Magic the Gathering
Magic the Gathering3209 medlemmer 6 pålogget

Brukernavn:

Passord:


Bli medlem
Har du glemt passordet?

Søk NorskeMagic
Søk kort:

Søk medlem:

Søk by:
Søk forumet:

Søk regler:

Søk kortstokk:
Artikler Diverse | Deckanalyse | Strategi | Casual | Deckdoktor | Turnering | Recension | Intervju | NoM | Judge

Velkommen til NorskeMagics artikler! Her finner du massevis av interessante og morsomme artikler om alt fra turneringer til måter å spille multiplayer-Magic på. Dykk ned i det massive arkivet vårt!
Vil du selv skrive en artikkel? Vi publiserer og belønner! Klikk linken nedenfor, så ser redaksjonen artikkelen, og de vil deretter avgjøre om den blir publisert eller ikke.
Vil du kanskje bidra til vår artikkelserie Deckdoktoren med et deck som trenger forbedringer? Ta i bruk denne formelen!

Legg til ny artikkel

1895 Artikler
sorter etter: Dato - navn - artikkeltype - Forfatter

 

Deckanalyse [Modern]
Budget Modern - Stora Sorceries
Via svenskamagic.com

Gillar du T1-lekar för tusentals kronor? Gillar du att spela de kort som passar bäst i Modernmetat just nu? Då har du kommit fel. Denna artikel handlar om två kort med sammanlagd CMC på 17.

av FatMaximus
15:06, 14/7 -16
läst 5353 ggr.
Skriv ut artikkel
13 Kommentarer

Hej! Det här är första installationen av något jag hoppas ska bli ganska regelbundna artiklar om billiga lekar i Modern. Jag älskar det formatet, näst efter limited är det min favorit. Spelar man Modern har man strax under 10 000 kort att välja mellan. Det är ganska många. Det jag försöker göra med den här artikel(serie)n är att hitta kort som har en stark effekt men av en eller annan anledning aldrig funnit ett riktigt hem i Modern och därför kan införskaffas för en billig peng. Väldigt sällan kommer lekarna ha en riktig chans mot de bästa lekarna i formatet. Mitt mål är istället att man ska kunna ha kul på t.ex en FNM med de här lekarna. Denna vecka faller våra blickar på två kort med tillhörande lekar. Vi börjar med ett litet kort som heter Blasphemous Act.

First things first, en leklista. Detta har jag snickrat ihop
Boros Blasphemy

Modern / Casual

Av: FatMaximus
19:18, 8/6 -16

FatMaximus kommenterer:
- ingenting :( -
Kategori: Casual
Format: ModernStørrelse: 60 kort
Farger:
Eksporter til! Magic Online
Eksporter til! Apprentice
Eksporter til! Magic Workstation
Skriv ut
624,-
Manakurve
Fargefordeling
Spill mot gullfisken! [lek]202096[/lek]
Kjøp kortstokken! Prox kortstokken!


Kärnan i leken är Blasphemous Act. I denna lek fyller den två funktioner, sweeper och finisher. Vi börjar direkt med den roliga biten – Boros Reckoner och Spitemare. Synergin här är, för att vara tydlig, att Blasphemous Act i kombination med en av de små kompisarna omvandlas till 13+ skada to the face. Har man två av dessa ute gör man 26 skada med Act, tre blir 39 och så vidare upp för trettans tabell, vilket gärna blir lethal. Reckoner är ett starkt kort i sig själv och dominerade Standard under tiden han bodde där. I Modern är han inte lika populär, mest på grund av Lightning Bolt. Det är inte lätt att ha 3 toughness i ett format där Bolt spelas. Spitemare har, såvitt jag vet, aldrig spelats på allvar. I limited kanske, men det är inte ett särskilt imponerande kort i sig själv. Hur som helst är vi bara ute efter effekten.

SpitemareBlasphemous ActBoros Reckoner

Så där har vi vårt wincon. Dock kostar Blasphemous Act ändå 9 mana, något mindre om vi har våra combodelar i spel. Här kommer resten av leken in i spel, framför allt tokenpaketet – Spectral Procession och Raise the Alarm. Spectral Procession är väldigt kraftfull. Inte riktigt lika stark som Lingering Souls, men det är en schysst imitation i alla fall. Raise the Alarm har sett lite spel här och där, och det är en reasonably stark effekt. Doomed Traveler petar vi också in i tokenpaketet. Klibbiga gubbar är aldrig fel, och Traveler är en riktigt schysst liten gubbe. Han överlever typ en Act och han är riktigt bra på att blocka.

Våra tokens hjälper oss att uppnå flera saker. De hjälper oss stabilisera och få in tidig skada, och med Honor of the Pure är det en alternativ väg mot segern som ofta fungerar väldigt väl. Alla våra creatures är vita, så Honor är riktigt stark i leken. Vill man, eller om man inte hittar kombon, kan man alltså låtsas vara en decent tokenlek. Inte minst gör våra tokens Blasphemous Acts höga manakostnad mycket mer lätthanterlig. Ja, våra tokens lever för att agera bränsle åt våra depraverade handlingar. Sorligt.
Spectral ProcessionHonor of the PureRaise the Alarm

Vi har också lite removal i leken, Lightning Bolt och Path to Exile. Det är inte mycket att säga om dem, det är staple removal. Blasphemous Act får ibland också agera sweeper. Vi kör fyra stycken, så det är inget konstigt att använda en för att rensa brädet. I bästa fall har man ett kombodjur i spel redan, men var inte rädd att avfyra en akt om motståndaren har jobbigt många gubbar i spel.

Boros Charm är det sista kortet i leken. Det är ett litet charmigt kort som är fövånansvärt flexibelt här, alla modes är användbara då och då. Den kan peta in den sista skadan du behöver efter att ha bankat lite med tokens och den kan rädda dina gubbar från en Act. Double strike är inte ofta relevant, eftersom vår starkaste gubbe har 3 power, men you never know. Den kan hjälpa Reckoner överleva små strider, vilket indestructible ändå gör så never mind.

Brädan har jag inte lagt mycket energi på. Wear // Tear är alltid schysst, och Stasis Snare är bra removal. Chained to the Rocks är lite av ett experiment i leken, vi spelar Plains och Mountains så varför inte? Shattering Spree är mest med för att jag älskar replicate. Jag funderade på Hallow för massiv lifegain, men kom fram till att det nog är att försöka vara lite för smart. Man kan testa om man vill.

Eftersom manakostnaderna i leken är ganska snälla har jag bara fyllt på med basics. Har man dubbelländer kan man förstås spela dem, men eftersom det här handlar om budget tyckte jag inte det var värt det. Ibland får man spela Spectral Procession för fyra, men det kan man leva med. Som en liten, ofta irrelevant, bonus är vi helt immuna mot Blood Moon, ett väldigt populärt kort just nu. Länder som kommer in tappade är inte att rekommendera, då man ofta vill använda all mana man har tillgänglig och lätt kan halka efter om man måste vänta.

När det gäller budgeten ligger leken relativt bra i pris. Hela leken kostar runt 500 kronor att köpa på sig i skrivande stund. Om man gör lite budgetersättningar, som vi ska behandla alldeles nu, kommer man ner på runt 150 kronor.
Path to Exile kostar en slant, men det är ett rekommenderat inköp ändå eftersom det är det bästa vita removal som finns i Modern och gör många lekar mycket bättre. Om budgeten är jättetajt går det att ersätta Path med t.ex Condemn, ett mycket sämre kort men som ändå funkar för det mesta.
Shattering Spree kostar också lite grann, men man kan ta Shatter eller nånting annat istället. Det är inte ett viktigt kort.
Boros Reckoner kostar ungefär en hundring för ett playset och den är tyvärr inte replacable om man fortfarande vill vara någotsånär konsistent. Här får man helt enkelt punga ut det som krävs. Man kan testa att förlita sig bara på Spitemare men det känns så riskabelt att jag starkt avråder. Resten av korten i leken ligger under 10 kr styck i pris och därför kommenterar jag inte dem.

Tittar vi på MTGO är leken mycket billigare. Path to Exile kostar under 30 kr styck online. Ett playset Reckoners får man för cirka 15 kr, och Shattering Spree kostar runt 30-lappen för fyra stycken. Slutsumman för hela leken online blir runt 200 kronor, och ersätter man Path med Condemn landar vi på under hundringen.

Så det var alltså leken! Här är några videor där jag spelar med den. Nu har vi pratat en stund om en röd sorcery för 9 mana. Dags att byta spår och prata om nåt helt annat - en röd sorcery för 8 mana.

Warp World

När Ravnica var splitter nytt byggde en av mina vänner (Anaerion) en lek runt Warp World. Den var förvånansvärt stark, jag minns inte alla detaljer men den dominerade i alla fall min Dimir Mill-lek. Kanske inte så förvånande eftersom jag körde Psychic Drain som wincon, men Warp World har i alla fall hängt med mig i tanken genom åren. Jag minns inte exakt hur hans version såg ut, så här har vi leklistan jag snickrat ihop.

Budget Modern - Warp World

Modern / Casual

Av: FatMaximus
16:17, 11/5 -15

FatMaximus kommenterer:
- ingenting :( -
Kategori: Casual
Format: ModernStørrelse: 60 kort
Farger:
Eksporter til! Magic Online
Eksporter til! Apprentice
Eksporter til! Magic Workstation
Skriv ut
768,-
Manakurve
Fargefordeling
Spill mot gullfisken! [lek]182179[/lek]
Kjøp kortstokken! Prox kortstokken!


Den här leken kan se väldigt förvirrande ut om man inte stött på konceptet tidigare. Det man gör är att bygga massor med permanents i spel (vi har 56 i leken) genom permanents som genererar fler - som Wood Elves och Emrakul’s Hatcher - för att göra sin Warp World större. Mycket av leken är ramp i olika former, och när man kommer till åtta mana spelar man Warp World. Vad som händer då är att man får in massor med permanents i spel, varav förhoppningsvis minst en är en Purphoros, God of the Forge. Då triggar han massor med gånger och gör massor med skada på alla motståndare. Skulle inte det vara nog spelar du Warp World en gång till och repeterar tills segern är din. Nu går vi igenom hur exakt vi uppnår detta.

Permanents som gör fler permanents är nyckeln till leken. De främsta av dessa är Wood Elves och våra Eldrazis (Nest Invader, Emrakul’s Hatcher och Kozilek’s Predator) och bara som en notis - är det inte fett att det spelas Eldrazis i kombination med ett kort som heter Warp World? Flavorn rinner över! Dessa rampar oss samtidigt som de ger oss massor av permanents, och därför spelar vi de så fort vi kan. Jag spelar även Birds of Paradise i min build, men vilken manasnubbe som helst går bra. Sylvan Caryatid är en schysst replacement då den inte går att bolta. Elvish Visionary drar oss lite kort, och Mogg War Marshal gör tokens. Slutligen har vi också två Gruul Signet som också är ganska replacable. De fixar vår mana och rampar samtidigt, vilket är starkt.

Purphoros, God of the Forge var inte det wincon som leken hade från början. Förr i tiden spelade vi Galvanic Arc, som betyder 3 skada per spelad Warp World. Egentligen gillar jag det bättre eftersom det är så långsamt och innebär att man lätt kan spela Warp World 10 gånger på en match. Purphoros avslutar matchen mycket snabbare, men han kostar en del och Galvanic Arc eller vilken ETB-skada gubbe som helst fungerar också. Varje gång du spelar Warp World kommer alltså en massa gubbar in i spel samtidigt och då triggar Purphoros en gång för varje gubbe. Kommer båda Purphoros in samtidigt dör de förvisso, men de triggar ändå. Här är våra tokenskapare nyckeln till en snabb seger. Purphoros + Emrakul’s Hatcher = 8 skada. Var dock vaksamma på att 2 x Purphoros + Emrakul’s Hatcher = 4 skada, då gudarna kolar vippen innan kläckaren hostat ur sig smått. Det är okej, det kan vi leva med.

EmrakulPurphoros, God of the ForgeKozilek

Så hur spelar vi då Warp World tills motståndaren är död? Jo, i snitt kan man räkna med att ha cirka 13-18 permanents första gången man spelar Warp World om allt går som det ska. Då borde man hitta en Anarchist, och eftersom den Warp World man nyss spelade hamnar i graven plockar anarkisten helt nonchalant upp den igen. Eftersom du nyss fått en massa otappade länder kan du då, efter att alla triggers resolvat, helt sonika spela Warp World igen. Denna gången får du förmodligen ännu fler permanents i spel eftersom dina tokens räknas, och så mycket i leken gör fler permanents på ETB. Där är alltså “snurran”. Anarchist och Warp World är bästa vänner, och är inte det lite poetiskt ändå? Om Warp World hade varit en människa känns det som att den lutat kraftigt åt radikalvänstern. Den är ju också trippelröd.

Anarchist

Länderna är inte mycket att snacka om, basics all the way. Vi har lite fix och ramp så det är vanligtvis inga problem att spela Warp World även om den kräver mycket rött. Har man dubbelländer kan man spela dem, men notera att länder som kommer in tappade inte är okej eftersom du då tappar mana med varje snurr. Du vill ju ha minst åtta efter varje cast. Shockländer funkar men de kostar dig mycket liv om du vill ha de otappade, och därför anser jag att basics är bäst.

Brädan har jag i vanlig ordning inte funderat jättemycket på. Det som skadar oss är kontroll och gravhat. Om Warp World blir kontrad blir vi ledsna, försvinner den från graven kan inte anarkisten plocka upp den och då blir han ledsen. Med det i åtanke körde jag in Guttural Response mot kontringar - tveksam eftersom den inte är en permanent - och Ingot Chewer mot Relic of Progenitus/Tormod’s Crypt. Acidic Slime och Reclamation Sage skyddar både mot de tidigare nämnda och mot Leylines och Rest in Peace. Nucklavee är också ett alternativ mot kontroll, eftersom den ger dig fler sätt att plocka upp Warp World.

När det gäller budgeten är detta en väldigt billig lek. Hela leken går att få för strax över 200 kronor. Listan jag spelar kör Birds of Paradise, som kostar en liten slant, men den kan man lika gärna byta ut mot Llanowar Elves eller Elvish Mystic som är i princip gratis. Vill man ha fixen ändå kan man testa Druid of the Anima eller Manaweft Sliver. De är förstås långsammare, men de tappar för any color of mana. Rattleclaw Mystic är också ett alternativ, inte lika gratis som tidigare nämnda alternativ men han är väldigt billig också, snuskgubben.

Druid of the AnimaManaweft SliverRattleclaw Mystic

Purphoros, God of the Forge är det andra kortet i leken som kostar lite. 80-100 kronor för de två vi spelar nu, och om man tycker det är för mycket kan man byta ut honom mot Galvanic Arc som jag nämnde tidigare. Det funkar nästan lika bra, tro det eller ej, men det tar lite längre tid att vinna. Det behöver dock inte vara en nackdel, det finns ett förnedringsmoment i att bli dödad av Galvanic Arc.
Om man gör de ersättningarna hamnar slutnotan på ungefär 0 kronor. Jag överdriver, men inte särskilt mycket faktiskt. Hela leken skulle kosta kanske 50 kronor, för nästan alla kort är 1-kronorskort.

På MTGO är leken också i princip gratis. Det är en sån man kan köpa bredvid när man egentligen handlar något annat utan att slutsumman egentligen påverkas. Ett playset Birds ligger på runt 40 kronor, och två Purphoros får man ge runt en tjuga för. Resten av leken kostar ören eller kronor och om man gör budgetersättningarna kostar hela leken utan sideboard under 20 kronor. Guttural Response kostar lite mer på MTGO, då får man ge runt 50 kronor för ett playset. Skippar man den är resten nästan gratis.

Och där var alltså leken. Det finns mycket man kan byta ut, och jag kommer fortsätta pilla med den här. Många av korten är de första jag kom att tänka på, och jag är övertygad om att det finns massor av sätt att förbättra den här leken. Försök gärna själv! Här kan du se när jag spelar med leken några matcher.

Så, första artikeln avklarad. Hoppas du gillade någon av de två lekarna. Kom gärna med feedback och kritik då detta är min första artikel här på SvM. Ha det gott tills nästa gång och må din motståndare alltid mulla till fyra!

 

Artikkel-tilbakemelding


Hadde du vært logget på, kunne du kommentert denne nyheten.

carpediem86

MEDLEM
Umeå
Vad roligt med bra modern lekar till en låg budget!

10:03:53, 18/7 -19
Suzolid

HEDERSMEDLEM
Norrköping
Fantastisk artikel.

16:05:00, 23/11 -16
FatMaximus

MEDLEM
Helsingborg
Morefx skrev 11:33, 28/7 -16 Det finns ett annat win-con med Warp World. Snurrar du ~10 ggr finns det stor chans att motståndaren saknar permanenter och har små möjligheter att stå emot alla random gubbar.
(funkar sålänge motståndaren inte har fler 2for1 permanenter än spells)

Spelade på den tiden Forbidden Orchard då WW räknar permanenter du äger. Tror dock att de ändrat på reglerna så att tokens faktiskt ägs av sin controller.

Najs lek

Helt rätt på båda punkterna :) Förr, när reglerna fungerade som du säger, körde jag Hunted Troll i leken eftersom du fortfarande ägde de tokens den producerade.

Tackar så mycket!

12:11:34, 28/7 -16
Morefx

MEDLEM
Trollhättan
Det finns ett annat win-con med Warp World. Snurrar du ~10 ggr finns det stor chans att motståndaren saknar permanenter och har små möjligheter att stå emot alla random gubbar.
(funkar sålänge motståndaren inte har fler 2for1 permanenter än spells)

Spelade på den tiden Forbidden Orchard då WW räknar permanenter du äger. Tror dock att de ändrat på reglerna så att tokens faktiskt ägs av sin controller.

Najs lek

11:33:53, 28/7 -16
Silverpanda

MEDLEM
Mölndal
Such a nice deck!

Den ser verkligen väldigt rolig ut. Cryptolith Rite kanske kan vara något för en sån här lek, det är ju också en permanent som kan snabba upp saker å ting genom att tappa alla gubbar och tokens för snabbare warp worlds, får man ut en ny rite nästa snurra så kan man ju fortsätta vidare.

10:08:03, 21/7 -16
wonko

MEDLEM
Helsingborg
älskar det :)

03:13:22, 16/7 -16
mabe

MEDLEM
Västerås
Mycket trevlig läsning - tack!

00:15:33, 16/7 -16
latsblaster

HEDERSMEDLEM
Härligt skrivet!

01:21:14, 15/7 -16
toriv

VAKT
Norrtälje
Vexing Shusher istället för Guttural Response?

21:34:38, 14/7 -16
FatMaximus

MEDLEM
Helsingborg
Hm, märkligt, jag ser båda leklistorna? Och ja, gammal formulering där, du har helt rätt - bara 1 Purphoros dör så det blir 10 skada :)

16:56:30, 14/7 -16
partysmurphen

DOMMER L1
REDAKSJON
HEDERSMEDLEM
FSVM - LEDAMOT
Linköping
Det saknas en decklist, och du har fått legendregeln om bakfoten. Men go artikel i övrigt.

Edit: Nu ser jag den första listan jag med :)

16:51:35, 14/7 -16
Oppdatert: 21:49:54, 14/7 -16
FatMaximus

MEDLEM
Helsingborg
Tack så mycket, och vilka kanontips! Tunnel Ignus hade jag helt missat faktiskt :) Kan tänka mig att den funkar minst lika bra som Purphoros ja.

16:42:49, 14/7 -16
Beakid

ADMIN
REDAKSJON
MODERATOR
GULLMEDLEM
Lyckeby
Nice artikel, har älskat Warp World sen den trycktes och har spelat ett gäng olika versioner i både Standard och Modern. Ett annat budget-tips istället för Galvanic Arc kan vara Tunnel Ignus, blir en del boltar i motståndaren när allt trillar in via Warp World. Duger okej som en beater/blocker i början också.

EDIT: Kan även tipsa som Khalni Garden, tycker man kan lira typ 4 såna utan problem.

16:10:52, 14/7 -16
Oppdatert: 16:11:34, 14/7 -16
  Vil du slippe reklamen? Bli Gullmedlem!