Magic the Gathering
Magic the Gathering3209 medlemmer 9 pålogget

Brukernavn:

Passord:


Bli medlem
Har du glemt passordet?

Søk NorskeMagic
Søk kort:

Søk medlem:

Søk by:
Søk forumet:

Søk regler:

Søk kortstokk:
Artikler Diverse | Deckanalyse | Strategi | Casual | Deckdoktor | Turnering | Recension | Intervju | NoM | Judge

Velkommen til NorskeMagics artikler! Her finner du massevis av interessante og morsomme artikler om alt fra turneringer til måter å spille multiplayer-Magic på. Dykk ned i det massive arkivet vårt!
Vil du selv skrive en artikkel? Vi publiserer og belønner! Klikk linken nedenfor, så ser redaksjonen artikkelen, og de vil deretter avgjøre om den blir publisert eller ikke.
Vil du kanskje bidra til vår artikkelserie Deckdoktoren med et deck som trenger forbedringer? Ta i bruk denne formelen!

Legg til ny artikkel

1895 Artikler
sorter etter: Dato - navn - artikkeltype - Forfatter

 

Recension [EDH]
Commander Top 15: Commander 2016
Via svenskamagic.com

Här recenserar jag alla nya set, ur ett Commander-perspektiv.
Top 5 commanders och top 10 spells, samt övriga kort jag anser är värda att nämna inom det här formatet.

Främst bedöms korten efter deras generella spelbarhet i Commander. Ju starkare och mer splashbart ett kort är, samt ju fler olika lekarketyper det bedöms vara bra i, desto bättre betyg får det. Kort som har smala användningsområden kan hamna i topplistan om de är exceptionellt starka, exempelvis att de lätt skapar oändlighetskombos, eller om de är så pass intressanta att de skapar unika situationer eller lekarketyper.

av Vindhjaerta
16:20, 13/12 -16
läst 5636 ggr.
Skriv ut artikkel
1 kommentarer




Commander 2016




Topplistan, generaler:




5.

Atraxa, Praetors


Den här generalen har en drös bra keywords som gör henne bra både offensivt och defensivt, så oavsett hur du bygger leken så kommer Odric, Lunarch Marshal att vara ett stabilt val som en av de 99.
Men det är inte på grund av hennes keywords som man spelar den här generalen, utan på grund av hennes proliferate-förmåga. Som jag ser det så finns det 3 huvudsakliga sätt att bygga den här leken på: Infect, counters och planeswalkers.

Infect är ganska enkelt; Leta upp och spela Ichor Rats, spela ut generalen, vänta 9 turer (eller 5 turer, med Strionic Resonator).... Profit. Så länge du skyddar din general (med exempelvis Lightning Greaves eller Darksteel Plate) så finns det väldigt lite dina moståndare kan göra åt saken. Simpelt men effektivt.

Counters är en aningens mer intressant strategi dock. Tack vare att du befinner dig i så har du tillgång till de bästa korten för att strössla med counters på dina permanenter, exempelvis Vorel of the Hull Clade, Doubling Season, Cathars' Crusade, Kalonian Hydra och Corpsejack Menace. Det finns många sätt att bygga den här leken på, vare sig du satsar på rena +1/+1-counters eller övriga counters-baserade kort såsom Astral Cornucopia, Orochi Hatchery eller Magistrate's Scepter så kommer leken att bli full av intressanta synergier.

Slutligen är planeswalkers ett starkt alternativ; Spela mycket varelse-disruption och sweepers tillsammans med några av de starkaste planeswalker-korten du kan hitta, gärna i kombination med ytterligare proliferate-kort, och du har en lek som kommer att bli bökig att hantera. Rings of Brighthearth och The Chain Veil går automatiskt in här.

Som en av de 99 så passar hon dessvärre in i ytterst få lekar då hon kräver 4 färger och hennes proliferate-förmåga är så specifik. Men hon är åtminstone en utmärkt general.

4.

Kydele, Chosen of Kruphix


Det fanns några andra tvåfärgade generaler som jag hellre hade sett på topplistan istället för ännu en general som handlar om kortdrag och mana, men det faktum att du kan göra en kombolek med den här generalen ger den automatiskt företräde. Valfri repeterbar untap-effekt såsom Sword of the Paruns, Staff of Domination eller Umbral Mantle ger dig oändligt med färglös mana om du har dragit tillräckligt många kort samma runda. Du kan göra detta med valfri Windfall-effekt eller bara något så enkelt som en Blue Sun's Zenith. Det fina här är att även om du använder all din mana för kortdraget så kommer Kydele sedan att kunna generera manan som behövs för att aktivera kombon. Sen behöver du bara ett kort som kan använda all mana du har skapat, valfri x-spell exempelvis.

Här vill jag även passa på att kommentera det nya nyckelordet "partner". Du kan alltid välja ett annat partner-kort endast för att få tillgång till en eller två extra färger, i Kydeles fall kan svart och rött vara bra för tutors och x-spells (exempelvis Comet Storm) för att avsluta matchen, men om du hittar en partner som faktiskt synergerar med leken så är det givetvis fantastiskt. Jag har valt att hålla nere partner-analysen till ett absolut minimum på grund av tidsbrist; Att skriva i detalj om precis alla partner-kombinationer skulle annars ta alldeles för lång tid och göra den här recensionen alldeles för långdragen.

Som en av de 99 går Kydele teoretiskt sett att spela i vilken lek som helst, då hon har potential till att producera drösvis med mana, men praktiskt sett så är hon mestadels bara en långsam mana-alv och jag tror därför inte att hon kommer att spelas i andra lekar särdeles ofta. För 4 mana spelar jag hellre Explosive Vegetation.
Som partner är hon dock mer användbar då hon både ger tillgång till extra färger och rampar mana. Helst vill du kombinera henne med partner-generalerna som drar kort.

3.

Yidris, Maelstrom Wielder


Fyrfärgad Maelstrom Archangel som general! Eller ja, nästan. Anledningen till att jag sätter den här generalen aningens lägre ner på listan är att även om cascade är en väldigt stark förmåga så är det en stor nackdel att det bara är en 5/4 med trample, det är inte tillräckligt för att slå igenom saker i midgame och uppåt, utan du behöver då hjälp med diverse equipments och dylikt för att garanterat kunna trigga förmågan regelbundet.
En stor fördel med det här kortet är dock att cascade stackar! Det innebär att om du slår flera gånger på dina motståndare, exempelvis via double strike eller extra combat steps, så får du fler cascade triggers per spell. Jämför exempelvis med Maelstrom Wanderer som bokstavligen säger "cascade, cascade".

För att komma igenom med combat damage så skulle jag rekommendera några specifika nyckelkort: Rogue's Passage ger evasion men är inte en spell och är därför inte ivägen för cascade, och av samma anledning kan Shizo, Death's Storehouse vara bra. Basilisk Collar är billig och tvingar dina motståndare att blocka med 5 varelser (som då dör) för att helt stoppa Yidris från att springa igenom. Andra bra equipments är Whispersilk Cloak, Trailblazer's Boots eller Hot Soup.
För att öka mängden cascade triggers per spell du spelar så kan följande kort vara bra: Blood Mist, Fireshrieker, Aggravated Assault och Strionic Resonator.

När det kommer till övriga kort i leken så vill jag börja med att jämföra den här generalen med Maelstrom Wanderer; Wanderer är dyr att spela ut och vill därför ha mycket ramp i kombination med starka kort på cmc 6 eller 7 att cascade:a in i. Yidris däremot är billig att spela ut och är inte begränsad till någon specifik cmc då cascade triggar på alla spells i leken. Det här leder mig till att starkt rekommendera en relativt låg manakurva i leken då du alltid vill ha spells att cascade:a in i. Jag kan specifikt rekommendera suspend-kort med cmc 0, såsom Ancestral Vision eller Lotus Bloom (och kanske Wheel of Fate) då du genom dessa alltid får något att cascade:a in i, även via en Sol Ring.
Jag kan även rekommendera kort med hög faktisk cmc men med kostnadsreducerande effekter, såsom delve, evoke eller emerge, exempelvis Dig Through Time, Treasure Cruise, Mulldrifter eller Decimator of the Provinces, för att maximera cascade utan att behöva spela onödigt mycket ramp.

Som en av de 99 så går kortet att spela i de flesta lekar som klarar av färgkravet då hans cascade-förmåga är så generellt bra i största allmänhet.

2.

Thrasios, Triton Hero


Vår andra kombogeneral i det här setet! Eftersom hans aktiverade förmåga inte kräver att han tappas så är allt du behöver oändligt med mana för att att dra hela din lek. För oändligt med mana finns det drösvis med alternativ, du kan använda allt från valfri 3-kortskombo i stil med Karn, Silver Golem + Voltaic Construct + Gilded Lotus till lite mer effektivare 2-kortskombos såsom Rings of Brighthearth + Basalt Monolith, Deadeye Navigator + Peregrine Drake eller Grim Monolith + Mana Reflection.
Allt du behöver sen är valfritt kort som vinner spelet åt dig, och med tanke på att din general kan dra hela leken åt dig så behöver du bara ett eller max två sådana kort i leken eftersom du garanterat kommer att hitta dem med generalen. Väldigt stabil kombolek faktiskt.

Vill man undvika kombo så är Thrasios fantastisk även där; Hans aktiverade förmåga är en repeterbar Coiling Oracle, vilket är precis vad :a lekar vill ha. Förmågan går dessutom att göra mer manaeffektiv med kort såsom Heartstone, Illusionist's Bracers och Training Grounds, de två första går lätt att hitta med alla artefakt-tutors som finns i blått och den sista kan lätt hittas med Dizzy Spell. Men även utan dessa kort så är förmågan bra i största allmänhet att dumpa överbliven mana i.

Som en av de 99 passar kortet i alla :a lekar då det gör precis vad alla :a lekar någonsin vill göra: Rampa mana och dra kort. 4 mana för aktiveringen kan tyckas vara mycket, men det här är inte ett kort du spelar ut runda 2 och sen dumpar all din mana i, utan snarare spelar du det när du har tömt handen på kort eller i lategame då du har tiotals mana till övers och behöver fylla på handen igen.
Som partner går kortet att spela tillsammans med vilken annan partner-general som helst, i synnerhet då den ger dig det där kortövertaget du behöver i lategame för att springa om dina motståndare.

1.

Breya, Etherium Shaper


Ännu en kombogeneral, i det här fallet så handlar det om Nim Deathmantle i kombination med antingen Krark-Clan Ironworks eller Ashnod's Altar, för oändligt med thopters och mana (vilket med hennes aktiverade förmåga för 3 skada på en spelare direkt leder till vinst). Tack vare att du har tillgång till så kan du spela alla bra tutors för artefakter, vilket kommer att göra den här leken väldigt stabil som kombolek.

Men man behöver ju inte nödvändigtvis bygga den här generalen som kombo, ger tillgång till praktiskt taget alla roliga artefaktkort vilket gör den här generalen väldigt öppen i sin design; Du kan bygga allt från thopter tribal med kort såsom Thopter Foundry, Sharding Sphinx och Pia and Kiran Nalaar till artifact reanimator med kort såsom Scrap Mastery och Sharuum the Hegemon in i Filigree Angel eller Magister Sphinx.
Du kan även spela leken enbart för färgerna, exempelvis som en vanlig kontrollek, och då använda Breyas aktiverade förmåga i kombination med blinkeffekter (Eldrazi Displacer, Conjurer's Closet, m.fl.) eller tokengeneratorer (Thopter Spy Network, Thopter Assembly) för repeterbart virtuellt kortövertag. Det bör tilläggas här att den aktiverade förmågan inte är jätteeffektiv då du måste offra två artefakter per aktivering, men då den har flexibiliteten med inbyggt wincon, removal och försvar i ett och samma paket så det gör inte så mycket. Dessutom är en konstant tillgång -4/-4 på valfri varelse ett stort hot mot många lekar, då det finns väldigt många generaler som ligger på 4 eller mindre i toughness. Breya kan lätt låsa ner dessa lekar.

Som en av de 99 kan kortet eventuellt passa i Silas Renn, Seeker Adept + Akiri, Line-Slinger, eller i någon sorts femfärgad goodstuff/blink-lek, men räkna inte med att se henne utanför sin egen lek i övrigt.



Topplistan, spells:




10.

Magus of the Will


Det finns få kort i monosvart som kan återanvända specifikt valfritt kort från graven, så det är helt fantastiskt att ha fått ännu ett sådant till arsenalen. En stor nackdel med det här kortet är dock att du måste vänta en hel tur innan du kan använda det då det är en varelse och därför lider av summoning sickness, men det finns som tur är några saker som antingen avhjälper problemet eller kompenserar för det; De flesta lekar innehåller nästan alltid ett par Lightning Greaves, och röda lekar har allt från Hanweir Battlements till Anger, och då all recursion nästan alltid används i lategame så har du tid på dig att hitta den haste-källa du behöver för att kunna använda det här kortet direkt när det kommer i spel. Och om inte annat så är kortet en varelse, vilket gör att även om det dör innan du hinner aktivera det så är det lätt att få tillbaka det från graven igen.

9.

Boompile


För de som inte har så hög budget så har det blivit allt svårare och svårare att hitta färglösa sweepers; All Is Dust, Ugin, the Spirit Dragon, Oblivion Stone och till och med Perilous Vault har alla gått upp i pris. Av den anledningen så är det bra att det släpps fler relativt spelbara alternativ.
I casual-sammanhang så gillar jag faktiskt det här kortet; Det är billigt att spela ut och det gör ärligt talat ingenting att du bara har 50% chans per aktivering att spränga spelplanen. Spelar man lite mer casual så skapar det snarare mer spänning och roliga situationer på det viset, vilket är precis det som Commander handlar om i min mening.

8.

Frenzied Fugue


Rött har fått sin egen variant av Confiscate! Man blir lite tårögd faktiskt. Du kan nu låna allt från Garruk, Primal Hunter till Mana Reflection, helt fantastiskt. Det här kortet kan dessutom ta över länder, vilket är jättebra om motståndaren sitter på en Gaea's Cradle eller dylikt.
Kortet är även bra för din egen lek om du har många tap-effekter, eftersom du i upkeep då kan svara på untap-effekten med att tappa permanenten och på så sätt få två aktiveringar. Exempelvis Mimic Vat eller Goblin Welder.
Kortet fungerar dessvärre inte på upkeep-effekter i stil med Phyrexian Arena, men kortets fördelar väger mer än väl upp den nackdelen.

Specifika lekar som kan tänkas vilja spela med det här kortet är Kiki-Jiki, Mirror Breaker eller Feldon of the Third Path.

7.

Sublime Exhalation


Billig sweeper, riktigt bra! I synnerhet i lite mer tävlingsinriktade spelgrupper kommer skillnaden i manakostnad mellan denna och exempelvis Day of Judgment att vara avgörande, om det är fler än 4 spelare i gruppen.

6.

Divergent Transformations


Röd dubbel Polymorph! Som bekant så behöver rött all exile det kan lägga sina vantar på, så även om motståndaren får två nya varelser så är de förhoppningsvis inte lika hemska som de du exilade. Och du kan givetvis spela kortet på två av dina egna tokens (exempelvis från Kher Keep) för att leta upp två slumpade stora varelser. Kortet har även en stor kombopotential av den här anledningen, polymorph-lekar existerar trots allt. Om Kiki-Jiki, Mirror Breaker och Zealous Conscripts är de enda två varelserna i din lek så kan du i någons end step få en omedelbar vinst. Om du har en general som genererar tokens, exempelvis Pia and Kiran Nalaar, så är kombon praktiskt taget garanterad så snart du har dragit det här kortet.
Manakostnaden bör ligga på 4 (eller mindre, i större spelgrupper) större delen av de flesta matcher, vilket är riktigt bra.

Specifika lekar som kan tänkas vilja spela med det här kortet är Kiki-Jiki, Mirror Breaker, Krenko, Mob Boss och Feldon of the Third Path.

5.

Deepglow Skate


Om du spelar en blå lek som sysslar med counters av något slag så är det här kortet rakt av en autoinclude. Ett stort problem med Doubling Season är att den är en stor investering manamässigt; Tidigt i spelet så har du sällan råd att spela ut den tillsammans med ett annat kort, vilket gör att om någon förstör den så hinner den inte att göra något. Deepglow Skate kan däremot spelas efter att kortet med counters har spelats, vilket gör att om kortet med counters hinner förstöras innan så gör det inget, eftersom du då helt enkelt bara väntar med att spela Deepglow Skate till ett senare tillfälle.
En annan fördel med Deepglow Skate är att den är en varelse, vilket gör att den går att blinka och reanimera om och om igen för groteska mängder counters. Deadeye Navigator säger hej.

Specifika lekar som kan tänkas vilja spela med det här kortet är Vorel of the Hull Clade, Animar, Soul of Elements, Ezuri, Claw of Progress och The Mimeoplasm.

4.

Faerie Artisans


Varelser med Enters the Battlefield-effekter är vanligt förekommande i Commander, vilket gör att det här kortet blir extremt värdefullt att ha på spelplanen. Du får som minst en kopia av varje ETB-effekt som spelas av dina motståndare, vilket oftast kommer att leda till ett enormt virtuellt (och ibland även ett faktiskt) kortövertag. Du är givetvis helt utelämnad till vad motståndarna väljer att spela för kort, men även om det här kortet får dina motståndare att dra sig för att spela starka ETB-varelser så är det en vinst i sig.
Tack vare att kortet dels är billigt att spela ut och dels inte kräver någon vidare manainvestering så är det extra perfekt för kontrollekar som vill sitta bakom sina kontringar och sakta men säkert håva in kortövertaget.

Notera även att om kortet lämnar spelplanen och återvänder, exempelvis genom att du blinkar det, så "glömmer" det bort alla tidigare skapade tokens. Detta gör att du får behålla dina tokens för evigt om du blinkar kortet mellan varje. Deadeye Navigator och Eldrazi Displacer är därför väldigt starka att para ihop med det här kortet.

Specifika lekar som kommer att älska det här kortet är Ephara, God of the Polis.

3.

Coastal Breach


Det som är extra fint med det här kortet är att vi inte har något annat blått kort som studsar precis alla nonland permanents för en så billig manakostnad. Devastation Tide och Crush of Tentacles är ganska nära, men när det här kortet kan kosta så lite som 2-4 mana i vissa spelgrupper så är det överlägset de andra.

2.

Manifold Insights


Precis som med undaunted-korten så är det här kortet extremt mycket bättre ju fler som spelar och tappar viss effektivitet i matchens slutskede, men de nackdelarna är inte ens i närheten av att utklassa fördelarna med det här kortet. Du får för det första gräva 10 kort ner i leken och behöver inte oroa dig över att dra länder, och när man betänker att även om du (troligtvis) får de sämsta korten så är det ändå kort som du har lagt in i din lek av en anledning. Det är ärligt talat ingen större skillnad mot exempelvis en Concentrate, där du lika gärna kan dra 3 länder om du har otur.
Med tanke på att du för bara 3 mana får dra lika många faktiska spells som du har motståndare, och har stor potential till att dra enbart starka kort direkt eller med hjälp av lite politik få det du behöver, så kommer det här kortet utan tvekan att spelas i de flesta blå lekar framöver.

1.

Conqueror


Grand Abolisher är ett starkt och välspelat kort i vita lekar som vill göra sin grej ostört, och nu har även andra färger fått tillgång till samma effekt. Du har som minst alltid en general (bortsett från planeswalker-generalerna då) som kan equippa det här kortet, så det går att slänga in i bokstavligen vilken lek som helst (vilket inkluderar färglösa lekar!).
Pumpeffekten är en trevlig bonus, men inte den huvudsakliga anledningen till att man spelar det här kortet. Notera även att till skillnad från Grand Abolisher så kan du inte stoppa aktiverade förmågor med det här kortet, men då det oftast är spells som är problemet så gör det inte så mycket. Det viktigaste är att alla lekar nu har tillgång till ett kort som kan stoppa counterspells och dylikt.

Hög staple-varning på det här kortet och det har en given plats högst upp på topplistan.



Hedersomnämnanden:





En relativt låg manakostnad i kombination med haste och vigilance är bra för en aggressiv general; Du kan snabbt spela ut henne efter en sweeper och direkt lägga tryck på motståndarnas liv. Hon har dock varken den evasion eller det skydd som behövs för att göra henne till en riktigt bra voltron-general, och med tanke på att hennes skade-trigger aktiveras för varje varelse som gör combat damage så är det ganska tydligt att leken gör sig bäst "på bredden", med många varelser snarare än få. Det bästa sättet att maximera mängden triggers är att bygga leken som en token-lek, i synnerhet då varje pumpeffekt du spelar ut i kombination med hennes skade-trigger ökar skadan exponentiellt. Lämpligt nog så har tillgång till de bästa token-korten.

En stor fördel med hennes skade-trigger är att du kan använda den som en sorts evasion för att komma förbi en motståndares försvar. Om du väljer en motståndare som resten av spelgruppen också anser är farlig så kan du lätt övertala de andra att låta dig springa igenom med en token eller tre på vardera, vilket på så sätt kringår den farliga motståndarens blockers och istället koncentrerar skadan på den personen.

Hon har även två relevanta varelsetyper och kan lätt byggas som en tribal-lek.

Som en av de 99 är det lite svårare att klämma in henne i en lek, men även om hennes färgkrav är ganska högt så är åtminstone hennes förmågor är så generellt användbara att du lätt kan lägga in henne i vilken varelsebaserad lek som helst som har tillgång till hennes färger.


Det första man troligtvis tänker på när man ser det här kortet är "group hug", men det finns faktiskt en förvånansvärd mängd olika lekarketyper man kan bygga med den här leken. Den observante spelaren noterar också att effekten faktiskt inte är helt symmetrisk; Du får alltid dra ett kort och ovanpå det spela ett land, medans motståndarna får välja mellan antingen eller.

Om du vill utnyttja att du själv får dra en massa kort och spela ut extra länder så är fyrfärgad landfall ett stabilt alternativ för den här leken. Du missar en del svarta kort, men till skillnad från de femfärgade generalerna så har du definitiv support för landfall-strategin med den här generalen. Rampaging Baloths, Mina and Denn, Wildborn, Emeria Shepherd och Patron of the Moon är några bra exempel på kort som går att spela i den här leken.

Om du vill utnyttja det faktum att dina motståndare drar extra kort och spelar ut extra länder så kan du spela någon sorts punisher-strategi. Kort såsom Ankh of Mishra, Tunnel Ignus och Zo-Zu the Punisher kan få dem att tänka både en och två gånger innan de spelar sina extra länder, och kort såsom Fevered Visions, Ebony Owl Netsuke, Viseling eller Stormbreath Dragon straffar dem för att ha för många kort på handen. Som avslutning finns det nya kortet Treacherous Terrain.

Ett kort som alltid är bra i den här leken oavsett strategi är Strionic Resonator.

Som en av de 99 ser jag inte direkt någon bra plats för kortet; Normala lekar är oftast inte byggda för att kunna dra så pass mycket nytta av förmågan att fördelarna överväger nackdelarna, till skillnad mot om man har kortet som general och har byggt leken kring det.


Det enda jag egentligen har emot den här generalen är ordet "random", annars är hon helt fantastisk på alla sätt och vis och hon är defintivt topplistematerial. För det första har hon en låg manakostnad, vilket gör att du kan få ut henne tidigt och ofta. För det andra så är skadeförmågan inte beroende av något annat än att du spelar spells som vanligt, vilket gör att bokstavligen alla spells i leken kan bli ett wincon och du kan därför strunta att lägga in sådana i leken och istället öka mängden removal, utility, eller vad du nu känner för.
När det gäller specifika kort för leken så kan skadedubblare såsom Dictate of the Twin Gods eller Furnace of Rath vara lämpliga för att öka mängden skada. Eftersom det är Vial Smasher som gör skadan så kan även lifelink vara bra, så Basilisk Collar eller Whip of Erebos kan vara lämpliga.

Då skadeförmågan endast triggar på den första spellen varje tur så kan du antingen spela många instants för att på så sätt maximera antalet triggers genom att spela spells även under motståndarnas turer, alternativt så kan du spela många x-spells för att maximera mängden skada per spell istället, exempelvis med Starstorm, Subterranean Tremors, Damnable Pact eller Black Sun's Zenith.

Som en av de 99 går kortet rakt in punisher-lekarna, såsom Kaervek the Merciless, Nekusar, the Mindrazer eller Mogis, God of Slaughter. Kortet kan eventuellt vara spelbart i Rakdos, Lord of Riots.
Som partner-general kan du lätt kombinera det här kortet med vilken annan partner-general som helst, då både färgerna och skadeförmågan är starka och du alltid vill ha henne i spel.


Helt fantastisk general, praktiskt taget en Edric, Spymaster of Trest som inte hjälper dina motståndare. Du får givetvis inte dra lika många kort som med Edric, men om du inte kan vinna med en gratis Concentrate varje runda så gör du något fel.
För att påpeka det uppenbara så behöver du givetvis varelser i den här leken, och då specifikt sådana med evasion. Sen om du bygger leken med flygande tokens eller kort såsom Soltari Visionary eller Dread spelar ingen större roll, så länge varelserna kan springa igenom med skada så att du får dra dina kort. Det andra som kan påpekas är att precis som med Edric så vill du gärna hålla nere manakurvan så att du kan få ut många varelser snabbt och därigenom få mycket kortdrag, men till skillnad från Edric så behöver du inte vara lika extrem med låg cmc eftersom du ändå har en maxgräns på hur många kort generalen kan generera per tur.
Du behöver även liv för att kompensera för kortdraget, så kort såsom Whip of Erebos och True Conviction är bra att spela med.

Som en av de 99 passar kortet in i vilken varelsebaserad lek som helst. För vem tackar nej till kortdrag? Kortet passar extra bra i Teysa, Orzhov Scion.
Som partner är det samma sak där; Du vill spela det här kortet både för dess extra färger och för kortdraget. Den perfekta generalen att kombinera det här kortet med är Kydele, Chosen of Kruphix då de båda kompleterar varandra; Tymna drar kort som gör att Kydele genererar mana och Kydeles mana kan sedan användas för att spela korten du drog med Tymna.


Simpel förmåga, men relativt stark faktiskt. Double strike är alltid trevligt och kan helt klart leda till enorma mängder skada, i synnerhet om du involverar equipments i ekvationen (något du helt säkert ändå vill göra i de här färgerna), och lifelink ser till att motståndarna verkligen måste anstränga sig för att få ner ditt liv till hanterbara nivåer. En klar fördel med den här generalen är att förmågan dels kan targeta andra varelser och att den inte bara triggar vid attack utan även som en ETB-effekt. Detta innebär att du kan pumpa andra farliga varelser och därmed inte är begränsad till enbart voltron, plus att du kan trigga effekten med kort i stil med Eldrazi Displacer, Cloudshift eller Erratic Portal utan att behöva involvera generalen i combat.
I och med att din general ger dig praktiskt taget garanterat lifegain så kan du även spela med Well of Lost Dreams för kortdrag.

Som en av de 99 går kortet att spela i vilken lek som helst och som partner går kortet även där att kombinera med vilken annan partner-general som helst. Double strike är som sagt väldigt användbart.


Praktiskt taget en aningens sämre Meren of Clan Nel Toth, fast . Vilket inte gör kortet dåligt på något vis. Det du har här är garanterat kortövertag i lategame och därmed en stark general för långa utdragna multiplayer-matcher... vilket är precis vad som behövs i Commander.
Leken behöver givetvis vara varelsebaserad och kan definitivt dra nytta av en Strionic Resonator eller två, utöver det är kortet helt öppet i sin design och kommer att vara ett bra val för valfri goodstuff-lek framöver.
Pumpeffekten är praktiskt taget irrelevant i formatet, se den mest som lite extra glasyr på kakan.

Som en av de 99 kan jag utan tvekan se det här kortet spelas i en drös lekar; Till skillnad från Meren of Clan Nel Toth så kommer du aldrig att kunna reanimera varelser direkt in i spel, men till skillnad från henne så behöver du inte krångla med en massa experience counters. En Palace Siege i command zone är absolut tillräckligt bra för att kunna se spel.
Som partner-general är det samma sak; Har du en varelsebaserad lek som behöver extra färger eller kortövertag så fungerar den här generalen utmärkt. Du kombinerar kortet bäst med andra partner-generaler som antingen rampar mana eller som ger någon annan fördel tidigt i matchen, så att båda generalerna tillsammans täcker alla områden.


En Managorger Hydra i command zone. Den här generalen kommer snabbt att bli stor och därmed ett hot då det räcker med 21 skada för att slå ihjäl någon. Det absolut viktigaste du kan göra med den här generalen är att skydda den då den inte har eget inbyggt skydd, så Darksteel Plate, Lightning Greaves, Swiftfoot Boots, Neurok Stealthsuit och Champion's Helm behöver alla vara med i leken. Faktum är att eftersom generalen växer så fort av sig själv och har inbyggd evasion så behöver du egentligen bara skydda den för att säkra vinsten, så till skillnad från andra voltron-lekar där du har kort som pumpar generalen så byter du i den här leken ut dem mot skydd och disruption istället.
Gravitational Shift kan vara ett bra supportkort i leken.

Som en av de 99 ser jag ingen specifik plats för kortet, men jag antar att alla lekar kan ha nytta av ett billigt hot som kan växa sig stort relativt snabbt.
Som partner fungerar kortet lite som Vial Smasher, d.v.s. du vill alltid få ut det tidigt och du får tillgång till bra färger. Det är inte lika starkt, men å andra sidan är det absolut inte dåligt på något sätt och kan lätt paras ihop med vilken annan partner-general som helst. Den bästa generalen att ha som partner är dock Reyhan, Last of the Abzan, då du får tillgång till två extra färger och kortet dessutom synergerar med +1/+1-counters.


Det är alltid kul när vi får lite nya mekaniker, men dessvärre ser jag inte någon jättestor potential för det här kortet. Problematiken ligger i att även om kortet givetvis ger dig ett visst övertag mot spot removal och dåliga blocks så hjälper det inte mot sweepers, vilket är det stora problemet för varelsebaserade lekar. Därmed sagt så går det utan tvekan att bygga en rolig lek med det här kortet; Släng in några bra kort som genererar +1/+1-counters (Kalonian Hydra, Corpsejack Menace, Scute Mob, Forgotten Ancient), några sacrifice-effekter (Bloodflow Connoisseur, Scourge of Skola Vale) och några roliga kort att dumpa counters på (Hangarback Walker, Triskelion) och du har en helt klart underhållande lek.

Som en av de 99 ser jag ingen direkt nytta för det här kortet, förmågan är så pass specifik och hjälper ärligt talat inte med att kompensera för någon svaghet i leken. Om du vill skydda dina varelser med +1/+1 counters på sig, varför inte bara spela ett par Lightning Greaves istället? Undantaget skulle kunna vara i lekar där man medvetet vill offra kort med counters på, exempelvis Kresh the Bloodbraided, för att på så sätt både äta och behålla kakan.
Som partner kan du alltid spela kortet för dess färger, men kortet synergerar i övrigt egentligen bara med Ishai, Ojutai Dragonspeaker.


Tillgång till recursion i command zone är alltid bra, bekymret med den här generalen är dock att han är extremt vek, behöver göra combat damage för att trigga sin förmåga och ovanpå det inte har någon evasion. Det första du behöver göra med den här leken är alltså att ge generalen unblockable, vilket helst sker med artefakter i stil med Hot Soup, Prowler's Helm, Trailblazer's Boots, Whispersilk Cloak eller Key to the City, men även kort såsom Rogue's Passage och Thassa, God of the Sea fungerar förträffligt.
Sen kan det även vara bra med kort som gör att hans förmåga triggar flera gånger, när du har manan till att spela flera kort samtidigt. Strionic Resonator och Fireshrieker hjälper dig med detta.

Därefter så kan du bygga leken praktiskt taget som du vill, så länge den involverar artefakter på något sätt.

Som en av de 99 är kortet tämligen värdelöst då det är så beroende av att få unblockable, räkna inte med att se det som något annat än general för sin egen lek.
Som partner synergerar kortet i princip bara med Akiri, Line-Slinger, men å andra sidan så har de båda en bra synergi då du dels vill ha många artefakter med båda generalerna och dessutom vill ha unblockable-equipments med båda.


Livet du får från den här generalen kommer med största sannolikhet inte att kunna rädda dig från en stark synergi- eller kombolek, men det kommer att ge dig en stor buffert och med största sannolikhet låta dig överleva längre än alla andra. Plus att du kan utnyttja diverse synergier med specifika kort som har med lifegain att göra. Specifikt tänker jag på Well of Lost Dreams och Sanguine Bond (och kanske Defiant Bloodlord), plus effekter som kostar liv såsom Phyrexian Arena, Damnable Pact och Toxic Deluge. Och Aetherflux Reservoir.
Notera även att Ikra Shidiqis liveffekt är en trigger, vilket innebär att den stackar med lifelink.

Som en av de 99 kan kortet passa in i vilken varelsebaserad lek som helst, då lifegain alltid är nyttigt och kortets förmåga dessutom skalar med antalet varelser du slår med.
Specifika lekar som kan tänkas uppskatta det här kortet är Doran, the Siege Tower och Sapling of Colfenor.


Det här kortet är... okej. En 4/4 för fem mana är inte bra, men inbyggd evasion och haste fungerar som acceptabel kompensation. Kortdraget är dessvärre lätt för motståndarna att undvika och gör oftast ingenting tidigt i matchen... men å andra sidan så är det först i mitten av matchen och framåt som kortdrag börjar bli viktigt och när det kommer till att förhindra kortdrag så kan man se det så här: Antingen får du dra ett kort eller så agerar din general som en Eidolon of Rhetoric för den spelaren. Inte helt tokigt faktiskt. Att vara begränsad till endast en spell per tur är ganska hämmande. Personligen så tror jag att folk hellre låter dig dra kort, vilket gör den här generalen åtminstone acceptabel att spela med.

Som en av de 99 ser jag ingen större användning för honom, blått har ungefär en miljon bättre kortdrag.
Som partner kan han paras ihop med valfri partner-general som behöver det extra kortdraget och färgerna.


Den här generalen har potential till att göra rejält med skada. Notera att hon pumpas av vilket artefakt som helst, vilket inkluderar tokens. Kort såsom Myr Battlesphere, Angel of Invention, Hangarback Walker, Tamiyo's Journal eller Pia and Kiran Nalaar kommer att pumpa henne rejält.
Tyvärr har hon varken inbyggd evasion eller skydd, men båda delarna kan införskaffas med hjälp av equipments (som lämpligt nog även pumpar henne då de är artefakter). Swiftfoot Boots, Sword of Fire and Ice och Loxodon Warhammer är alla bra kort för den här leken.
Eftersom leken synergerar med artefakt-tokens så behöver du inte heller nödvändigtvis låsa dig till voltron, i synnerhet inte då ovanstående equipments (och övriga som fyller liknande funktioner) alltid är bra i sådana här lekar. Du kan lätt slänga in kort såsom Jor Kadeen, the Prevailer också.

Som en av de 99 vet jag ingen lek som skulle kunna tänkas vilja spela henne, och som partner synergerar hon i princip bara med Silas Renn, Seeker Adept.


Helt okej i blink-lekar. En klar fördel över kort såsom Stonehorn Dignitary är att det här kortet är en ganska tjock blocker, vilket kan motivera folk att slå åt ett annat håll. Och givetvis så kan du slå ganska hårt tillbaka om någon har slagit mot dig med allt de har.


Som absolut sämst så ersätter kortet alltid sig självt, men med bra timing och/eller politisk skicklighet så kan du dra tiotals kort om du använder det på en motståndare som blir anfallen.
Kortet är dock ännu bättre när det används i lekar som använder sig av tap-varelser, alv-lekar exempelvis. I lekar med varelser såsom Elvish Archdruid eller Priest of Titania så kan du helt plötsligt accelerera din mana in i en väldigt explosiv tur.
Du kan även lägga kortet i en Isochron Scepter.
Kortet passar fint i Yisan, the Wanderer Bard, Seton, Krosan Protector, Mayael the Anima och Selvala, Heart of the Wilds.


Förvånansvärt bra kort i :a gravlekar. Du kan potentiellt gräva väldigt djupt ner i leken och kan lätt fylla upp graven med godis.
Kortet kan vara värt att överväga i Gisa and Geralf, Horde of Notions, Lazav, Dimir Mastermind, Sedris, the Traitor King, The Mimeoplasm och Sharuum the Hegemon.


Om det här kortet endast hade varit en Blood Mist för en mana billigare så hade det varit helt okej, nu när du även kan ge dina motståndares varelser double strike så uppgraderas det till "förvånansvärt bra" istället. Det här kortet kommer nämligen att vara en stark politisk faktor då du antingen kan köpslå med dina motståndare för att ge dem extra skada eller effekter (Ohran Viper) i utbyte mot gentjänster, eller helt enkelt bara låta kortet agera som en extra skadekälla när någons varelse slår på någon av dina motståndare för att sänka deras liv fortare.


För en mana mer än Return to Dust så får du även landcycling på köpet och du är dessutom inte begränsad till din egen tur om du vill exila två stycken artefakter/enchantments. I :a lekar så kommer jag personligen lätt att spela det här kortet över just Return to Dust.


Du kan få direkt upp till 4 mana från den här efter att du har spelat ut den, och därefter 1 mana per tur. Mycket bra för en manavarelse, men det vore ju fånigt att spela den som ett rättvist kort, eller hur? Det som gör det här kortet bra är att du kan få mana för varje +1/+1-counter på den, vilket genast för tankarna till kombo. I Vorel of the Hull Clade så kan du enkelt få hundratals mana på bara en tur eller två, likaså i Ezuri, Claw of Progress. Med en sacrifice-effekt och Mikaeus, the Unhallowed så har du oändligt med mana. Och inte helt oväntat så går du infinite med denna i Ghave, Guru of Spores, om du kombinerar den med Cathars' Crusade. I valfri blå lek som innehåller Deadeye Navigator och Deepglow Skate kan du även där få oändligt med mana.


Bra value till en billig kostnad. Notera att du måste ha två targets, men det är praktiskt taget aldrig ett problem.


Om du är en sån där person som gillar att manipulera dina motståndare så är det här kortet helt fantastiskt. I de flesta spelgrupper så finns det nästan alltid två eller fler personer som under åren har byggt upp någon sorts agg mot varandra efter diverse incidenter, och det krävs oftast väldigt lite för att få dem att gå igång på varandra och ignorera resten av spelarna. Det här kortet ger dem all motivation i världen att dra igång fientligheterna.


Stor varelse som ger evasion till resten av laget, fullt spelbar i valfri grön lek. Att den själv har indestructible är helt fantastiskt mot sweepers, men dessvärre hjälper det bara mot blocks att dina övriga varelser endast får indestructible i combat. Det är ju främst mot removal och sweepers som man vill ha indestructible, men jag antar att det är bättre än ingenting. Se det här kortet som evasion i första hand, inte skydd mot removal.
Kortet kan eventuellt vara spelbart i Mayael the Anima, alternativt i Molimo, Maro-sorcerer eller Omnath, Locus of Mana och dylika monogröna lekar som behöver evasion.


Generellt sett en billigare Restock, vilket gör kortet väldigt spelbart.


Eftersom landpaj är något som inte ses på med blida ögon i Commander så är ramp som lägger in länder i spel överlägset vanligast, då man sällan råkar ut för några negativa konsekvenser av att enbart satsa på landramp. Och eftersom alla sitter med drösvis av länder i spel så kan det här kortet göra brutala mängder skada, i synnerhet i spellslinger-lekar som kan kopiera det. Lekar såsom Wort, the Raidmother eller Riku of Two Reflections kan lätt göra 30-40 skada på alla motståndare.


Det första jag vill säga här är att det här kortet har den coolaste bilden ever. Goblin med pirathatt liksom, hur kan man säga nej till det?
Utöver coolhetsfaktorn så är kortet faktiskt spelbart också. Det är alltid jobbigt att tvingas anfalla med alla sina varelser, då det ibland kan leda till ofördelaktiga blocks och dessutom lämnar en helt öppen för motattacker (något som är väldigt jobbigt i multiplayer då man har flera motståndare). Kortet är dessutom billigt att spela ut och har first strike så att du kan blocka en del tokens fördelaktigt. En nackdel är att motståndarna får token i end step, vilket gör att det dröjer en tur extra innan de tvingas anfalla, men kortet är som sagt billigt att spela ut och påverkar bara dina motståndare, så den nackdelen kan man leva med.
Kortet går direkt in i kaoslekarna.


Ett helt fantastiskt kort för equipment-lekar. Inte nog med att du kan slänga på alla dina svärd på en varelse för bara 3 mana, du kan även stjäla motståndarnas equipments för en tur! Och effekten är repeterbar!



It’s a trap!





Flanking är en praktiskt taget irrelevant förmåga i Commander och unblockable-förmågan är över lag tämligen värdelös då åtminstone flying är en väldigt vanlig förmåga i formatet. Och såvida du inte spelar i en väldigt casual spelgrupp så kommer du inte kunna göra tillräckligt med skada genom att attackera med en drös 2/2:or (tokens är förvisso en möjlig strategi här, men generalen har ingen övrig synergi med tokens), vilket innebär att du behöver pumpa dem på något sätt... men då är problemet att de inte längre är oblockbara såvida du inte använder pumpeffekter i instant speed. Det finns tyvärr inte många bra kort för detta, i princip har du bara Leonin Sun Standard och möjligtvis Dragon Throne of Tarkir samt några dåliga instants som pumpar +2/+2. Det är inte tillräckligt.

Som en av de 99 är kortet precis lika ospelbart, om du spelar en tokenlek så kan det här kortet lika gärna vara valfri pumpeffekt. Samma sak som partner-general.
Kortet kan dock ha en plats i Doran, the Siege Tower.


Notera wordingen på det här kortet; Så länge som en av dina motståndare har tagit skada så får den som slog dra kort... men det står ingenting om att du måste vara oskadd. I praktiken så kommer alltså folk slå med minst en varelse på en av dina motståndare för att få dra ett kort, men därefter är det ingenting som hindrar dem från att slå fritt med resten av sina varelser. Vilket mycket väl kan inkludera dig. Det här kortet är alltså en Howling Mine i command zone för varelsebaserade lekar. Ingenting att hurra över ärligt talat.
Det finns ett argument för att ett kort per motståndare inte är något att oroa sig över, vilket också stämmer, men det ändrar inte det faktum att det här kortet ger mer kortövertag till dina motståndare än till dig själv vilket därmed gör det tämligen värdelöst utanför en group hug-lek. Och om du vill spela en general som drar kort så är praktiskt taget alla andra tillgängliga alternativ bättre.

Som en av de 99 så kan kortet möjligtvis passa in i group hug-lekarna eller Nekusar, the Mindrazer.
Som partner skulle jag hellre spela med Kraum, Ludevic's Opus.


Ugh. Totalt antisynergistisk general. Låt mig utveckla: Kortet skalar med power, vilket innebär att du vill lägga in pumpkort i leken. Detta gör henne till en voltron-general, och även om hon har evasion i form av trample så är trample en dålig form av evasion och hon saknar dessutom det skydd som behövs för att bli en riktigt bra voltron-general. Som voltron-lek är detta en 2/2 med trample för 4 mana, vilket är bland det sämsta i voltron-väg jag har sett på länge. Men det är inte det värsta, det värsta är att hennes tokens inte synergerar med voltron-strategin över huvud taget. Jag förstår inte vad Wizards tänkte med där riktigt. Se det så här: Om du anfaller med Tana och har pumpat upp henne till en 7/7 eller 11/11 i hopp om att få många tokens... tror du verkligen att någon kommer att låta dig gå igenom med skada om de kan förhindra det? Även om du har byggt leken med huvudsakligen tokens i åtanke så är det fortfarande en pumpad general som kommer springandes, dvs två-tre träffar och motståndaren är död. Vad ska du ens med dina tokens till om du lika gärna direkt slår ihjäl dina motståndare med generalskada? Och folk kommer att använda removal på henne om hon blir ett för stort hot, vilket förhindrar dig från att få tokens.

Som en av de 99 ser jag ingen direkt användning för henne, men skulle du hitta en lek som både kan pumpa henne och som dessutom har användning för hennes tokens så är det bara att köra på, då hon inte hotar med generalskada och därmed kanske till och med tillåts springa igenom och skapa några tokens åt dig.
Som partner är hon precis lika värdelös. Det finns en bra synergi med Sidar Kondo of Jamuraa, men "bra synergi" mellan två riktigt kassa generaler säger inte så mycket.


De flesta lekar har nästan alltid varelser att anfalla med, undantaget är typ spellslinger-lekar och kontrollekar men de brukar sällan ha några problem med att döda en enstaka varelse. Kortet kan absolut göra en hel del skada då och då, men det är alldeles för opålitligt för att jag med gott samvete skulle kunna rekommendera det.


Jag är ytterst tveksam till det här kortet. Du kan aldrig få tillgång till en färg som du inte redan har tillgång till, vilket gör att kortet aldrig kan fixa dina färger, plus att det alltid är en risk att du inte hittar tillräckligt många basic land types tidigt i spelet och därmed ändå inte kan generera någon mana. Problemet med flerfärgade lekar är att de alltid måste spela många nonbasics för att stabilisera manabasen, vilket gör att du inte alltid kommer att hitta korten med basic land types. Kortet är även helt värdelöst för en- eller tvåfärgade lekar då det finns drösvis med billigare manastenar som genererar minst lika mycket mana.
För att bäst utnyttja det här kortet så behöver du spela dual-länder (i stil med Steam Vents, Canopy Vista och Bayou) och fetch-länder, och om du ändå har råd att köpa dessa varför spelar du inte bara med Gilded Lotus istället?


Om du regelbundet råkar ut för equipments i din spelgrupp så kan det här kortet absolut vara bra, det stjäl trots allt en permanent från en annan spelare till en billig manakostnad, men problemet är att (i min erfarenhet) så är equipments relativt sällsynta. Visst, förr eller senare så är det alltid någon som spelar ett par Lightning Greaves eller ett Sword of Fire and Ice, men vill du verkligen ha ett kort i leken som större delen av matchen är helt dött och som dessutom kanske inte ens hjälper dig när det väl har ett target?


Det här kortet pumpar alla dina motståndares varelser tills de är stora nog att slå på dig, varefter de helt enkelt väljer att inte pumpa mer. Kortet hjälper dina motståndare mer än dig själv och hindrar egentligen inte någon, vilket gör det helt ospelbart.


Om du spelar det här kortet tidigt i spelet så kommer det garanterat inte att hinna göra något, då enchantment-sweepers är extremt vanligt förekommande i formatet. Sent i spelet så kommer det att bli svårt att spela ut det här kortet med rätt timing på rätt spelare; När en spelare är på väg att dö så kan det mycket väl hända att politik gör att de andra spelarna håller personen vid liv för att hålla den starkaste spelaren i schack, vilket även det gör kortet värdelöst. Och om man ska vara lite hård och kantig; Varför spela ett kort som endast ger dig kortdrag vid en väldigt specifik och svåruppfylld trigger, när du istället kan spela vilket annat svart kortdrag som helst som ger direkt utdelning?


Att spela Wheel of Fortune i rättvisa lekar är bland det absolut sämsta du kan göra, då dina motståndare får så extremt mycket mer kortövertag än dig själv och dessutom hinner använda det (eftersom rättvisa lekar inte är så snabba), och om du spelar en lek där en 5/5 för sju mana är användbar så är det utan tvekan fel ställe att spela Wheel of Fortune på.



Slutord:




Wow. Aldrig förr har ett set gett oss så otroligt många generaler, jag var väldigt frestad att göra en top 10-lista den här gången. Sen är det helt fantastiskt att Wizards äntligen har gett oss tillgång till fyrfärgade generaler, något som Commander-spelare har efterfrågat under många år. Jag är väldigt nöjd med de fem fyrfärgade generalerna, då de alla har tillräckligt generella förmågor för att man ska kunna bygga alla möjliga sorters lekar kring dem. Partner-generalerna var över lag både veka och tråkigt designade, men åtminstone 5 av dem var starka och de ger oss möjligheten till många fler tre- och fyrfärgade lekar.
Undaunted var även det en glad överraskning, jag gillar mekaniken skarpt; Tidigt i spelet är korten riktigt billiga och senare i spelet så gör det ingenting att korten blir någon mana dyrare. Det är absolut vanligast med 4-spelarmatcher i Commander, vilket är det som Wizards verkar ha balanserat manakostnaden efter. Spelar du med 5 eller fler spelare så blir korten helt plötsligt väldigt manaeffektiva, så jag kan absolut se dessa kort spelas flitigt i formatet framöver.



 

Artikkel-tilbakemelding


Hadde du vært logget på, kunne du kommentert denne nyheten.

brobot8

MEDLEM
Kristianstad
På ämnet om Vial Smasher The Fierce: X kostnad spells ändrar inte spellets converted mana cost, därför skulle ett spel som kostar (X)(R) bara göra 1 skada, hur mycket mana du än slänger in i spellet, om jag förstår CMC reglerna rätt

(Nevermind, kollade Rulings på Vial Smasher, CMC:en blir manan du spenderar på ett (X) spell, plus resten av manacosten, istället för det vanliga att ett (X)(R) spell har CMC av (1) pga att (X) räknas som (0).

rulingen: "For spells with Variable Colorless in their mana costs, use the value chosen for X to determine the spell’s converted mana cost.")

13:48:13, 30/12 -16
Oppdatert: 13:52:22, 30/12 -16
  Vil du slippe reklamen? Bli Gullmedlem!