Magic the Gathering
Magic the Gathering3209 medlemmer 5 pålogget

Brukernavn:

Passord:


Bli medlem
Har du glemt passordet?

Søk NorskeMagic
Søk kort:

Søk medlem:

Søk by:
Søk forumet:

Søk regler:

Søk kortstokk:
Artikler Diverse | Deckanalyse | Strategi | Casual | Deckdoktor | Turnering | Recension | Intervju | NoM | Judge

Velkommen til NorskeMagics artikler! Her finner du massevis av interessante og morsomme artikler om alt fra turneringer til måter å spille multiplayer-Magic på. Dykk ned i det massive arkivet vårt!
Vil du selv skrive en artikkel? Vi publiserer og belønner! Klikk linken nedenfor, så ser redaksjonen artikkelen, og de vil deretter avgjøre om den blir publisert eller ikke.
Vil du kanskje bidra til vår artikkelserie Deckdoktoren med et deck som trenger forbedringer? Ta i bruk denne formelen!

Legg til ny artikkel

1895 Artikler
sorter etter: Dato - navn - artikkeltype - Forfatter

 

Recension [EDH]
Commander Top 15: Oath of the Gatewatch
Via svenskamagic.com

Här recenserar jag alla nya set, ur ett Commander-perspektiv.
Top 5 commanders och top 10 spells, samt övriga kort jag anser är värda att nämna inom det här formatet.

Främst bedöms korten efter deras generella spelbarhet i Commander. Ju starkare och mer splashbart ett kort är, samt ju fler olika lekarketyper det bedöms vara bra i, desto bättre betyg får det. Kort som har smala användningsområden kan hamna i topplistan om de är exceptionellt starka, exempelvis att de lätt skapar oändlighetskombos, eller om de är så pass intressanta att de skapar unika situationer eller lekarketyper.

av Vindhjaerta
12:30, 16/5 -16
läst 3260 ggr.
Skriv ut artikkel
5 kommentarer




Oath of the Gatewatch




Topplistan, generaler:




5.

General Tazri


Äntligen har vi fått den femfärgade Ally-generalen vi förtjänar! Leken bygger praktiskt taget sig själv, men det bör påpekas att då din general bistår med både en inbyggd tutor och en pumpeffekt så kan du dra ner på mängden dåliga allies och finishers för att göra plats för bra utilitykort istället. Du kommer alltid ha tillgång till precis den ally du behöver, vare sig det är Akoum Battlesinger för haste eller Talus Paladin för lifelink, så skippa kort såsom Stonework Puma som inte gör något. Fyll istället leken med kort såsom Rite of Replication och Progenitor Mimic för att få extra kopior av de bra ally-korten.

Såvida det inte printas en till ally-general i framtiden så kommer General Tazri aldrig att spelas som en av de 99 utanför sin egen lek, men då allies är en så populär tribe bland Commander-spelare så kommer vi garanterat att se honom ofta som general framöver.

4.

Kalitas, Traitor of Ghet


Det bästa med den här generalen är att den likt Anafenza, the Foremost har en inbyggt Leyline of the Void för varelser. En mycket stark ability i de flesta metan, då många kombos och brutna synergier involverar graven och varelser.
I övrigt är den dock inte mycket att hänga i julgranen då en 3/4 är ganska svag och sacrifice-abilityn är alldeles för restriktiv och dyr att aktivera.
Befinner man sig i ett varelsetätt meta så kan det mycket väl vara en god idé att lägga in lite extra effekter som tvingar motståndarna att offra varelser, men över lag så är det en dålig strategi att basera sin lek på vad motståndarna gör. Det är då bättre att istället använda generalen som en Leyline of the Void i command zone och sedan bygga resten av leken lite mer självständig.

Som en av de 99 tar kortet upp en av dina platser dedikerade till gravhat. Spelar du en varelsebaserad lek så vill du ju gärna att så många kort som möjligt i leken är varelser, samtidigt som de uppfyller vissa specifika funktioner, och i det läget kan det här kortet tänkas passa fint. Tänk dock på att Kalitas är proaktivt gravhat, så du bör spela ut honom så snart du känner på dig att någon av dina motståndare kommer att antingen svepa spelplanen eller börja komba loss med en sacrifice-effekt, innan det faktiskt sker.
Och givetvis är kortet jättebra i vampire tribal.

3.

Kozilek, the Great Distortion


Tack vare de nya färglösa basicländerna, Wastes, så är det numera möjligt att faktiskt bygga en helt färglös lek utan att vara rädd för Ruination eller Wave of Vitriol. Det gör fortfarande ont att förlora alla sina manastenar vid en sweeper, men du kan nu mildra smärtan genom att spela rampspells som letar upp Wastes, exempelvis Solemn Simulacrum, Burnished Hart eller Wayfarer's Bauble.
(Myriad Landscape fungerar tyvärr inte, då Wastes inte har någon basic land type)

Att bygga en Kozilek-lek är ganska enkelt; Principen som gäller är att ha omkring 20+ manastenar i leken för att så snabbt som möjligt få ut ditt stora tentakelmonster på spelplanen. Tack vare det enorma kortdraget så spelar det ingen roll att du har tömt handen på kort när du har rampat ut generalen, eftersom du får nya kort igen. Därefter har motståndarna 2 val; Antingen kan de bli ihjälslagna av din 12/12 (2 träffar med generalskada) eller så dödar de den och låter dig spela ut den igen och dra nya kort. Oavsett fall så förlorar de på det.
För din del slår du antingen ihjäl dem på detta sätt, eller så hittar du någon form av kombo istället och avslutar spelet med den.

Det bör även påpekas att Kozilek, the Great Distortion i princip är en diplomatiskt vänligare version av Kozilek, Butcher of Truth. Båda lekarna byggs i princip identiskt, skillnaden ligger i hur farlig generalen är (och upplevs vara); Kozilek 1.0 spelar du om du vill vinna så brutalt och snabbt som möjligt, men du kommer garanterat att få alla andra emot dig. Kozilek 2.0 spelar du om du gillar att ha vänner och vill spela en lite mer rättvis match.

Counter-abilityn är lite knepig att använda och går i princip inte att bygga kring, eftersom hoten du vill kontra har en så varierad CMC. Du bör endast kontra spells som förstör alla artefakter på spelplanen, så lär dig vilka varianter din spelgrupp spelar med och spara ett kort med samma CMC på handen och hoppas på att det hjälper.

Som en av de 99 kan kortet platsa i valfri lek där du kan producera mycket mana och behöver kortdrag, tämligen enkelt där. Jag kan mycket väl se det här kortet spelas i en hel drös med lekar framöver.

2.

Mina and Denn, Wildborn


En aningens mer rättvis Azusa, Lost but Seeking, men som kompensation så får du tillgång till rött också. Precis som med Azusa så bör man bygga den här leken med aningens fler länder än normalt, eftersom du kommer att spela ut dem väldigt snabbt. Glöm inte heller att lägga in tillräckligt mycket kortdrag så att du kan fylla på handen kontinuerligt.

Deras trample-ability passar förvånansvärt bra i leken trots att den ser så dålig ut i ett vakuum. Så länge du ser till att inte aktivera den fler än två gånger per tur (så att du inte går back med länder) så kan du trigga landfall två gånger samtidigt som du ger två varelser trample. En lite mer subtil användning av den här förmågan är att man kan plocka upp ett land som producerar mer än två mana och därmed gå plus på det. Tänk er att få aktivera en Gaea's Cradle eller Nykthos, Shrine to Nyx två gånger under samma runda, helt bananas!
Just landfall är i största allmänhet ett utmärkt subtema i leken; Avenger of Zendikar, Rampaging Baloths, Omnath, Locus of Rage och Zendikar's Roil är kort som kan göra mycket nytta. Mellan generalens förmåga och alla spells som letar länder i leken så kommer man att få drösvis med landfall triggers.

Som en av de 99 platsar kortet bra som ramp-kort i valfri -lek, på samma sätt som Oracle of Mul Daya. Jag har själv testat kortet i min Marath-lek (tokens) och kortet är helt fantastiskt där, i synnerhet tack vare synergin med att aktivera Gaea's Cradle flera gånger i rad. Förmågan att ge trample till en stor varelse är inte heller att underskatta, lekar såsom Kresh the Bloodbraided eller Xenagos, God of Revels lär definitivt uppskatta detta.

1.

Ayli, Eternal Pilgrim


Det här är nog en av de häftigaste -generalerna jag har sett på länge. Hennes manakostnad är fantastisk och båda hennes abilities är starka. Det faktum att du har en inbyggd sacrifice-ability på din general är absolut inte att underskatta, dels kommer du nästan alltid att kunna skydda dig från motståndarnas gain control-effekter och exile-effekter, vilket är bra bara det, men det tillåter också en hel del starka synergier med graven.

Det finns några olika sätt att bygga henne på, men alla involverar varelser med hög toughness på något sätt. Det handlar mest om man väljer att fokusera på hennes sacrifice-ability eller om man bygger leken mer goodstuff och ser sacrifice-abilityn mest som en bonus.
I det första fallet kan man exempelvis köra klassikern Reassembling Skeleton/Bloodghast/Bloodsoaked Champion med equipments i stil med Lashwrithe eller Nightmare Lash, för att maximera mängden liv man får och därmed snabbt komma upp i 50 liv för att kunna börja aktivera hennes exile-ability. Kombinera detta med saker såsom Grave Pact och du får en lite mer kontrollorienterad lek.
I det andra fallet så använder man henne mest som en bonus; Om någon dödar din Grave Titan kan du offra den och få 6 liv som plåster på såret, detta fungerar då som en bra buffert mot motståndarnas attacker och ger dig förr eller senare även tillgång till Aylis exile-ability för att säkra vinsten i matchens slutskede.

Några starka synergier med sacrifice-abilityn är exempelvis Nim Deathmantle, där du kan återanvända dies- och ETB-abilities hos dina varelser om och om igen. Just dies-abilities, exempelvis från Kokusho, the Evening Star, Academy Rector eller Archon of Justice, är extra bra här då du alltid kan garantera att effekten sker när du vill. Sanguine Bond kan vara bra för att få in extra skada och Cradle of Vitality ger i praktiken dubbel mängd liv för varje varelse du offrar (för att inte tala om buffen). Med varelser såsom Fiend Hunter, Faceless Butcher eller Leonin Relic-Warder kan du även utnyttja ett kryphål i spelets regler och exila saker permanent genom att svara på varelsens trigger och offra den innan exile-triggern resolvar.
Sist, men inte minst; Ayli har deathtouch, vilket gör att om du equippar henne med exempelvis Viridian Longbow så kan du döda valfri varelse helt gratis varje tur. Thornbite Staff tillåter dig att göra samma sak för bara 2 mana, om och om igen tills manan är slut!

Som en av de 99 kommer Ayli helt klart att se spel i en del lekar framöver. -lekar gillar alltid bra sacrifice-effekter, vilket är det primära användningsområdet för henne, att du dessutom får en Utter End på köpet är en fantastisk bonus. Specifika lekar som kan tänkas tycka om henne är Teysa, Orzhov Scion och Karador, Ghost Chieftain, då båda gillar att varelser hamnar i graven.




Topplistan, spells:




10.

Sea Gate Wreckage


Med detta land så har helt plötsligt alla Commander-lekar någonsin fått ett extra inbyggt kortdrag, utan att behöva offra en annan kortplats i leken. Den enda anledningen till att kortet inte hamnade högst upp på listan är att kravet på en tom hand gör att kortet bara är användbart i några väldigt få specifika situationer, då man alltid vill försöka ha kort på handen normalt sett. Med det här landet i spel så har man dock råd att vara lite mer slösaktig med sina kort, det enda som egentligen begränsar kortet är i min erfarenhet när du råkar få lite för mycket länder på handen och därmed inte kan spela ut dem tillräckligt fort för att få en tom hand. Över lag är detta dock ett lategame-kort; När du har fått slut på dina resurser och behöver något som kan fylla på handen igen så är det väldigt behändigt att ha det här kortet i spel, i synnerhet för röda och vita lekar som inte har så bra kortdrag annars.

Notera även att om du har två kopior av landet, exempelvis genom Vesuva eller Thespian's Stage, så kan du aktivera den ena kopian som svar på aktiveringen av den andra och därmed dra två kort per tur!
Specifika lekar som kan tycka om kortet är alla lekar som tycker om att tömma sina händer, såsom Mageta the Lion, Malfegor eller Jaya Ballard, Task Mage.

9.

Vile Redeemer


En Caller of the Claw för 4 mana som triggar på cast istället för Enters the Battlefield, och du får Eldrazi Scions istället för björnar. Vilken som är bättre avgörs i vanlig ordning av vilken sorts lek du spelar med; Caller of the Claw ger dig mer power på spelplanen och passar bättre med blinkeffekter eller kort såsom Living Death, medans Vile Redeemer passar bättre i spelgrupper med mycket kontrollspelare där du vill garanterat ha något på spelplanen efter en sweeper och vet med dig att kontringar är vanligt förekommande.

8.

Deepfathom Skulker


Coastal Piracy fastspikad på en stadig kropp, helt klart värd att spela i varelsebaserade lekar. Att dessutom kunna ge ett av dina stora hot unblockable är en bra bonus, även om aktiveringskostnaden är dyr.

Vela the Night-Clad kan tänkas tycka om det här kortet.

7.

Matter Reshaper


Det här är i praktiken en inverterad Coiling Oracle, då du kan accelerera ut länder med den.
Att kortet har färglös mana som krav kan ibland vara en nackdel då man inte alltid har tillgång till det i de tidiga rundorna i spelet, men precis som med Coiling Oracle så bör Matter Reshaper inte ses som tidig manaacceleration, utan snarare som kortövertag med manaramp som en bonus då och då som du kan missbruka med andra effekter för kontinuerligt kortövertag mid- till lategame. Och då gör det inget om du måste vänta några rundor innan du kan spela ut det. Det kan dock vara en god idé att ändra lite på sin manabas så att man får tillgång till några extra källor med färglös mana.
Jag har redan testat kortet i min färgintensiva Marchesa-lek och där är det helt fantastiskt.

De flesta lekar kan tänkas tycka om det här kortet, men det är i synnerhet sacrifice-lekarna som kommer att gilla det extra mycket då de har lättare att aktivera effekten direkt och eller missbruka den kontinuerligt. Exempelvis i Kiki-Jiki, Mirror Breaker, Feldon of the Third Path, Teysa, Orzhov Scion eller Meren of Clan Nel Toth.

6.

Warping Wail


Om det är något som icke-blå lekar alltid har haft problem med så är det att själva kunna kontra saker. Den värsta mardrömen för exempelvis en tokenlek i stil med Rhys the Redeemed är sweepers såsom Wrath of God; Som spelare så kan man bara rycka på axlarna, acceptera sitt öde och sakta börja bygga upp sin armé med tokens igen nästa runda. Men tack vare Warping Wail så har nu dessa lekar ett svar på dessa kort, vilket ärligt talat kommer att ändra på läget totalt så snart folk börjar inse vad det här kortet innebär.
En potentiell staple för icke-blå lekar.

5.

Overwhelming Denial


Kontringar är alltid bra, i synnerhet kontringar som inte kan kontras. Kortet agerar som en Counterspell när du själv spelar dina egna hot (och i det läget är dock "cannot be countered" meningslöst då motståndarna bara väljer ditt hot som target igen om de har en andra kontring tillgänglig). Däremot så är "cannot be countered" helt fantastiskt när motståndarna spelar sina egna hot, eftersom de då inte har möjlighet att skydda sig, vilket helt klart gör det värt att kortet då kostar 4 mana att spela. Det är helt enkelt en strikt bättre Last Word.
Det här är ett kort du främst spelar i en kontrollek för att hindra motståndarna från att göra brutna saker; Om du spelar en blå aggressiv lek som bara vill ha en kontring eller två för att skydda en kombo eller dylikt så är oftast Pact of Negation bättre.

4.

World Breaker


Gröna magiker, säg hej till er nya staple!
Att exila kort är i dagens läge väldigt kraftfullt, då exempelvis Purphoros, God of the Forge och Darksteel Forge är kort som vinner matcher om man inte hanterar dem, vilket gör World Breaker automatiskt jättebra. Dessutom förhindrar exile recursion, vilket är ännu en faktor att ta med i beräkningen.
Att du får exile-effekten på cast istället för en ETB-trigger är bra eller dåligt helt beroende på din lek och ditt meta; kortet går inte att missbruka med blink-effekter, men istället så kan i praktiken inte blå magiker kontra exile-effekten vilket kan vara bättre om det är mycket kontringar i din spelgrupp.
Och som om inte detta vore nog så har kortet även en inbyggd recursion-effekt! Vilket är det som gör kortet så fantastiskt bra, eftersom kortövertag och förmågan att återanvända svårhanterliga kort är det som gör lekar starka i commander. Gröna lekar har sällan problem med att generera hinkvis med mana, vilket gör att 10 mana för att få tillbaka och spela kortet igen samma runda inte är några problem alls.
Kortet är dessutom färglöst, vilket gör att det går att hämta med Eye of Ugin och Conduit of Ruin. Reach är även det en bra egenskap, då du med 7 toughness kan blocka det mesta som flyger (inklusive saker med protection, då kortet som sagt är färglöst).
Titania, Protector of Argoth gillar att du kan offra ett land och Karador, Ghost Chieftain kan trigga exile-effekten när kortet castas från graven.

3.

Eldrazi Displacer


En mer splashbar variant av Mistmeadow Witch, dessutom med en billigare aktiveringskostnad.
Notera att kortet du blinkar kommer in på spelplanen direkt, till skillnad från Mistmeadow Witch som tar tillbaka kortet i end step. Detta gör att korten fyller lite olika funktioner; Mistmeadow Witch skyddar dina varelser från sweepers men är långsammare medans Eldrazi Displacer är lättare att aktivera flera gånger i rad under en och samma tur.
Den färglösa manakostnaden kan vara ett problem i trefärgade lekar, men för det mesta har man manastenar eller utility-länder som kan fixa det åt en. Två- och monofärgade lekar bör inte ha några som helst problem med manakostnaden.
Det här kortet kommer utan tvekan att bli en staple i blink-lekar framöver.

2.

Zendikar Resurgent


Mana Reflection + Glimpse of Nature = instant Commander staple!
Vi har nog alla suttit på den mottagande sidan av någon som rundan innan spelade ut Mana Reflection och där ingen brydde sig om att förstöra den, det är lika smärtsamt varje gång. Commander är fullt av brutna saker och kort såsom Mana Reflection är de som tillåter spelare att spela ut dem fortare än vad du kan hantera. Det här kortet är ännu mer bananas än Mana Reflection, då det inbyggda kortdraget ser till att korten flödar obehindrat.

1.

Mirrorpool


Ett mycket starkt kort som passar i många olika sorters lekarketyper, jag förväntar mig att det här kommer att bli en staple i formatet framöver.
Det första som bör påpekas om det här kortet är att det är ett lategame-kort; När folk börjar få slut på resurser i spelets slutskede så är det väldigt kraftfullt att kunna använda överbliven mana till att dubbla ditt nyligen topdeckade hot. Dubbel Time Warp eller dubbel Sepulchral Primordial brukar inte vara helt lätt att hantera.
Alternativt kan du kombinera kortet med recursion, exempelvis Crucible of Worlds, Sun Titan eller Life from the Loam för att producera ett enormt kortövertag, även det i lategame när du har manan att tillgå.
Jag har hört argument om att kravet på färglös mana i aktiveringen är till kortets nackdel, men just på grund av att du endast aktiverar kortet sent i spelet så har du fram tills dess fått många chanser att skaffa fram den färglösa mana du behöver, så det kommer inte att vara några som helst problem.
En lite mer subtil användning för det här kortet är att du kan hålla tillbaka mana för aktiveringen när du castar en annan viktig spell, så att om någon får för sig att svara med removal eller en kontring så kan du bara kopiera spellen/varelsen för att garanterat få igenom effekten.

Specifika lekar som kan tänkas tycka om det här kortet är framför allt alla spellslinger-lekar, då det är helt fantastiskt att ha en kopia av en stark spell liggandes helt gratis på ett land. Trostani, Selesnya's Voice kan använda populate och gå bananas därifrån.



Hedersomnämnanden:





Det första som bör sägas om den här leken är att den tvingas att bli aningens mer reaktiv snarare än proaktiv, då hennes abilities baseras på vad motståndarna antingen har på spelplanen eller hur mycket de redan har slagit på dig när du spelar din general. Det andra, och antagligen mer uppenbara, är att hon trivs fantastiskt i en lek med många Enters the Battlefield-effekter. Monovit goodstuff, helt enkelt.
Klassiska ETB-kort såsom Karmic Guide och Angel of Serenity tillsammans med blink-kort såsom Conjurer's Closet och Blade of Selves gör sig utmärkta här. Om du har sacrifice-effekter i leken så kan Nim Deathmantle vara bra också.

Anledningen till att kortet inte hamnade på topplistan är just för att kortet är helt beroende av vad motståndarna gör; Du har svårt att cementera ett övertag med den här generalen och det kommer att vara många situationer då din general bara är en flygande 5/5. Lifegain är över lag inte jättestarkt då det är väldigt lätt att göra attacker med hundratals skada på en gång i det här formatet, men det kan faktiskt vara ett starkt politiskt verktyg då du kan övertyga folk om att slå på någon annan då du "ändå kommer att få tillbaka livet igen".

Jag kan absolut tänka mig att blinklekar utan grönt kan tänkas överväga det här kortet, då de inte har tillgång till Thragtusk, men exakt hur bra det kommer att vara återstår att se. Specifika lekar som kan tänkas uppskatta det är Brago, King Eternal.


Jag brukar sällan värdera generaler med inbyggt kortdrag lågt, men i just det här fallet så är effekten endast "okej". Problemet ligger i att effekten bara kan trigga en gång per tur, vilket gör att den som absolut bäst är en Phyrexian Arena vars effekt bara triggar ibland. Bekymret med "ibland" ligger i att även om blå lekar sällan har problem med att spela flera spells per tur så är det inte alltid att de vill göra det. Jag betraktar det här kortet som ett budgetalternativ till Keranos, God of Storms.

Som en av de 99 har kortet samma problem och kommer att i princip uteslutande spelas av antingen nybörjare som inte har andra kort att tillgå eller folk som bygger temalekar. Blått har ju redan så extremt mycket bättre kortdrag än detta.


En ny variant av Pawn of Ulamog. Vilken av dem du föredrar beror som vanligt helt på vilken lek du spelar; att du får 1/1:or är bra mycket bättre än 0/1:or, men du får å andra sidan inga tokens när Sifter of Skulls själv dör (till skillnad från Pawn of Ulamog) och du kan inte hämta tillbaka kortet med Sun Titan, Xiahou Dun, the One-Eyed eller Reveillark. Dock kan du leta upp det här kortet med Dimir House Guard, vilket är klart användbart.


Att studsa alla permanenter på spelplanen för 6 mana är fullt godkänt, att dessutom få en 8/8 på köpet om man spelar en spell innan är en fantastisk bonus. Optimalast är att spela kortet i lekar som inte har så många permanenter, så att du slipper studsa kortet du spelade före Crush of Tentacles, alternativt att du spelar med kort som har ETB-effekter som du kan återanvända.
En typisk blå sweeper som har potential till att se en hel del spel framöver.


Budgetfärgfix för varelsebaserade lekar. Anledningen till att jag nämner kortet alls här är att tap-abilityn kan utnyttjas med varelser som gillar att tappas, exempelvis inspired-mekaniken eller untap-varelserna från lorwyn (Gilder Bairn exempelvis). Kortet är autoinclude i King Macar, the Gold-Cursed.


För att vara en röd planeswalker så är den här versionen av Chandra förvånansvärt bra. Det primära användningsområdet för henne är noll-abilityn, som ger kortövertag och gräver igenom leken tämligen snabbt. Lekar såsom Daretti, Scrap Savant och Feldon of the Third Path (eller gravbaserade lekar i största allmänhet som splashar rött) gillar att få ner kort i graven, vilket gör henne till en stark kandidat i de lekarna.
Hennes plus-ability kommer oftast inte att göra så mycket, men 6 skada är inte att underskatta om du kan slå mot någon som saknar blockers (exempelvis efter en sweeper). Omnath, Locus of Rage gillar den här abilityn extra mycket då den som blir anfallen tar 6 skada oavsett om denne blockar eller inte.
Hennes minus-ability är mest en bonus; Du kommer med största sannolikhet bara rensa tokens med upp till 3 toughtness och sen använda noll-abilityn efter det så länge du kan.


En mini-Avenger of Zendikar i planeswalker-form, helt okej att spela i tokenlekar. Hon kan i princip jämföras med Awakening Zone, d.v.s. en billig permanent att spela ut tidigt i spelet som sakta producerar tokens varje tur. Du spelar den inte för att göra brutna saker, utan snarare för att finslipa din manakurva och för att ha en permanent som producerar tokens efter att någon har spelat en sweeper, så att du kan återhämta dig.
Lyckas du aktivera hennes minus-abilities (i synnerhet hennes -7) så är det mest en bonus.


Detta är ett kort som mer är roligt än effektivt, men att spela kort för att de är roliga är ju å andra sidan halva anledningen till att vi spelar Commander från första början!
Spelar du en lek med en stor andel tjocka varelser, helst med attack-triggers i stil med Inferno Titan och kanske med en del kort som manipulerar toppen av biblioteket (exempelvis lekar såsom Mayael the Anima eller Intet, the Dreamer), så kan det här kortet kanske till och med vara bra.


Tutors är för det mesta extremt spelbara i Commander, men då just planeswalkers oftast är relativt värdelösa i formatet, då de är så lätta att slå ihjäl och då det faktiskt i dagsläget inte finns så många spelbara planeswalkers, så är detta en tutor du i princip bara kommer att spela i antingen vita tokenlekar (som har tillgång till de mest spelbara planeswalker-korten) eller i den femfärgade planeswalker-leken om du inte har råd med dyra svarta tutors.


Ett mycket trevligt kontrollkort i blåvita blinklekar. Jag har sett kommentarer på nätet där folk påpekar att kortet saknar flash, men betänk då att motståndaren inte får spela ut kortet du studsar igen förrän det är din tur igen, vilket gör att det tar två varv runt spelplanen innan de får chansen att använda kortet.
Kortet kommer att vara bra i Brago, King Eternal och Roon of the Hidden Realm.


Ännu en ny variant av Conquering Manticore; Denna har ingen ETB-effekt som kan missbrukas med blinkeffekter, men som kompensation så är effekten praktiskt taget omöjlig att kontra. Har du många blå magiker i din lokala spelgrupp så kan det här kortet helt klart vara ett alternativ, men annars så är Zealous Conscripts överlägset bättre.


Mer vitt kortövertag! Man tackar och bockar.
Equipmentlekar har sällan en större mängd varelser i sig och försöker oftast att hålla tillbaka lite på mängden equipments på spelplanen (så att de kan återhämta sig efter en Austere Command), vilket gör kortets pumpeffekt mer som en bonus snarare än det primära användningsområdet. Det är främst kortdragseffekten man är ute efter här.
Kortet kommer att bli fantastiskt i Nahiri, the Lithomancer och Kemba, Kha Regent (men i Kembas fall så bör det påpekas att du får välja mellan att göra Kemba större och få fler tokens mot att sprida ut dina equipments och dra kort istället)


Kortet för dig som ogillar när den blå magikern säger nej. Mycket stark effekt, men problemet med det här kortet är att det är alldeles för dyrt att spela ut; I de flesta fall måste du vänta till din nästa tur innan du har råd att spela fler spells, vilket signalerar ganska tydligt till dina motståndare att du är på väg att komba loss och då med största sannolikhet provocerar fram en sweeper från dem. Dessutom kan du bara spela kortet i blå lekar... om du ändå har tillgång till blått, är det inte bättre att istället spela en vanlig kontring och kontra motståndarens kontring med din egen?
Jag var nära på att lägga det här kortet bland "it's a trap!" av just dessa anledningar, men effekten är som sagt fortfarande så pass stark och det är trots allt en flygande 5/5; Varelsebaserade lekar utan vitt kan mycket väl tänkas vilja spela det här kortet för att komma runt blå kontringslekar och jag är helt övertygad om att många casualspelare kommer att älska det.


Hade det inte varit för att det här kortet är tvunget att överleva en hel runda innan det kan börja aktivera sina abilities så hade det utan tvekan hamnat på topplistan. Som det är nu så är risken alldeles för stor att någon dödar kortet innan du hinner aktivera det. Om du däremot kan ge det haste eller skydda det på en regelbunden basis så kan du utan tvekan stoppa in det i leken. Kortdraget är nämligen riktigt starkt, så i synnerhet röda och vita lekar (som dessutom oftast har en större mängd färglösa manakällor tack vare att de använder manastenar som ramp) kan med gott samvete spela det. Får kortet ligga kvar i spel så kommer du både få ett enormt kortövertag och dessutom möjligheten att neutralisera farliga varelser genom att tappa ner dem.


En röd Snapcaster Mage som bara kan återanvända kort på CMC 3 eller mindre. I praktiken så innebär detta oftast removal, men om du spelar flerfärgade lekar så kan du även få tillgång till bra tutors och dylikt.
Det här kortet är spelbart, men inte jättebra. Det största problemet med det är att användningsområdet är så smalt; I de flesta fall så är det bättre att spela med en Recoup eller dylikt, så att du även kan återanvända kort med högre CMC. Det är jobbigt när någon spelar en Genesis Wave på 20 och du har Blasphemous Act i graven men bara en Goblin Dark-Dwellers på handen... då kommer du önska att det här kortet vore något annat. För bara en mana mer så kan du istället spela Codex Shredder och får då ta tillbaka vilket kort du vill till handen.
Att spela kort från graven är dock fortfarande en så pass stark effekt att jag inte vill lägga det här kortet i "it's a trap!", och det lär garanterat finnas vissa lekarketyper som kan få nytta av det. Om inte annat så lär det garanterat tryckas fler kort i framtiden som det här kortet kan använda sig av, så precis som Woodland Bellower så ser jag kortet som en framtida potentiell staple i formatet.


Kort som får alla dina motståndare att förlora liv brukar sällan vara helt ospelbara. Det bör dock påpekas att oavsett hur mycket liv en enstaka effekt ger dig, så förlorar motståndarna fortfarande bara 1 liv per trigger. Det gör att kort såsom Soul Warden, som skapar många triggers, är att föredra.


En manasten med inbyggd scry är bra. Aktiveringskostnaden hade dock gärna fått vara en mana billigare, då du i praktiken använder 3 mana eftersom du inte kan tappa kortet för mana samtidigt som du använder dess scry-ability.


Om du bara vill bli av med hexproof så är Arcane Lighthouse bättre, men om ditt meta har problem med indestructible så kan det här kortet helt klart vara värt att överväga.
När man spelar specifika hatkort i sin lek så finns alltid risken att motståndarna inte spelar ut det hot som man vill stoppa, vilket gör att man sitter där med ett kort på handen som inte gör något. Bonds of Mortality ger dig dock tillbaka ett kort när du spelar det, vilket gör att det hamnar på samma höga nivå som Relic of Progenitus och Nihil Spellbomb, som båda är mycket spelade hatkort just för att de ersätter sig själva.
Notera även att du kan återanvända kortet med exempelvis Sun Titan för mer kortövertag.


Precis som Kessig Cagebreakers och Hallowed Spiritkeeper är detta ett kort som passar bäst i gravbaserade lekar. Kortet används antingen till att avskräcka dina motståndare från att spela en sweeper (då du får en gigantisk token på en i övrigt tom spelplan) eller som någon sorts win condition när du har millat ner större delen av ditt eget bibliotek i graven.



It’s a trap!





Jag har testat Veteran's Armament i Soldier tribal förr och kan med stor säkerhet säga att kort som dessa inte är spelbara. Om du ändå har en större mängd varelser ute på spelplanen av samma varelsetyp så är kort som pumpar alla varelser uteslutande bättre än ett kort som bara pumpar en enstaka varelse.


Effekten är faktiskt ganska stark, men som svart spelare vill du aldrig exila dina egna varelser då en av svarts starkaste egenskaper är reanimering.


Praktiskt taget "counter target sweeper", något som varelsebaserade lekar aldrig kan få för mycket av. Problemet här är att tack vare introduktionen av Warping Wail så är det ingen mening med att spela den här typen av spells längre, då Warping Wail skyddar mot All Is Dust och dylika kort som kringgår indestructible. Det enda argumentet till kortets fördel är Sunforger, men då Sunforger är så kan du lika gärna spela Boros Charm istället.



Slutord:




Ett mycket spännande set som kommer att rucka en del på spelet. Framför allt så tror jag att det kommer att ändra på hur vi kommer att bygga våra manabaser framöver, då det har dykt upp en hel drös med spelbara kort som har färglös mana som krav i kostnaden. Icke-gröna lekar har redan manastenar och bör inte ha några problem; Gröna lekar behöver kanske öka mängden länder som producerar färglöst, alternativt lägga in ett enstaka Wastes som kan letas fram med valfri Cultivate.



 

Artikkel-tilbakemelding


Hadde du vært logget på, kunne du kommentert denne nyheten.

Preacher

MEDLEM
Harlösa
Vill säga att även om jag inte spelar så mycket edh så finner jag dessa artiklar välskrivna och får inte den cred de förtjänar. Det är rätt mycket arbete nedlagt och jag ser sällan beröm här så jag passar på. Bra jobbat!

10:43:10, 18/5 -16
Vindhjaerta

MEDLEM
Malmö
noatzon skrev 20:00, 16/5 -16 Vill bara påpeka att General Tazri inte är en man utan en kvinna C:

Goddamnit >_< Nå, det är en sak som är lätt att missa om man inte tar sig tid att titta mer ingående på bilden :)

23:17:50, 16/5 -16
noatzon

MEDLEM
Vill bara påpeka att General Tazri inte är en man utan en kvinna C:

20:00:12, 16/5 -16
Vindhjaerta

MEDLEM
Malmö
Ledsen att artikeln dröjde några månader! Men bättre sent än aldrig :P
Shadows over Innistrad är nästan färdigskriven och kommer att skickas in under veckan :)

16:59:01, 16/5 -16
RolloTomasi

MEDLEM
Arlöv
Rekommenderar verkligen Kozilek, the Great Distortion som general. Skyddade mitt bräde från wraths, kontrade jobbiga generaler och får man igång Trading Post med Kozilek ute då jävlar :)

12:56:48, 16/5 -16
  Outlaws of Thunder Junction Vil du slippe reklamen? Bli Gullmedlem!