Magic the Gathering
Magic the Gathering3209 medlemmer 5 pålogget

Brukernavn:

Passord:


Bli medlem
Har du glemt passordet?

Søk NorskeMagic
Søk kort:

Søk medlem:

Søk by:
Søk forumet:

Søk regler:

Søk kortstokk:
Artikler Diverse | Deckanalyse | Strategi | Casual | Deckdoktor | Turnering | Recension | Intervju | NoM | Judge

Velkommen til NorskeMagics artikler! Her finner du massevis av interessante og morsomme artikler om alt fra turneringer til måter å spille multiplayer-Magic på. Dykk ned i det massive arkivet vårt!
Vil du selv skrive en artikkel? Vi publiserer og belønner! Klikk linken nedenfor, så ser redaksjonen artikkelen, og de vil deretter avgjøre om den blir publisert eller ikke.
Vil du kanskje bidra til vår artikkelserie Deckdoktoren med et deck som trenger forbedringer? Ta i bruk denne formelen!

Legg til ny artikkel

1895 Artikler
sorter etter: Dato - navn - artikkeltype - Forfatter

 

Recension [EDH]
Top 10: Commander 2014
Via svenskamagic.com

Här recenserar jag alla nya set, ur ett Commander-perspektiv. Först graderar jag de bästa 10 korten som kan spelas som din Commander, därefter de 10 bästa korten i setet som inte är Commanders och sedan övriga kort som är värda att nämna. Sist nämns eventuella kort som kan verka bra för oerfarna spelare, men som egentligen inte är värda besväret.

Främst bedöms korten efter deras generella spelbarhet i EDH. Ju starkare och mer splashbart ett kort är, samt ju fler olika lekarketyper det bedöms vara bra i, desto bättre betyg får det. Kort som har smala användningsområden kan hamna i topplistan om de är exceptionellt starka, exempelvis att de lätt skapar oändlighetskombos, eller om de är så pass unika att de skapar unika situationer eller lekarketyper.

av Vindhjaerta
11:19, 17/2 -15
läst 7698 ggr.
Skriv ut artikkel
6 kommentarer

Commander 2014

Generaler:

10.

Stitcher Geralf

Att bygga Geralf som zombie tribal är i princip dödfött från början, då det bara finns typ 2 spelbara monoblå zombies. En millek kan däremot tänkas vilja ha honom som general. Millekar generellt sett svårt att försvara sig, vilket Geralfs ability löser på ett smidigt sätt. Dessutom kan man ha Altar of Dementia i leken och helt plötsligt milla väldigt mycket på en gång.

Som en av de 99 är han trevlig i ovan nämnda arketyper, inte mycket mer att säga om saken. Han kan även användas i varelsetunga metan för att slumpmässigt exila varelser ur folks bibliotek, men det är ett ganska mediokert kort över lag.

9.

Titania, Protector of Argoth

Med Titania som general vill man definitivt ha många fetchländer. Dels blir hon manaramp om du har fetchat innan du castar henne och dels triggar fetchländerna fram en 5/3:a när hon ligger ute i spel.
Kort som Kamahl, Fist of Krosa blir ännu farligare med henne ute, då du inte bara får chansen att förstöra fiendens länder när någon sweepar utan även kan ge dig själv stora elementals och helt plötsligt ha mest gubbar på brädet. Att offra bara 2 länder för 10 power på brädet är så värt det vid en sweeper.
Leken kommer garanterat att vilja ha kort såsom Scapeshift, Life from the Loam och Exploration.
Vill man vara lite mer kompetetiv så går det faktiskt att bygga henne som en alldeles utmärkt stax-lek, då hennes abilities har stark synergi med denna lektyp.

Som ett av de 99 så är det dessvärre få lekar som kommer att vilja spela henne. Vill man få tillbaka länder så är Crucible of Worlds oftast bättre.

8.

Ob Nixilis of the Black Oath

Hans första ability gör i praktiken ingenting. 1 skada kan i princip ignoreras och 2-4 liv är irrelevant i det stora hela.
Hans andra ability är aningens mer intressant, även om det bara är en vaniljdemon.
Ultin kan i princip ignoreras då man antagligen aldrig kommer att få chansen att aktivera den. Lyckas du med det ligger du dock väldigt bra till.

Realistiskt sett så kommer detta vara en flygande 5/5 för fem mana med en minimal chans att få draina liv och få en ny 5/5 varannan tur. Definitivt inte brutet men inte heller jättedåligt. Med svarts removal och det faktum att en flygande 5/5 ändå är ett ganska respektabelt skydd så finns det en chans att kortet kommer att göra en del nytta som general.

Som ett av de 99 är kortet inte särdeles speciellt, i synnerhet då du inte kan aktivera ultin direkt med Doubling Season. Bilden är dock jäkligt snygg och kortet är fyllt av flavor och coolhetsfaktor, så det kommer helt säkert att spelas en del. En 5/5 för 5 med en minimal nackdel som vägs upp av en minimal fördel är faktiskt inte fy skam i någon sorts lite aggressivare svart lek. Svartgröna tokenlekar kan definitivt tänkas vilja ha den.

7.

Nahiri, the Lithomancer

Det är alltid trevligt att få ut en extra 1/1:a om ens övriga varelser har tagit slut, men ska man göra 40 skada per motståndare så behövs det något större att sätta sina svärd på. Det kommer snarare att vara i rollen som equipment recursion som Nahiri kommer att skina. Vitt har inte många bra sätt att få tillbaka sina svärd på, i princip är det bara Sun Titan och Auriok Survivors som är bra på det. Open the Vaults är också ett alternativ, men det hjälper även motståndarna. Det finns några sämre kort att ta till i brist på annat, men alla tar bara tillbaka svärden till handen. Av den anledningen är Nahiri ett utmärkt nytt recursionkort till alla equipmentlekars arsenal.

Hennes ulti är inte bruten på något sätt, men definitivt stark. Har man henne som general så är ju tyvärr generalskada helt uteslutet, men som en av de 99 är vinsten inte långt borta om man får ut ett +5/+5-svärd med double strike.

Faktum är att Nahiri helt klart gör sig bäst som en av de 99 i en equipmentlek, som general är hon tämligen begränsad i och med avsaknaden av generalskada.

6.

Ghoulcaller Gisa

Detta är zombiekortet som alla zombielekar har väntat på. Som general har hon enorm kombopotential då någon sorts untapeffekt kombinerad med manaproduktion gör att hon går infinite. Ärligt talat räcker det med någon sorts untapeffekt för att ens armé av zombies helt plötsligt ska bli väldigt väldigt hotfull. Kort som skalar är som bekant väldigt bra i EDH.
Pumpkort i stil med Lashwrithe kombinerat med självreanimerande kort såsom Reassembling Skeleton kommer att få många motståndare att gny av förtvivlan framöver.
Observera även att dina zombies kommer in upptappade, så en Akroma's Memorial är helt klart rekommenderad.

Även om det krävs att hon tappas och att hennes manakostnad gärna hade fått vara en mana billigare så är hon en helt fantastisk sac-engine som många lekar kommer att älska. Jag tänker direkt på Prossh, Skyraider of Kher som både tycker om att offras och att få många tokens, Kresh the Bloodbraided som redan är byggd kring varelser så som Lord of Extinction, samt Jarad, Golgari Lich Lord, som är byggd på ett liknande sätt.

5.

Jazal Goldmane

I princip den bra delen av Marton Stromgald, och dessutom som repeterbar pumpeffekt! Löjligt starkt.
Givetvis så bör man bygga honom som en tokenlek, med fördelen att pumpeffekten ligger i generalzonen och man kan därför fokusera mer på tokenproducenter i leken (tokenlekar kämpar generellt sett med att de måste lägga in båda delarna i leken, vilket ibland leder till situationer där man har den ena delen men inte den andra och då inte kan göra någonting istället).

Som en av de 99 är han väldigt stark som wincon i tokenlekar. Det är mycket möjligt att han kan tänkas ersätta Cathars' Crusade i vissa lekar, då han till skillnad från vår favoritenchantment inte behöver få in en massa andra tokens först för att pumpa laget. Och de som tyckte att Soul of Theros var bra som wincon i M15 kommer att ångra sig och byta ut den mot Jazal illa kvickt.
Det är en stor fördel att han även bara kostar 4 att spela ut, och first strike är en trevlig bonus. Till skillnad från andra wincons så gör han alltså även lite nytta även tidigt i spelet, mest som försvar.

Hans enda egentliga nackdel är att det fortfarande kostar 5 att aktivera honom varje runda, vilket binder upp rätt mycket av din mana. Å andra sidan så behöver man inte spela ut mer när man har honom i spel och tillräckligt många tokens (det räcker ärligt talat med 5 stycken för att folk ska börja svettas. Vid 10 har de panik.).

4.

Teferi, Temporal Archmage

Som blå general har Teferi både för- och nackdelar. Fördelen är att hans minusability låter honom tappa upp stora manastenar såsom Gilded Lotus och därmed rampa som en tok, något en blå kontrollek älskar att göra. Samt att han kan lätt spela Draw-Go tack vare detta, i och med att han kan spendera mana på spells i sin egen tur och i slutet av turen fortfarande ha mycket mana upptappad för instants. Nackdelen är att jämfört med andra blå toppgeneraler, främst Azami, Lady of Scrolls och Arcanis the Omnipotent, så drar han inte särdeles mycket kort. Hans plusability gör honom till en Phyrexian Arena för 6 mana, vilket inte är särdeles upphetsande som blå general. Dessutom har monoblått svårt att försvara en planeswalker.
Ultin är givetvis helt bonkers, om du lyckas få igång den.

Sedan har man givetvis alternativet att spela honom i en monoblå Stasis-lek, vilket puttar upp honom i topplistan tämligen rejält, även om han gärna hade fått kosta lite mindre för att vara riktigt bra i den arketypen.

Som en av de 99 är han nog främst användbar som extra manaramp med ett bonuskortdrag i blå lekar utan grönt.

3.

Freyalise, Llanowar

Att få en manaproducerande token varje runda är okej som plusability; Inte brutet på något sätt (med tanke på att det realistiskt sett inte sker förrän runda 4-5) men en ganska trevlig ability.
Hennes minusability däremot är vad som gör henne aningens mer attraktiv som general än vad man först kan tro. Saken är den att en Naturalize i generalzonen är väldigt väldigt bra. Helt plötsligt blir kort såsom Liquimetal Coating och Spine of Ish Sah garanterat repeterbar removal! Och man slipper lägga flera kortplatser i leken på artifact/enchantment-removal och får därmed plats med fler hot.
Hennes ulti är stark men svår att få till. Inte nog med att du måste ha någon form av brädposition när du aktiverar den, vilket är svårt nog i EDH med alla sweepers som flyger omkring, grönt har dessutom notoriskt svårt att skydda planeswalkers över lag. Man kan givetvis lägga in saker såsom Hornet Queen eller Constant Mists, men det kommer ändå att vara en strid i uppförsbacke.

Som en av de 99 är kortet attraktivt för tokenlekar främst. Rhys the Redeemed har redan förhandsbokat sin kopia.
Även Elf-tribal (såsom Momir Vig, Simic Visionary, Edric, Spymaster of Trest och Ezuri, Renegade Leader) kan tänkas uppskatta denna.
Över lag är detta en ganska bra goodstuff-planeswalker som många olika sorters gröna lekar kan spela, då alla hennes abilitys är relevanta.

2.

Daretti, Scrap Savant

För alla monoröda lekar är denna en gudagåva! Plusabilityn är klassisk röd filtrering och samtidigt ett bra sätt att fylla upp graven på. Notera att om du har en massa bra kort på handen som du inte vill bli av med så behöver du inte slänga dem eftersom abilityn säger "up to". Med Squee, Goblin Nabob i leken är abilityn helt plötsligt kortövertag.

Hans minusability är riktigt bra recursion. Vi stackars monoröda magiker brukar annars få nöja oss med Trading Post eller Goblin Welder om vi ska kunna få tillbaka nyckelartefakter, nu har vi även denna att tillgå. Notera nu att hans ability säger "to the battlefield" också! I vanliga fall brukar man bara få tillbaka sakerna till handen som monoröd spelare, så tro mig om jag säger att jag satt med hakan i bordskanten när jag läste kortet! Monoröd artifact reanimator någon? Ärligt talat är det helt insane att få en till Goblin Welder-effekt, om än i sorcery speed och som minusability.

Hans ulti är givetvis helt bonkers, även om det inte går att gå infinite med den och den tar lika lång tid att nå som Elspeth, Knight-Errant. Har du en monoröd artifact recursion/reanimator-lek och får ut hans emblem så bör du vinna tämligen snabbt efter det dock.

Som en av de 99 kan jag garantera att i princip alla monoröda lekar vill ha honom, då alla hans abilitys är starka i sådana lekar. I flerfärgade lekar är han framför allt intressant om du vill ha ner saker i graven, helst om du har en del starka artefakter i leken också.
Sedris, the Traitor King är en tänkbar kandidat mest för plusabilityn. Jor Kadeen, the Prevailer kan tänkas uppskatta kortet för alla dess abilities, då han både behöver filtrering och redan har artefakter såsom Myr Battlesphere i leken.

1.

Feldon of the Third Path

Rött har alltid saknat recursion och kortdrag, något som Wizards i de senaste expansionerna har försökt åtgärda verkar det som. Detta kort försöker åtgärda bristen på recursion, och lyckas med råge. Det kan tyckas att tillfällig recursion inte är lika bra som permanent sådan, men betänk då att de bästa varelserna i EDH är sådana med Enters the Battlefield-effekter. Förmågan att kunna återanvända sina Imperial Recruiters och Clone Shells ger helt fantastiskt värde trots att de inte stannar kvar på slagfältet. Och apropå just Clone Shell så bör det noteras att Feldon offrar varelserna i slutet av turen, vilket triggar en drös med kort. I princip kan Feldon ses som en kombination av Kiki-Jiki, Mirror Breaker och Mimic Vat, vilket gör honom mer än extremt spelbar. Och likt Kiki-Jiki kan du aktivera Feldon i motståndarens end step för att i din tur ha två gubbar i spel att anfalla med.

Som general fungerar Feldon utmärkt i en ETB-lek, i stil med Kiki-Jiki, Mirror Breaker. Någon sorts monoröd reanimator med kort såsom Gamble och Faithless Looting in i valfri röd tjockis kan också bli väldigt starkt.

Som en av de 99 är kortet även där helt fantastiskt. Alla röda lekar med minsta mängd creatures kommer att överväga det här kortet. I synnerhet monoröda som inte har så mycket annan recursion att tillgå.
Det som är mest galet med kortet är att även flerfärgade lekar som bara splashar rött kommer att vilja överväga det. Just att varelserna offras istället för att exilas gör att exempelvis Kresh the Bloodbraided kommer att kasta sig över det här kortet.




Topplistan:

10.

Arcane Lighthouse

I princip alla lekar i EDH har en Lightning Greaves eller en Swiftfoot Boots för att skydda sin general eller valfri stor tjockis som vinner spelet, och de flesta voltron-lekar är helt beroende av att generalen har hexproof. Nu har vi helt plötsligt ett land som löser detta problem, utan att ta upp en värdefull spell slot i leken. Inte alla lekar kommer att vilja spela landet, men de lekar som tidigare har haft problem med shroud/hexproof har nu ett väldigt lättillgängligt sätt att kringgå problemet. Det är dessutom lätt att hämta det med Expedition Map som är tillgänglig för alla färger.

9.

Necromantic Selection

Damnation + Rise from the Grave = Riktigt bra. Den kostar en hel del mana, men betänk att du efter att dammet har lagt sig antagligen har både en stor varelse i spel och med stor sannolikhet dessutom fått en ETB-effekt på köpet, medans dina motståndare sitter helt öppna.

8.

Unstable Obelisk

En instant speed färglös Vindicate på en manasten? Ojojoj.
Till skillnad från Spine of Ish Sah så går den att använda i början av matchen, vilket gör den oändligt mer spelbar i fler lekar. Att den dessutom offrar sig själv är enormt fördelaktigt i och med att alla färger har olika sätt att få tillbaka den på (dock har svart bara Yawgmoth's Will och möjligen Codex Shredder, men ändå).

7.

Loreseeker

Om det är något röda och vita spelare har saknat sedan tidernas begynnelse så är det just kortdrag. Det här kortet är uttryckligen byggt för att hjälpa de som inte har så mycket kortdrag, samtidigt som det inte gör sig lika attraktivt för de lekar som redan kan dra mycket kort. Och 3 kort för 3 mana är helt sjukt bra (Realistiskt sett så lär man nog snarare aktivera den för 4-5 mana, kan tilläggas. Men det är likväl väldigt bra).
Värt att notera är att du gärna vill aktivera stenen som senast i din upkeep, innan draw step, för att slippa betala en mana mer. Lekar såsom Karn, Silver Golem eller Kurkesh, Onakke Ancient (som båda oftast har mycket untap-effekter i lekarna) kan svara på aktiveringen genom att tappa upp stenen igen med exempelvis Voltaic Key och sedan aktivera den igen för dubbelt så mycket kort utan att behöva betala extrakostnaden.

6.

Lifeblood Hydra

Wow, en hydra med inbyggd Momentous Fall! Ett kort som går att spela i vilket skede av spelet som helst, skalar i skada, drar kort, ger liv och ger dig värde när någon sweepar är fantastiskt bra, helt klart staple-nivå på denna.

5.

Containment Priest

Ett kort som sabbar större delen av alla brutna interaktioner i EDH har en given plats på topplistan! Den klarar dessutom Sun Titan-testet, Reveillark-testet och Imperial Recruiter-testet, vilket gör den helt fantastisk. Att den även har flash är verkligen glasyr på moset.
Om du av någon anledning har svårt för att hantera topplekarna i formatet så kan jag varmt rekommendera dig att splasha vitt och lägga in det här kortet i din lek. Dina motståndare kommer att gråta när deras Living Death tömmer deras gravar istället för att ge dem vinsten.

4.

Scrap Mastery

Alla som någon gång har blivit utsatta för en Living Death i lekar som kan utnyttja den maximalt vet hur starkt kortet är. Nu är det dags för de röda artefaktlekarna att göra samma sak.
De flesta lekar använder sig mest av manaartefakter, vilket gör att om du bygger din egen lek kring starka artefakter såsom Duplicant, Wurmcoil Engine, Spine of Ish Sah, mfl. så kommer du att få ut enormt mycket mer värde av din Scrap Mastery än dina motståndare. Betänk även situationen då du har en sac-engine ute, exempelvis Krark-Clan Ironworks, och som svar på din egen Scrap Mastery offrar alla dina artefakter... Value! Lägg till en Mycosynth Lattice på det också och du har garanterat vinsten.

3.

Flamekin Village

Hall of the Bandit Lord har spelats mycket under EDH:s historia, men livkostnaden och det faktum att landet är färglöst har gjort att det många gånger till slut har förpassats till bytespärmen för många.
Flamekin Village ger dig färgad mana och kostar bara en mana att aktivera, plus att det i en del väldigt sällsynta fall kommer i spel upptappat.
Detta kommer att vara för rött vad Yavimaya Hollow är för gröna lekar, och därmed i princip en autoinclude i alla lekar som kan använda det.

2.

Dualcaster Mage

Reverberate och Fork är stabila kort i EDH. Det finns alltid saker att kopiera, med allt från Explosive Vegetation tidigt i spelet till galna saker såsom Genesis Wave eller Decree of Pain.

Kortet klarar för det första av Sun Titan-testet, Reveillark-testet och Imperial Recruiter-testat (de två första förutsätter givetvis att du blinkar respektive offrar i instant speed), vidare kan du ta tillbaka kortet till handen med en hel drös svarta effekter, kopiera det med Kiki-Jiki, Mirror Breaker och Feldon of the Third Path, blinka det med Deadeye Navigator, och så vidare.
Och som om inte det vore nog så räcker det med minsta lilla instant eller sorcery som gör en kopia av en creature och du har infinite med 2/2:or. Med kopian som skapas targetar du Dualcaster Mage, får en ny gubbe som kopierar den igen, osv.
Rite of Replication? Infinite. Heat Shimmer? Infinite. Spitting Image? Infinite.
Listan på vanliga kort i EDH som Dualcaster Mage kan kopiera är förvånansvärt lång, och rätt många av dem går det att direkt gå infinite med. Rött har fått en ny staple!

1.

Wake the Dead

Massreanimering i instantspeed! Wizards gjorde ett halvhjärtat försök till att balansera kortet genom att bara tillåta att det spelas i motståndarens combat, men ärligt talat är det i princip irrelevant. Två mana i grund plus en mana per creature är helt brutet, och det faktum att de offras efteråt är faktiskt mer till kortets fördel snarare än en nackdel. Ponera att du har något så enkelt som ett Eternal Witness eller en Archaeomancer i graven... jajemensan, nu kan du reanimera din Kokusho, the Evening Star varje runda för fyra mana. Eller varför inte Grave Titan och Sphinx of Uthuun samtidigt? Eller varför inte pumpa in 10 mana i kortet och reanimera alla wincons i din lek, varje runda?

Lekar som kommer att älska det här kortet är framför allt alla ETB-goodstuff-lekar med svart som existerar, vilket är.... ganska många. Ärligt talat; Om du är i svart och har ens en liten mängd gubbar med ETB-effekter så vill du spela det här kortet.
Och glöm inte att om man har blinkeffekter ute så får man behålla korten efter att man har reanimerat dem! Deadeye Navigator, Conjurer's Closet m.fl. kommer att vara helt störda med det här kortet. Eller Mikaeus, the Unhallowed för den delen också.




Hedersomnämnanden:

Comeuppance
Det roliga namnet till trots så är kortet faktiskt väldigt bra. De flesta varelser som är stora nog att vara hot har oftast samma eller lägre toughness mot vad de har power, vilket i praktiken gör det här kortet till en instant speed sweeper i attackfasen. Att den dessutom kan vända vissa oändlighetskombos tillbaka på kombospelaren är en trevlig bonus.

Fell the Mighty
För tokenlekar blir detta en ensidig sweeper. Vanliga lekar gör dock bättre i att använda en vanlig sweeper.

Overseer of the Damned
Spot removal på ett fetto är alltid bra, att dessutom få en extra zombie och chansen att få flera ju längre matchen fortgår är verkligen jättebra. Hade hamnat på topplistan om setet inte hade haft så bra sweepers (spot removal i sorcery speed är alltid sämre än en ren sweeper).

Malicious Affliction
Det är riktigt bra att kunna plocka potentiellt två varelser med ett kort, något som helt klart gör kortet bättre än Doom Blade.
Notera även att kortet gör en kopia av sig självt, vilket gör att blå magiker måste antingen välja vad de ska kontra eller slösa två kontringar för att förhindra att ditt kort går igenom.

Deploy to the Front
Skalbar tokenproducent. Aningens dyr, men klart spelbar.

Incite Rebellion
I princip dödar denna någon som spelar en tokenlek. I sämsta fall rensar den brädet och gör extrema mängder skada. Mot vanliga lekar är den okej för att göra skada, men lite otillförlitligt när det kommer till att rensa brädet. Bra metaval.

Masterwork of Ingenuity
En endaste liten futtig mana för att kopiera en equipment är helt fantastiskt. Sculpting Steel kostar bara två mer och kan kopiera vad som helst dock, vilket är klart bättre, men om du redan har det kortet i leken och känner att du behöver ännu ett sätt att kopiera equipments på så är Masterwork of Ingenuity ett solklart val.
Kortet går dessutom att hämta med Trinket Mage!

Hallowed Spiritkeeper
Teysa, Orzhov Scion gillar denna. Kortet går i princip att spela i alla vita lekar som behöver tokens, det räcker med så lite som två-tre stycken varelser i graven för att manakostnaden ska vara värt det. Går dessutom att missbruka med Sun Titan.

Commander's Sphere
3 mana för en färgad mana är på gränsen till för dyrt, men det faktum att du får tillbaka ett kort av den och att den inte kräver en aktiveringskostnad gör den istället jättebra. Vita lekar kan använda den som kortövertag med Sun Titan och röda lekar kan göra samma sak med all deras artifact recursion.

Wave of Vitriol
Kortet är för dyrt för att kunna bli en staple, men monogröna lekar kan definitivt få användning för det. Bane of Progress är lättare att återanvända och är dessutom ett hot, men det här kortet rensar även nonbasics vilket är helt klart användbart.

Creeperhulk
En 5/5 med trample för 5 är helt okej, att den dessutom gör dina överblivna Wood Elves eller tokens till stora hot är inte helt fel. Stabilt kort för de som letar efter en manadump.

Assault Suit
Voltron-lekar har tre stora svagheter: Sweepers, mass-bounce och sacrifice-effekter. Ett färglöst kort som åtgärdar en tredjedel av dessa problem är helt klart värt att överväga, den höga manakostnaden till trots. Om man inte är orolig för att tillfälligt skänka bort sin general så kan man dessutom använda lite politik för att få in några extra attacker, vilket helt klart sätter press på motståndarna.

Flesh Carver
Två mana för att offra en gubbe är aningens för mycket för en sac-engine, men förutom den nackdelen så är kortet enormt starkt. Det klarar både Reveillark-testet och Sun Titan-testet, skalar i skada och ger dig en tjockis när någon oundvikligen sweepar. Värdig topplistan men räckte inte hela vägen.

Volcanic Offering
7 skada är tillräckligt för att döda det mesta som är hotfullt i EDH och non-basics behöver alltid göras av med. Att kortet kostar 5 är förvisso aningens dyrt men samtidigt rättvist då du trots allt får plocka bort två varelser och två nonbasics för den kostnaden. Stabil removal för rött om man behöver mer spot removal än Chaos Warp.

Angel of the Dire Hour
Exile är alltid bättre än destroy och flash gör kortet jättebra till kontrollekar. Har man en Deadeye Navigator eller dylikt ute så blir det helt omöjligt att bli attackerad så länge man har mana tillgänglig.

Reef Worm
Denna med Doubling Season eller Parallel Lives ute kommer att bli helt bonkers. Den klarar Skullclamp-testet också och ger värde vid sweepers.
Jag ser inte riktigt vilken lek kortet skulle kunna passa i, men när den väl hittar ett hem så kommer den göra mycket nytta.

Dulcet Sirens
Riktigt bra politiskt kort med en trevligt låg manakostnad och sneaky morph-förmåga. I vanliga fall brukar liknande kort bara tvinga motståndaren att attackera valfri motståndare, men det faktum att du själv kan välja vad som ska attackera vem gör att kortet ofta kan fungera som en sorts removal. Vilket alltid är trevligt att få tillgång till i blått.

Well of Ideas
En dyr Howling Mine, men du får åtminstone dra aningens fler kort än motståndarna. Kan vara spelbar i Nekusar, the Mindrazer.




It's a trap!

Raving Dead
Det är en kraftfull effekt, men problemet med att du inte kan styra den är att hela bordet kommer att känna sig hotade av den och om de inte kan hantera den så tvingas de attackera dig i ett försök att döda dig innan du dödar dem.

Grave Sifter
Kan vara värd att spela i tribal, men som vanligt är symmetriska effekter mestadels bara till din nackdel i multiplayer.

Thunderfoot Baloth
Demon of Wailing Agonies
Tyrant's Familiar
Angelic Field Marshal
Stormsurge Kraken
Effekterna är bra, problemet är bara det att dina motståndare uppmuntras att döda din general då detta drag dels dödar kortet hela din lek bygger kring och dessutom neutraliserar din lieutenant-ability. 2 för 1 är aldrig bra.
I ett meta med lite removal är dessa kort givetvis väldigt starka dock, i synnerhet Demon of Wailing Agonies.

 

Artikkel-tilbakemelding


Hadde du vært logget på, kunne du kommentert denne nyheten.

jeppson93

MEDLEM
Helsingborg
Jag gillade artikeln! Tack för råden. :)

19:48:45, 25/2 -15
Misty

MEDLEM
Göteborg
Älskar artiklarna, fortsätt!! Såg också att du fick kritik för ordvalet "test". Jag håller inte med, det är en rolig fras om man inte överanvänder den :)
Mer artiklar, du är grym (y)

00:26:47, 18/2 -15
Freshbite

HEDERSMEDLEM
Upplands väsby
Vill bara invända med hur stark Thunderfoot Baloth är i en Maelstrom Wanderer lek, just på grund utav den anledning du gav.

Riktigt väl skriven artikel, uppskattas stort! :)

22:10:36, 17/2 -15
latsblaster

HEDERSMEDLEM
Snälla använd aldrig formuleringen test igen. Det finns inget test, det finns bara magic. Du har absolut ingen skyldighet att sabba det med så läskiga fraser. "Squire-testet", "Tarmogoyf-testet", "Gemstone Mine-testet" ... fasansfullt ordval.

20:35:47, 17/2 -15
RolloTomasi

MEDLEM
Arlöv
Wake the Dead är galen, många i vår grupp missade den helt! Allstar i min Mikaeus, the Unhallowed casual lek (nej, jag spelar inte Triskellion).
Gillar verkligen Commander setet! Bra artikel också.

16:42:50, 17/2 -15
buddha_the_god

MEDLEM
Stockholm
Kul artikel, men Wake The Dead är ganska kass med Conjurer's Closet, eftersom som du säger så är den restricted att bara casta på motståndarens combat och garderoben bara triggar på din tur.

Angel of the Dire Hour är dessutom rätt dålig med Deadeye Navigator el. dylikt eftersom den inte gör någonting om du blinkar den.

Containment Priest gör ingenting mot Living Death heller, med undantaget om motståndaren lägger Living Death och du har Sigarda, Host of Herons, Tajuru Preserver eller equippat den med Assault Suit. Är däremot sjukt mycket annat den är bra mot, det mest uppenbara är väl Kaalia, Deadeye (flicker, Roon), all typ av reanimation (förutom just living death :(), Bribery, Genesis Wave/TnN (även om man nu kan opta att inte lägga ut djuren).

14:36:34, 17/2 -15
Oppdatert: 17:08:20, 17/2 -15
  Outlaws of Thunder Junction Vil du slippe reklamen? Bli Gullmedlem!