Magic the Gathering
Magic the Gathering3209 medlemmer 5 pålogget

Brukernavn:

Passord:


Bli medlem
Har du glemt passordet?

Søk NorskeMagic
Søk kort:

Søk medlem:

Søk by:
Søk forumet:

Søk regler:

Søk kortstokk:
Artikler Diverse | Deckanalyse | Strategi | Casual | Deckdoktor | Turnering | Recension | Intervju | NoM | Judge

Velkommen til NorskeMagics artikler! Her finner du massevis av interessante og morsomme artikler om alt fra turneringer til måter å spille multiplayer-Magic på. Dykk ned i det massive arkivet vårt!
Vil du selv skrive en artikkel? Vi publiserer og belønner! Klikk linken nedenfor, så ser redaksjonen artikkelen, og de vil deretter avgjøre om den blir publisert eller ikke.
Vil du kanskje bidra til vår artikkelserie Deckdoktoren med et deck som trenger forbedringer? Ta i bruk denne formelen!

Legg til ny artikkel

1895 Artikler
sorter etter: Dato - navn - artikkeltype - Forfatter

 

Intervju
Veckans profil stretar oförtrutet vidare i hopp om att catch on: Jens Thorén
Via svenskamagic.com

Veckans profil är mannen som likt Kai Budde cashade 8 av sina 10 första Pro Tours. Mannen som av flera svenska magicveteraner anses vara den bästa svenska spelaren någonsin. Mannen som aldrig bangade på att spela en moneydraft med 500$ insats per person. Mannen som sett den tyska sucken utföras live i original på Pro Touren. Mannen som spelade professionell Magic i flera år, samtidigt som han ansågs vara världens bäste Quakespelare. Mannen som inte rör en min vid Shower of Coals två gånger om. Veckans profil är givetvis Jens Thorén!

av Sajkobeer
10:37, 23/2 -17
läst 7185 ggr.
Skriv ut artikkel
10 kommentarer


Förr trodde jag på myten om att Jens Thorén var en fårordig man. Nu har jag träffat honom ett par gånger tycker bilden helt har ändrats. Skulle nästan vilja säga att det är få inom den svenska magicscenen som har så mycket berätta om. Sedan om det beror på om Jens är överdrivet snacksalig eller om han har tålamod eller artigheten att uthärda mitt outtömliga frågebatteri är en annan fråga.


Jens, tack för att du tar dig tid. Vänligen presentera dig själv för våra yngre läsare. Inte alla som vet vem du är numera.

Jens Thorén, 37 år, spelade magic pro tours typ 2000-2004. Ursprungligen från Umeå, bor nu i Malmö sen 2 år tillbaka.

1. Berätta om när du började lira Magic, var det casual i början eller tävling direkt? Vem lärde dig lira?


Då jag började spela Magic så såldes 4:th edition och ice age i affärerna. Revised hade precis slutat säljas. Jag började spela hemma hos de beryktade bröderna Bäckman i stadsdelen Teg i Umeå. Det var casual men hela tiden riktat mot att bygga så bra lekar som möjligt för det var viktigt att vinna. Det tog inte lång tid innan vi spelade min första lokala turnering i källaren på kyrkans fritidsgård. Det var en turnering som spelades med gruppspel innan nästan alla tog sig till slutspel. Det var mycket kird apes, boltar och blodlust för min del på den tiden. Yngre broder bäckman spelade helrött stek med disintegrate och fireball fast med en väl avvägd splash av plateaus och några painland för att kunna köra 3 circle of protection mot varje färg i brädan. Jag kommer tyvärr inte ihåg hur det gick för mig själv i turneringen men yngre broder bäckman seglade lätt vidare till slutspelet.

HAHA, vilken klassiker, minns en kille hemma i mina källarturneringar 1996 som lirade Ehrnamgeddon med 15 circlar i brädan han också. Han gick lätt till slutspel men dog stenhårt för han hade ingen aning när motståndet sedan skruvades upp.

2. Du hade ju en kometkarriär som tog slut väldigt snabbt på Pro Tour-scenen samt har nyligen gjort semicomeback med lite PPTQer etc, vad tycker du om påståendet: Ingen slutar någonsin med Magic, folk tar bara olika långa pauser!


Det stämmer in väldigt bra på mitt spelande. Pauserna kan dock bli rätt långa!

3. Är det roligare att lira magic individuellt eller i lag?


Magic gör sig bäst som lagspel. Det finns ju inget bättre än att någon ska få bli hjälte eller syndabock i viktiga matcher. Jag hade möjligheten att spela flera pro tours i lag och det var alltid roligast även om det gick dåligt för oss ibland. Sen så är det förstås moneydraft i lag som är det roligaste formatet men det fick vi aldrig spela på protouren.

4. Ange topp 5 bästa skivorna i din skiv/mp3-samling.

Jag har nog aldrig köpt musik i vuxen ålder och av någon anledning så prenumererade jag på någon sorts toppliste-cd under flera år som tonåring så jag kan knappt nämna en artist jag lyssnade på. Jag har genom åren bara kopierat någon nära kompis musiksmak (deras mp3mapp på datorn) då jag behövt mer att lyssna på. Den enda skiva som jag kommer ihåg att jag haft var en UB-40 skiva under mina tidiga tonår som jag nog fått som julklapp. Den innehöll låten rat in the kitchen, there's a rat in the kitchen, what am I gonna do, there is a rat in the kitchen what am i gonna do, im gonna kill that rat thats what im gonna do im gonna kill that rat. Jag är istället en sucker för att kolla på auditions till x-factor, the voice och dylikt på youtube, det är den musik jag lyssnar på idag.

Jag trodde du gillade Hammerfall och Jens Thoren bränner kötttet?


Hehe, finns den kvar? Näe det var nog mer förr jag gillade Hammerfall kanske runt millenieskiftet. Numera är jag mer en Reggae-kille, det och musikaler och talangprogram.

5. Du har ju exakt 150 PT-poäng, röstar du regelbundet i Hall of Fame? Vad tror du skulle krävas av dig ytterligare för att på allvar få chansen att kunna bli invald? Är du ens intresserad av det?

Jag har röstat varje år i Hall of Fame. Jag känner inte igen alla spelare så då röstar jag på de jag känner till. Jag skulle säkert behöva minst 2-3 pt top 8:or för att ha chansen att bli invald. Jag tycker att det hade varit roligt att få spela pro tours igen, det hade jag absolut velat göra. Jag är tyvärr inte intresserad av att göra jobbet som krävs för att komma tillbaka till pro touren och prestera resultaten som skulle krävas för hall of fame.

6. I slutet av 90-talet var det mycket Quake och Magic för din del. Hur hinner man bli världselit i Quake och Magic samtidigt? Kan du utveckla tankarna bakom citatet: "Magic var för mig bara en bisyssla till Quake."

Jag la ner otroligt mycket tid på Quakeworld och Magic var något som jag spelade någon gång i veckan plus resor till turneringar då. Det var draft en gång i veckan och så kanske det var en tävling på helgen ibland. Quake var något som upptog merparten av min vakna tid under väldigt många år.

Enligt quakewikin om dig http://wiki.quakeworld.nu/Pietro så förlorade ditt lag aldrig en officiell match när du var med. Det låter ju helt otroligt är det sant?

Jo jag minns att vi förlorade en ligamatch mot ett lag från England, eftersom hela vårt lag tappade connection.

Sedan mot slutet av Magicen så var jag så less på att resa. Då blev det istället skola på allvar och poker för hela slanten. Quake slutade jag nog med cirka 2003. Sedan efter ett par terminer på Biomedicin så började jag även spela Badminton, vilket jag gör fortfarande. Har till och med spelat i Division 3 här nere i Malmö.

7. Vem är bäst i Sverige genom tiderna/svårast att möta i ett parti Magic av svenskarna?

Det var aldrig roligt att kolla pairingslistan och se att jag skulle möta Anton Jonsson eller Johan Sadeghpour (umeåbias). Det får helt klart bli någon av dem. Dock så har jag ju inte haft förmånen att möta merparten av de som är bra idag.

Riktigt bra svar tycker jag. Har ju intervjuat en hel del äldre veteraner, ingen annan verkar ha reflekterat över att de inte mött dagens toppspelare.

8. Vilken är den bästa anekdoten du minns från dina år på Pro Touren?


Det får bli ett par stycken då det är svårt att välja men här är väl topp-5 åtminstone:

Härligt, keep em coming!

Det klart roligaste var då vi körde "highstakes" moneydraft, USA mot Europa. Jag tror att det var jag, anton och tomi walamies mot bob maher, david williams och nån mer. Vi spelade om något i stil med 500 dollar per person och europa vann med 5-4. Jag gick 1-2. Det var väldigt många åskådare som skanderade U S A!, U S A! direkt det gick amerikanarnas väg i någon match. Tidningen European Sideboard var intresserade av att göra coverage från början, men sen blev det inte så eftersom Magic inte skulle förknippas med spel om pengar enligt Wizards. Moneydrafts förbjöds sedan helt och hållet ett tag senare.

Anekdot 2: Det var väldigt surrealistiskt att få ta bilder/selfies med "fans" på turneringar i Asien. Det känns än idag skumt.

Anekdot 3: Det är i asien det händer. På någon internationell turnering ett tag efter att Solemn Simulacrum kommit ut så hade jag nog både gått ned i vikt och ändrat frisyr så jag var inte lika lätt att känna igen. Då kände någon igen mig vilket ledde till att 5 personer kom till mitt bord och "regnade" 40+ simulacrums på bordet som de ville att jag skulle signera.

anekdot 4: Någon vid namn ej nämnd japan frågade hur gammal jag är, jag svarade 21 kanske varpå han sa att jag såg ut att vara minst 30+. Jag tyckte att det var lite märkligt och visste inte vad jag skulle svara så det enda som kom ut var ok. Vilket han på sin tur tyckte var märkligt. Den sociala interaktionen var inte riktigt på topp. Jag undrar om det är bra att vara gammal eller se gammal ut i Japan och att det därför var en komplimang. Gammal och vis? Jag vet inte vad jag borde ha gjort, kanske sagt att han såg ut som han var minst 40?

anekdot 5. Att se tyska sucken med Exclude live! Jag tror dock att den var från ett gp. (reds. anm. Jens hänvisar här till tyska sucken som inträffade på PT Barcelona när Marcus Angelin i runda 9 mötte en tysk vid namn Andre Delere som tyckte att han var en mästare på att bluffa.)

9. Bästa stället för en proffsturnering i Magic?


Jag gillade Madison Square Garden i New York. Väldigt fin och oändligt stor arena. Det är dessutom väldigt nära till allt en Magicspelare behöver dvs mat och hotell.

10. Vissa spelare säger att magic var mer skillintensivt 1998-2005 jämfört med idag, numera har alla färger tillgång till bombrares och premium-commongubbar hela tiden. Constructed är väldigt fokuserat mot synergilekar med mängder av creatures och inte så mycket annat. Förr kunde Budde, Finkel, Kastle och Herzog dominera på ett sätt som vi inte ser idag. Är det ett tecken på att spelet blivit mer random (t.ex. med oförlåtande för en spelare som stannar på tre land). Eller är skillnivån mer utjämnad i toppen, när alla har tillgång till Magic Online etc..?

Det var helt klart enklare att ha en större edge förut. Jag tror att det beror på två saker. Magic online har absolut gjort att fler personer kan spela otroligt mycket och därmed blir fler spelare bättre. Så skillnivån är mer utjämnad i toppen. På grund av att det var andra regler i magic förut så fanns det en mängd interaktioner med kort som inte var allmänt kända. Så inför och under varje pro tour så lärde jag mig sätt att använda vissa kort i vissa situationer som gav mig en extra chans att vinna. De som spelade pro tours och inte tillhörde en större grupp spelare kände inte heller till de här interaktionerna vilket gjorde att de hade en klar nackdel i tävlingen. Jag tror att den största orsaken är att du var tvungen att spela mot bra motståndare för att bli bättre förut vilket till stor del ersatts med magic online nu.

11. Vem är roligast på Pro Touren och har roligast practical jokes?

Jag tyckte att det gamla gardet japaner var roliga hela bunten. De var väldigt blyga tills man lärt känna dem. Det är synd att jag inte kommer ihåg vad de heter. Katsuhiro Mori hette väl en av dem åtminstone.

12. Kommer Magic finnas kvar om 20 år med Pro Tour och allt?

Jag tror absolut att Magic finns kvar om 20 år. Jag tänker chansa friskt och förutspå att wizards klantar till det på något sätt som gör att det inte går att leva på magic som proffs vilket gör att det kommer tappa popularitet men ändå finnas kvar.

13. Vad är det bästa du fått med dig/lärt dig/ fått insikt i via att spela professionell Magic?

Att det går att klara sig finansiellt genom att göra saker jag tycker är roligt. Det bästa med att spela Magic var att jag fick resa så mycket som jag gjorde.

14. Favoritset genom tiderna för draft?

Jag gillar fortfarande morph-mekaniken och jag tror inte att det bara var för att det gick väldigt bra i det setet för mig. Onslaught block alltså.

15. Favoritkort? Sorry, ingen intervju är komplett utan en sådan fråga. Alla förstår ju att det är Solemn Simulacrum!

Jag gillar att dra kort men jag måste nog ändå säga Nightscape Familiar just för att den möjliggjort så många billiga spells.

16. Vilken är den bästa filmen du sett? Varför?

Jag är inte något stort fan av film. Jag har alltid sett på serier istället. Speciellt komediserier kan jag se om och om igen och skratta åt skämt som jag vet kommer komma. Seinfeld är en klar favorit. Om jag tvunget ska välja en film så får det också bli en komedi, gärna en med lite roliga dialekter som t.ex. Snatch.

17. Mellan vilka år anser du dig egentligen varit aktiv Magicspelare?

Jag är lite osäker på när jag började. 95ich eller kan det ha varit 97?-04 då jag spelade min sista pro tour. Jag har haft lite kortare återfall därefter inför en specifik turnering som då Sadeg lurade mig till att åka och spela sm 08? Och inför ett gp i vancouver 2012?.

18. Hur kommer det sig att Umeå dominerade så hårt gentemot övriga Sverige under en period då Sverige i princip ALDRIG hade PTQer norr om Uppsala? Enligt mitt rankingindex så var den bästa spelaren i Sverige mellan kalenderåren 2001 och 2008 fördelat enbart på tre umeåbor, du och så givetvis Anton och Sadeg. Åtminstone 7 infödda Umeåiter har spelat på Pro Touren och ni hade knappt ens några PTQ-slots på den tiden när Sverige hade 4 separata direktkval per PT. Hur kan allt detta komma sig?

Jag vet inte varför det gick så bra för Umeå. Vi hade iaf ett community där alla hjälpte varandra att spela så bra som möjligt. Det är förstås bra om det finns flera starka spelare på samma ställe eftersom vi då kunde pusha varandra att bli ännu bättre. Jag vet att vi minst haft 3 ptq'er i Umeå iaf!

Mina reflektioner: I sådana fall var ni säkert mogna och väldigt samarbetsorienterade för er tid. Mitt intryck av proffs-scenen 1998-2002 är att den var väldigt präglad av individualism och väldigt mycket elitism. Om Umeå inte var på det viset, utan istället samarbetade bredare och pushade varandra att utvecklas så kan det säkert vara en delförklaring i framgångarna.

Att ni hade 3 PTQ-er i Umeå under perioden 1998 till 2004 i Sveriges 11:e största och Norrlands största stad samtidigt som Umeå fullständigt dominerade mot övriga Sverige på såväl PT som GP och SM-nivå är ju bara för dåligt. Men visst, de gamla PTQ-erna var aldrig särskilt väl utspridda geografiskt. Sverige var ordentligt missgynnade med PTQer överlag under lång tid. Men nu ska vi inte komma ifrån ämnet. Vi får nöja oss med att konstatera att umeåiter ofta har talang och inte sällan når en viss nivå av framgång.

19. Om du fick ändra något på upplägget av Pro Touren vad skulle du ändra då?


Jag tycker absolut att de skulle ha teamevents igen. Rochester draft skulle absolut tillbaka och speciellt team rochester.

20. Vad tycker du om att Touren nu är blandad med standard och draft i swissen på varje tour?

Jag gillar det. Det känns bra att vinnaren av en pt behöver kunna båda formaten.

21. För några år sedan så var du med i Swedish Super Cup som sändes i SvM-TV. Dina tankar om den upplevelsen?

Jag önskar att jag fick ihop leken lite tidigare så jag hade kunnat guldfiska lite grann åtminstone och spelat lite bättre. Det var nästan roligare att se de andra spela än att lira själv. Men det kanske beror på leken jag hade och vad jag mötte? Jag kommer ju som tidigare sagt inte sikta på att nå Hall of Fame, men om jag blir pappaledig i framtiden så kommer jag definitivt göra Magic Online-comeback. Jag spelade ju fasen så mycket Online ett tag i början av 2000-talet men sedan kom skolan och förstörde allt.

BONUSFRÅGA: Hur känns det när man pekas ut som allround bästa svensk genom tiderna av en spelare som Kai Budde?

Min spontana tanke är att Sverige har en bra bit upp till Tysklands nivå då ;)
Nä men det är väl roligt. Jag har fått förmånen att manatorska mot budde multipla gånger. Kolla bara våra feature matches. Viktigast var att jag vann mot honom i Invitational.

OK, tack för din tid och dina svar Jens säger vi på Svenskamagic. Hoppas du kan komma tillbaka till Touren snart!
Tack själv!

 

Artikkel-tilbakemelding


Hadde du vært logget på, kunne du kommentert denne nyheten.

Typhoid

MEDLEM
Så otroligt trevlig läsning, tack!

15:52:54, 4/3 -17
mindtrix

MEDLEM
Fin intervju!

Nu måste jag nostalgilyssna på råttan i köket.

02:36:06, 3/3 -17
Necross

MEDLEM
Solna
Jag som hade förmånen att bo i Umeå just de här åren minns med vällust hur det kändes att bli piskad gul och blå flera gånger i veckan av denne gigant. Själv hade jag aldrig den analytiska förmågan som krävdes för att nå den där nivån, och inte heller kunde jag minnas detaljer om partier som spelades flera månader tidigare. Men det var en underbar tid!

18:03:28, 26/2 -17
mabe

MEDLEM
Västerås
Kul - tack!

13:43:12, 26/2 -17
Placebo_Blue

MEDLEM
Göteborg
Götteläsning!

01:18:46, 26/2 -17
Kenji

MEDLEM
Tyresö
Ang. anekdot 4: I japan så ser man upp till och ska respektera sina äldre. Att folk tror att du är äldre än vad du är är en komplimang. Det mest lämpliga svaret på "du ser ut att vara 30+" är något i still med "jaha, ja så är ju inte fallet, men tack så mycket!" ("ahh, soudesuka. sanjyuusai jyanai desu kedo, arigato gozaimasu.")

Eftersom ålder bestämmer social hierarki mellan både vänner och främlingar här i Japan så är det bland det första som man försöker att ta reda på i sociala situationer. I sverige frågar vi nya bekantskaper vad dom jobbar med, medan i Japan frågar dom istället hur gammal någon är.

17:18:12, 25/2 -17
elof_the_mighty

ETERNALKUNGEN 2014
ETERNALKUNGEN 2009
Varberg
Kanon!

07:37:38, 25/2 -17
berlin

MEDLEM
Stockholm
Trevligt!

20:42:34, 24/2 -17
fluffy

MEDLEM
Göteborg

#19 PWP Yearly
Riktigt trevlig läsning!

20:08:58, 24/2 -17
ottifant

HEDERSMEDLEM
Brandstorp
Kul läsning!

Jag trodde det var Andreas Dahmm först när jag såg bilden!

Sen var jag övertygad om att Patrick Mello var mannen bakom tyska sucken.

18:34:38, 24/2 -17
Oppdatert: 18:36:15, 24/2 -17
  Outlaws of Thunder Junction Vil du slippe reklamen? Bli Gullmedlem!