Magic the Gathering
Magic the Gathering3209 medlemmer 5 pålogget

Brukernavn:

Passord:


Bli medlem
Har du glemt passordet?

Søk NorskeMagic
Søk kort:

Søk medlem:

Søk by:
Søk forumet:

Søk regler:

Søk kortstokk:
Artikler Diverse | Deckanalyse | Strategi | Casual | Deckdoktor | Turnering | Recension | Intervju | NoM | Judge

Velkommen til NorskeMagics artikler! Her finner du massevis av interessante og morsomme artikler om alt fra turneringer til måter å spille multiplayer-Magic på. Dykk ned i det massive arkivet vårt!
Vil du selv skrive en artikkel? Vi publiserer og belønner! Klikk linken nedenfor, så ser redaksjonen artikkelen, og de vil deretter avgjøre om den blir publisert eller ikke.
Vil du kanskje bidra til vår artikkelserie Deckdoktoren med et deck som trenger forbedringer? Ta i bruk denne formelen!

Legg til ny artikkel

1895 Artikler
sorter etter: Dato - navn - artikkeltype - Forfatter

 

Intervju
Veckans profil: Lauri
Via svenskamagic.com

Han är stor men snäll, ända tills han sätter dit dig! När han kallar på domaren kan du räkna med att domaren kommer säga: "It works like he says..." och peka på honom. Han är ingen mindre än Lauri "Grunt" Lauriv_ Vuorela!

av ROTER
#4 PT Points Yearly
#8 PWP Lifetime
21:15, 22/11 -15
läst 4411 ggr.
Skriv ut artikkel
6 kommentarer

Berätta för läsarna vem du är.

- Jag heter Lauri Vuorela och är en glad kille på 30 jordsnurr. Bor och jobbar (med supply chain på chokladföretaget Lindt) i Stockholm. Har trillat in på Magic igen efter ett långt uppehåll, jag började spela för första gången i Mirage, och slutade sedan spela i Urza’s Saga. På den tiden spelade jag bara köksbord med några vänner, så i dagsläget räknar jag det knappt till mitt magicspelande. Började igen i slutet av M14 då jag hade vänner som spelade, tid över och behövde någonting att göra med den. Eftersom att jag också hatar att ha pengar så verkade Magic passa perfekt!

I Stockholm har ni smeknamn på de flesta, Kylarn, Toadie, BJ, Chad aka Hälarn, Tiggarn, Bollen, Strutsen, Ängeln, Greven, Starköls-Mats, m.fl. och du själv kallas Grunt. Berätta för oss hur det i regel går till när man blir dubbad i Stockholm och vad som förorsakat ditt smeknamn.

- Det börjar med att man får ett personlighets-test för att se i vilken kategori av smeknamn man passar bäst i... Nä, jag vet inte riktigt hur mitt smeknamn uppstod från början, misstänkerligen hjälpte jag till med någonting (gå och hämta något eller dylikt) och sedan var det Greven som började kalla mig Grunt. Jag högg snabbt på namnet och såg till att det satte sig ordentligt hos alla innan man fick någonting värre av någon annan.

Vissa kallar dig för Goblin King efter dina framgångar med Goblin-leken, du var t.o.m. nära att T8 en GP förra standard-säsongen med din egna Golbin-lista som sedemera blev stock. Vad var det som drog dig till de små röda männen?

- Goblin King var nytt, det har jag svårt att se att det är någon som kallar mig. Däremot så har det slängts runt med Grunt Glory Chaser i min vänskapskrets...

Angående hur jag hamnade på leken är en helt annan historia. Jag har alltid gillat synergi-aggrolekar (olika sorters tribals, mono-blå för nån standard sedan, modern-infect osv) så jag skulle vilja säga att jag valde leken av någon sorts förkärlek till arketypen eller för att jag hade testat den och tyckte att den var välplacerad i metat, men egentligen så testade jag att spela två olika andra lekar i grinders innan GP London och kände mig inte hemma med någon av dem.

När jag sedan satt och var tvungen att skicka in min leklista på kvällen så tänkte jag ”äh, skitsamma, jag kör goblins”. Jag hade spelat goblins på några fnmer och dylikt tidigare men det var inget rationerat beslut, mer ett ”om det inte ska gå bra så ska jag iaf ha roligt”-beslut. Jag byggde en bräda på 10 minuter klockan 1 på natten och funderade på matchups. Ju mer jag tänkte på det desto bättre kändes valet ändå. Det gick relativt bra på den GPn (7-0 dag ett, sedan gick det utför...) så till nästa GP valde jag att försöka tunea leken för att bli ännu lite bättre. Jag blev väldigt nöjd med slutresultatet och det var ju synd på den sista matchen, men jag är ändå nöjd med leken och turneringen i sig. Justin Cohen och Andrew Beckstrom spelade sedan ”min lek” med tre kort i brädan utbytta på sista SCG-turneringen för året.

Trots att du har färre år på nacken när det gäller den kompetativa scenen så anses du vara en av de svenska kompetativ-spelarna som har bäst koll på reglerna. Berätta vad som gjort att du kan reglerna så bra, och berätta hur du burit dig åt för att lära dig så mycket regler på förhållandevis kort tid.

- Jag har nog ingen bra förklaring på varför jag lärt mig regler förhållandevis snabbt, det har nog mer att göra med vad man intresserar sig för. Jag tycker att magic-reglernas uppbyggnad påminner mycket om hur datorspel är programmerade och jag har alltid haft lätt för att förstå hur spel är uppbyggda och hur olika saker inom reglerna förhåller sig till varandra. Så fort man förstår någonting så är det enkelt att komma ihåg det också.

Utöver att du har god koll på reglerna har du också varit med och påverkat reglerna, hur gick det till och vilken regel är det som är "Lauri-regeln"?

- I samma anda som svaret på föregående fråga så har jag också tagit mig tiden att läsa MTR (Magic Tournament Rules) för att inte åka dit på saker som står i den, vilket jag kan rekommendera alla att göra någon gång! Här finns en del information att hämta som kan vara användbar att känna till, inte bara vilka saker som är absolut mot reglerna i en competitive-turnering utan även till exempel vad som är accepterade shortcuts på olika saker.

Märkte att det inte tekniskt sett var mot reglerna att erbjuda sin motståndare information i utbyte mot pengar eller dylikt, varpå jag hittade på en fråga om huruvida det var mot reglerna att erbjuda min motståndare att köpa en kopia på min decklist innan matchen startar (i en constructedturnering). Jag ställde sedan frågan till ett gäng domare (bland annat tre L2-domare och en L3-domare) och fick väldigt varierande svar angående huruvida det var mot reglerna eller ej, däremot var koncensus ”gör det inte...”. När jag sedan ställde denna fråga till min vän Filip (korona) som nyligen blivit L1 så svarade han direkt att det var bribery. Jag försökte sedan argumentera att det inte tekniskt är mot reglerna, så för att slå ett slag i saken så postade han frågan på judge-redditen där det blev diskussion angående hur man ska tolka reglerna gällande bribery. Någon annan judge någonstans i världen twittrade sedan tråden för att han tyckte att det var intressant. Någon annan mentionade då Toby Elliot (L5 som har hand om reglerna) som svarade att det var bribery. Han svarade senare i reddit-tråden att MTR skulle uppdateras för att täcka sådana här fall, så nu är det även mot reglerna attpåverka motståndarens val under spelets gång genom att be om något i gengäld. Själva ”Lauri-regeln” är denna: ”The decision to drop, concede, or agree to an intentional draw cannot be made in exchange for or influenced by the offer of any reward or incentive, nor may any in-game decision be influenced in this manner.”

For my next trick så försöker jag få mina domarvänner att inse att hörapparater tekniskt sett är mot reglerna.

När du spelar kan du ofta vara ganska nitisk när det gäller reglerna, vilket flera av oss fått smaka. Berätta hur du förhåller dig till det frenetiska judgecallandet!

- Jag ser ”judge-callande” och att vara nitisk med regler (framförallt är det missade triggers och byte av faser och dylikt) som spelfel som vilka andra som helst (tex om någon blockar fel för att de glömt bort att någonting har first strike, trample eller dylikt) och tycker därför också att man får stå sitt kast om man gör någonting fel. Har man koll på reglerna så gör man färre fel, och borde därför få dra nytta av detta. Tänk igenom era rundor innan ni börjar göra saker så blir det färre fel.

Det finns många bilder på dig när du är utklädd (vilket jag personligen tycker är väldigt festligt!) hur kommer det sig?

- Jag känner en massa folk som envisas med att ha maskeradfester är det korta svaret. Själv har jag ett hatkärleksförhållande till maskerader och förklädnader. Jag tycker att det är väldigt roligt om man har en bra idé till en förklädnad och dessutom tid/ork att genomföra den. Detta kräver dock oftast att det ska vara någon form av tema på maskeraden. Svåraste temat hittills har varit ”en låt”, varpå jag klädde ut mig till Master of Puppets, som knappt någon kände igen.

Många av oss har varit på flertalet konvent, själv har du varit konventsarrangör, hur var det?

- Jag tyckte om det då, trots att det är väldigt mycket jobb och planering. Jag började med att hjälpa till att hålla i turneringar (mest fightingspel) och sedan gick jag vidare till att ha hand om hela tvspelsdelen även innan konventet. Sista året vi arrangerade konventet var jag någon sorts allmän problemlösare gällande allting på plats, vilket var roligt! Nuförtiden får jag tillräckligt av planering och problemlösning på jobbet så jag undviker gärna det i den mån det går på fritiden. Det sträcker sig mest till att hålla i reseplaneringen till och och från GPs ibland. Konvents-arrangerandet överlåter jag till Djungel-Max nuförtiden.

Vem är Sveriges snyggaste manliga Magicspelare (var inte blyg)?

- Jag vet att många skulle säga att det är Joel ”heffaklumpen” Larsson, och man måste ju erkänna att denim-skjortor har en viss charm, men jag måste nog ändå välja Daniel ”Hamn-Janne” Larsson, en riktig karlakarl!


Vem är Sveriges mest underskattade spelare?

- Filip Sand, bara en tidsfråga innan det kommer gå riktigt bra för honom.

Sist men inte minst: hur skulle du beskriva nästa ”veckans profil”?

- En ”gammal” räv, svensk mästare och linne-fantast.

Spännande! Undra vem det kan vara. Tack för intervjun!









<- Hamn-Janne!

 

Artikkel-tilbakemelding


Hadde du vært logget på, kunne du kommentert denne nyheten.

yespair

DOMMER L2
Trollhättan
Ichorid skrev 19:58, 25/11 -15 Hur kan hörapparater vara mot reglerna?

2.12 säger: At Competitive and Professional Rules Enforcement Level during drafting, deck construction, and playing of matches, players may not use electronic devices capable of taking and storing notes, communicating with other people, or accessing the internet (with the exception of taking brief personal calls with the opponent’s permission).

Jag antar att man skulle kunna göta tolkningen att en hörselapparat är en "electronic device capable of ... communicating with other people".

21:44:45, 25/11 -15
Ichorid

HEDERSMEDLEM
REDAKSJON
Linköping
Hur kan hörapparater vara mot reglerna?

19:58:49, 25/11 -15
Truck

STANDARDKUNGEN 2008
REDAKSJON
HEDERSMEDLEM
Viken
tack!

10:31:30, 25/11 -15
yespair

DOMMER L2
Trollhättan
Mycket trevlig läsning.

12:45:07, 24/11 -15
Jolly_roger

SM-VINNARE 2014
DOMMER L1
Växjö
Dolmen har väl redan varit veckans profil?

20:58:10, 23/11 -15
Sajkobeer

REDAKSJON
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
Gött Dolmen nästa vecka då! Undra vad man hade haft flr smeknamn om man var stockholmare? Slaktarn kamske?

21:23:09, 22/11 -15
  Vil du slippe reklamen? Bli Gullmedlem!