Magic the Gathering
Magic the Gathering3209 medlemmer 9 pålogget

Brukernavn:

Passord:


Bli medlem
Har du glemt passordet?

Søk NorskeMagic
Søk kort:

Søk medlem:

Søk by:
Søk forumet:

Søk regler:

Søk kortstokk:
Artikler Diverse | Deckanalyse | Strategi | Casual | Deckdoktor | Turnering | Recension | Intervju | NoM | Judge

Velkommen til NorskeMagics artikler! Her finner du massevis av interessante og morsomme artikler om alt fra turneringer til måter å spille multiplayer-Magic på. Dykk ned i det massive arkivet vårt!
Vil du selv skrive en artikkel? Vi publiserer og belønner! Klikk linken nedenfor, så ser redaksjonen artikkelen, og de vil deretter avgjøre om den blir publisert eller ikke.
Vil du kanskje bidra til vår artikkelserie Deckdoktoren med et deck som trenger forbedringer? Ta i bruk denne formelen!

Legg til ny artikkel

1895 Artikler
sorter etter: Dato - navn - artikkeltype - Forfatter

 

Deckanalyse [Modern]
Blood Loam
Via svenskamagic.com

Detta är en historia om min loamlek och om att brewa ihop något som jag finner intressant. Jag spelar loam på modernturnerinen i princip varje måndag i Malmö. Denna artikeln täcker lite om hur den kom till och hur den fungerar. Men vi börjar från början, med en kort bakgrund om Life from the Loam och dess roll i Modern.

av PsssT
19:32, 4/2 -16
läst 6508 ggr.
Skriv ut artikkel
14 Kommentarer

Vad handlar "loam" om? När jag googlar "loam modern" och petar runt bland sökresultaten hittar jag en hel del. Life From the Loam som kortet som namngett leken heter är väldigt kraftfullt och värt att bygga kring. Det vanligaste resultatet verkar vara olika namn som "Pox Loam", "Smallpox Loam" etc. det verkar helt enkelt som att det finns en konsensus kring att Smallpox och life from the loam är rätt väg att gå. Alla lekar jag hittar spelar 4 av bägge korten. Ok, inte riktigt alla, en del gamla lekar heter "Aggroloam" och spelar gubbar istället, Tarmogoyf, Countryside Crusher och Dark Confidant figurerar i listorna. Det för mig till det mest populära kortet att kombinera med Loam, Faithless Looting. Att få upp tre land och sedan spela faithless looting är effektivt att dra två nya kort, dessutom med flashback!

Alla listor som jag nämnt är då trefärgade, först grönt för Loam och rött för Looting. Sedan spelar många svart för Dark Confidant, Smallpox och Abrupt Decay. Ett par till kort som är vanligt förekommande i poxvarianterna är Liliana of The Veil och Raven's Crime, bägge med syfte att hantera motståndarens hot innan de träffar brädet. En lyckat loamparti med poxvarianterna ser oftast väldigt ensidigt ut, loamspelaren har 7 kort på handen medan motståndaren är tom. Det är denna kontrollvariant som blivit mest populär, aggrovarianten har krupit längre och längre mot sidlinjen. Detta känns för mig helt logiskt, att spela loam om och om igen gör det svårt att sätta press på brädet, det gör sig bättre i långa partier.

Så låt oss titta på kontrollvarianten lite närmare, den är nästan alltid trefärgad för loam, looting och pox/discard. Inte helt ovanligt heller är en vit splash för Lingering Souls, så leken spelar ofta 4 färger. Min upplevelse när jag spelat denna varianten är att man oftast lyckas få bort motståndarens hand, men man lyckas inte hitta ett bra sätt att vinna på effektivt, så man förlorar till sist. Detta är såklart en generalisering baserad helt på mina personliga erfarenheter, så detta är inte på något sätt hugget i sten.

Nu har vi sett lite vad (jag anser) Loam handlar om, kortövertag via land. Men detta är inte vad jag hade tänkt fokusera på. Jag vill istället titta på ett par kort som dök upp i Magic Origins, nämligen Magmatic Insight och framförallt, Molten Vortex! När dessa två kort spoilades blev jag direkt intresserad, initialt mest av Magmatic Insight, det kändes som att loamleken var ett naturligt hem för kortet, man har ofta extra länder på handen. Så jag dammade av mina gamla Loamkort och började spekulera. Det gick inte något vidare, min första variant betraktade den som en extra looting. Så jag började bygga en aggrolek då jag kände att det fanns en kritisk mängd billiga spells för att leken skulle kunna avsluta partiet snabbt även genom svar. Ideen var att man skulle spela ut ett par gubbar och slåss tills man lyckas hitta sin Seismic Assault och då spela den för att tömma sin hand. Detta resulterade i en lista med både Countryside Crusher och Kird Ape. Jag spelade leken ett par gånger på den lokala modernturneringen, utan någon större framgång. Men vänta nu, jag nämnde ett kort som inte behandlats tidigare, trots att det funnits sedan modernformatet uppkom! Seismic Assault, tillsammans med loam plockar man upp gratisshockar ur graven varje runda. Detta är något som de flesta lekar som koncentrerar sig på brädet har problem med att hantera.

Loam i början

Modern / Turneringsspil

Av: PsssT
21:35, 27/1 -16

PsssT kommenterer:
En ungefärlig bild av hur min första variant av loamleken såg ut. Inte riktigt exakt, men ni fattar, kird ape och goyf, 2 i dig.
Kategori: Turneringsspil
Format: ModernStørrelse: 62 kort
Farger:
Eksporter til! Magic Online
Eksporter til! Apprentice
Eksporter til! Magic Workstation
Skriv ut
3732,-
Manakurve
Fargefordeling
Spill mot gullfisken! [lek]195766[/lek]
Kjøp kortstokken! Prox kortstokken!


Det gick som sagt inte så bra, så nu attackerade jag problemet från en ny vinkel. Istället för att spela små gubbar så fokuserade jag helt på Seismic Assault. Det var nu jag började inse styrkan i Molten Vortex, istället för 4 Assaulteffekter kunde man ju spela upp till 8! En helt ny variant på leken började ta form, all fokus på interaktionen mellan assault och loam. Man spelar 8 effekter som letar efter kortet du behöver, och då kändes det naturligt att spela Young Pyromancer, dessutom så har den en mycket fin interaktion med Flame Jab, vilken kan hamna i graven när man dredgear upp sin loam! Det kändes naturligt att ha kvar Tarmogoyfen och Lightning Bolt, två kort som har en tillräckligt hög styrka att motivera sin plats i de flesta modernlekar som spelar färgerna. Jag slängde efter ett par tester även in ett par Blood Moon i main, den är död i vissa partier, men den gör ofta att motståndaren får svårt att fetcha samtidigt som den nästan inte stör en själv alls. Nu började leken få en identitet, och listan kändes nyskapande och intressant!

Loam efter ett tag

Modern / Turneringsspil

Av: PsssT
21:39, 27/1 -16

PsssT kommenterer:
Efter lite utveckling så såg leken ut ungefär såhär. Jag bytte ut lite kort mellan varven, men detta är nog den mest typiska builden. Den fungerar betydligt bättre än den tidigare aggrovarianten.
Kategori: Turneringsspil
Format: ModernStørrelse: 60 kort
Farger:
Eksporter til! Magic Online
Eksporter til! Apprentice
Eksporter til! Magic Workstation
Skriv ut
4676,-
Manakurve
Fargefordeling
Spill mot gullfisken! [lek]195767[/lek]
Kjøp kortstokken! Prox kortstokken!


Här börjar det svåra delen av lekbyggandet. Jag spelade listan på de lokala modernturneringarna med lyckat resultat, till sist byggde jag den på Magic Online och började köra lite tvåmannaköer för att känna på hur den klarade sig där. Efter lite spelande blev jag mer och mer positivt inställd, leken klarar av det mesta, men det kändes inte riktigt perfekt. Detta är en situation där man enkelt fastnar, du har en anledning att spela alla kort och känner att det inte finns något att förbättra. Oftast kan man motivera alla sina kortval och har kanske t.o.m. anekdoter som att man minns ett parti där det var otroligt viktigt att man hade sin Goyf på starthanden. Efter ett tag börjar man säga saker som "Mulla alla händer utan en goyf eller Pyromancer" etc. Nu är det svårt att göra förändringar över huvud taget. Det är därför naturligt att saker händer långsammare, man behöver mer testning för att inse huruvida ett kort är det bästa man kan ha eller om det finns något bättre.

Så jag spelade vidare, det som kändes svagast var helt klart Flame Jab, man slänger den så fort man får möjlighet. Det finns scenarion när den är bra, det gör det lite enklare att aktivera loam utan något på handen, men oftast gör den för lite ändå. Young Pyromancer var den stora anledningen till att ha den från första början, så när den åker så blir det svårare att motivera pyromanens plats.

Nu tänkte jag nämna hur jag parallellt frångått synen på leken som en aggrolek för att mer och mer börja ta kontrollrollen. När jag först byggde leken tänkte jag på den som en aggrolek, men allt eftersom tiden gick så började jag tänka som en kontrollspelare. Partiet ska gå en runda till, bara jag får lite mera tid så kommer det ordna sig. När motståndaren passar rundan blir man glad, medan en tempo/aggrospelare vill att partiet ska vara över så snabbt som möjligt. Det är med denna bakgrunden som insikten om Young Pyromancer växte fram, kortet är helt enkelt för aggressivt! Jag grävde fram mina gamla Countryside Crushers ur garderoben för att se om jag missat något. Det kändes helt rätt! Man försöker kontrollera brädet initialt, om man vid någon tidpunkt får slänga ner en crusher som får stanna utvecklas det snabbt till en The Abyss för motståndaren.

Loam i nutid

Modern / Turneringsspil

Av: PsssT
21:44, 27/1 -16

PsssT kommenterer:
Den senaste versionen, när du läser detta kan den mycket väl ha ändrats igen.
Kategori: Turneringsspil
Format: ModernStørrelse: 60 kort
Farger:
Eksporter til! Magic Online
Eksporter til! Apprentice
Eksporter til! Magic Workstation
Skriv ut
4734,-
Manakurve
Fargefordeling
Spill mot gullfisken! [lek]195769[/lek]
Kjøp kortstokken! Prox kortstokken!


Detta är ungefär var leken befinner sig nu, jag ändrar lite kort då och då och försöker upptäcka om det är något som känns dåligt. Så vad är mina tankar kring hur man kan ta den vidare? Leken känns som en kontrollek, så att dra in för aggressiva kort (läs ettdrops) verkar dumt. Men det finns definitivt möjligheter att dra bort hela manadenialdelen av strategin och spela tre färger. Vitt är bra för olika låsbitar, jag nämnde tidigare att jag ogillar strategier som attackerar handen så jag tror inte jag kommer spela svart. Men kanske blått? RUG-loam är outforskade vatten! Eller kanske spela 4 ghost quarter tillsammans med 4 Leonin Arbiter? En lek blir aldrig riktigt färdig, omgivningen förändras också, så helt plötsligt kan en strategi som tidigare känts helt usel vara helt rätt! Naturligtvis händer också motsatsen, din lek som tjänat dig troget blir helt plötsligt sämre och sämre utan att du förstår varför, det kan bero på att dina motståndare lär sig din strategi och hur de skall attackera den. Magic är roligt av just den anledningen, det finns inte två partier som är likadana! Hoppas du blev inspirerad av min loamresa, kanske till att bygga en egen brew eller till att plocka upp den jag nämnt här. Lycka till!

 

Artikkel-tilbakemelding


Hadde du vært logget på, kunne du kommentert denne nyheten.

PsssT

MEDLEM
Malmö
Man hamnar ofta lite efter mot snabba gubblekar (typ zoo, eldrazi eller bränn med några gubbar). Så goyfen agerar glorifierad vägg i de lägena, kan man bara avskräcka tidiga attacker kommer du förr eller senare vinna med assault är tanken. Goyfen agerar dubbelt som ett hot dessutom mot midrange. Du hade kanske kunnat testa med en väldigt röd variant som spelar pyromancer och flame jab, klart sämre men betydligt billigare.

15:04:24, 27/2 -16
nepO

DOMMER L1
Skellefteå
hur viktig är Tarmogoyf i leken? i vilka situationer vill du ha den?
är rätt sugen på att testa leken men inte sugen på att investera i goyfar så funderar på om man kan byta ut den mot nått annorlunda som inte nödvändigtvis är sämre eller om leken bara blir sämre utan goyf

11:07:50, 26/2 -16
mabe

MEDLEM
Västerås
Kul - tack!

20:57:39, 11/2 -16
PsssT

MEDLEM
Malmö
Haha, nu när PTn är över så kan man misstänka att det kommer spelas mer Eldrazi. Eldrazi är en lek som spelar lite casual gravhat iom relic of progenitus och det är något som denna har mycket svårt att slå. All kortförlust iom thought knot seer samt faithless looting är svår att komma igen efter när relicen äter ens loam. Jag kanske får testa att spela 4 ghost quarter istället för att hålla på med månarna.

Tack för alla positiva ord!

09:06:03, 8/2 -16
Steamliner

MEDLEM
Riktigt bra skrivet, väl värt att vänta på. Har hållit utkik sedan du berättade om artikeln. Dessutom en kul lek. Tummen upp!

12:58:11, 6/2 -16
poGDI

MEDLEM
Veberöd
Intressant läsning, får komma förbi och se om jag kan vinna mot denna någon dag då! ;P

10:57:30, 5/2 -16
mindtrix

MEDLEM
Fint skrivet, kanske motiverar mig som fellow Loamlover att spela lite modern.

10:26:48, 5/2 -16
firefool

MEDLEM
Dingle
Älskar Loam lekar, lekte lite med RUGw loam med Knight/Retreat combot. Spelade även en one-off Kiki-Jiki för att kunna gå infinite med Dryad Arbor + Retreat to Coralhelm, ett väldigt roligt kombo som ingen förväntar sig!
För övrigt, har du testat nån Kessig Wolf Run i leken? Om manabasen klarar av den så är det ju ett ypperligt sätt att slå igenom diverse Spirit tokens och annat tjaffs.

02:51:19, 5/2 -16
Truck

STANDARDKUNGEN 2008
REDAKSJON
HEDERSMEDLEM
Viken
Fint Peppe!

22:43:35, 4/2 -16
anthrox

TOMTE
Eksjö
Loam!

22:11:22, 4/2 -16
Lazarus

MEDLEM
Kul läsning, jag uppskattar verkligen dina lekanalyser och hur du lyckas skildra lekens resa från kontroll, till aggro tillbaka till kontroll igen.
Tack för att du skriver!

21:27:21, 4/2 -16
Pinkros

MEDLEM
Angered
Väldigt rolig läsning! Välskrivet och kul att se en leks olika utvecklingsstadier.

20:46:15, 4/2 -16
Oppdatert: 22:04:45, 4/2 -16
Moo

MEDLEM
Bunkeflostrand
Mycket trevlig läsning!

20:19:42, 4/2 -16
Hellnas

MEDLEM
Linköping
Intressant och läsvärt. Kul med udda lekar i Modern och Loam är ett väldans mysigt kort håller jag med om.

Flera tummar upp.

19:45:20, 4/2 -16
  Vil du slippe reklamen? Bli Gullmedlem!