Hour of Promise - Ren miss faktiskt. Den måste ha försvunnit av misstag i någon av mina korrekturläsningar. Det stora med det här kortet är precis som du säger att man får leta upp två valfria länder, vilket är extremt värdefullt med tanke på alla viktiga utility-länder som existerar i formatet (Bojuka Bog, Tectonic Edge, osv)

Fraying Sanity - Fullt spelbar i mill, men av någon anledning kände jag inte för att ta med den. Ibland måste jag rensa lite bland korten för att hålla nere på artiklarnas storlek, så jag har fått för vana att helt enkelt ignorera vissa kort som exempelvis har för små effekter, bara kan spelas i specifika strategier eller som alldeles för lätt kan ersättas av bättre kort.

Supreme Will - Alldeles för dålig för att spelas i formatet tyvärr, det finns redan en hel drös med kort som gör allt det här kortet gör fast bättre.

10:53:37, 20/9 -17
Oppdatert: 10:54:02, 20/9 -17
RolloTomasi

MEDLEM
Arlöv
steffe skrev 01:39, 20/9 -17 Bra lista! Jag håller med om alla motivationer och tycker att du har fått med de flesta kort från setet. Några kort jag saknar från listan (även om de inte hamnar i topp) är:

Hour of Promise - Explosive Vegetation spelas i en väldigt stor del av gröna lekar och för bara en mana mer så kan du söka upp vilka land du vill istället för basic som med Explosive Vegetation. Med tanke på alla olika länder vi spelar i commander så känns det väldigt start.

Fraying Sanity - Om du vill spela mill i commander så blev det plötsligt väldigt mycket enklare!

Supreme Will - Inte mästare på något men bra på mycket. Flexibiliteten tycker jag gör att man slänger in detta i blå spellslinger lekar,

Plus så kan Sun Titan (ett populärt kort) få upp den i spel också, Fraying Sanity då.

01:55:22, 20/9 -17
steffe

MEDLEM
Gråbo
Bra lista! Jag håller med om alla motivationer och tycker att du har fått med de flesta kort från setet. Några kort jag saknar från listan (även om de inte hamnar i topp) är:

Hour of Promise - Explosive Vegetation spelas i en väldigt stor del av gröna lekar och för bara en mana mer så kan du söka upp vilka land du vill istället för basic som med Explosive Vegetation. Med tanke på alla olika länder vi spelar i commander så känns det väldigt start.

Fraying Sanity - Om du vill spela mill i commander så blev det plötsligt väldigt mycket enklare!

Supreme Will - Inte mästare på något men bra på mycket. Flexibiliteten tycker jag gör att man slänger in detta i blå spellslinger lekar,

01:39:39, 20/9 -17
RolloTomasi

MEDLEM
Arlöv
Vindhjaerta skrev 14:21, 19/9 -17
RolloTomasi skrev 00:17, 19/9 -17 Förvånad att du inte nämnde Price of Progress för Neheb, eller anses det vara ett griefer kort?

Och Day's Undoing är väl rätt.dålig med Locus guden.iom den avslutar rundan och du får inga tokens. Eller så flytta ner kortet till styclet där du nämner Time Spiral iom Day's Undoing faktiskt blandar in din grav.

Du har helt rätt! Jag glömde helt enkelt bara att ta bort Day's Undoing på båda ställena när jag korrekturläste texten. Misstag händer :) *rycker på axlarna*

Price of Progress skulle funka finfint i Neheb, jag missade den bara. Ibland händer det att jag inte letar djupare när jag har hittat tillräckligt många exempel redan.
Det bör dock påpekas att Price of Progress är aningens meta-beroende, så det är absolut inget autoinclude.

Skulle säga den är helt ok ändå i leken iom man kan blanda in gravarna.

Det är sant, tycker den är värd att nämna iom det är så myclet skada för 2 mana.

18:27:17, 19/9 -17
Vindhjaerta

MEDLEM
Malmö
RolloTomasi skrev 00:17, 19/9 -17 Förvånad att du inte nämnde Price of Progress för Neheb, eller anses det vara ett griefer kort?

Och Day's Undoing är väl rätt.dålig med Locus guden.iom den avslutar rundan och du får inga tokens. Eller så flytta ner kortet till styclet där du nämner Time Spiral iom Day's Undoing faktiskt blandar in din grav.

Du har helt rätt! Jag glömde helt enkelt bara att ta bort Day's Undoing på båda ställena när jag korrekturläste texten. Misstag händer :) *rycker på axlarna*

Price of Progress skulle funka finfint i Neheb, jag missade den bara. Ibland händer det att jag inte letar djupare när jag har hittat tillräckligt många exempel redan.
Det bör dock påpekas att Price of Progress är aningens meta-beroende, så det är absolut inget autoinclude.

14:21:02, 19/9 -17
RolloTomasi

MEDLEM
Arlöv
Förvånad att du inte nämnde Price of Progress för Neheb, eller anses det vara ett griefer kort?

Och Day's Undoing är väl rätt.dålig med Locus guden.iom den avslutar rundan och du får inga tokens. Eller så flytta ner kortet till styclet där du nämner Time Spiral iom Day's Undoing faktiskt blandar in din grav.

00:17:31, 19/9 -17
  Vil du slippe reklamen? Bli Gullmedlem!