Magic the Gathering
Magic the Gathering3209 medlemmer 6 pålogget

Brukernavn:

Passord:


Bli medlem
Har du glemt passordet?

Søk NorskeMagic
Søk kort:

Søk medlem:

Søk by:
Søk forumet:

Søk regler:

Søk kortstokk:
Artikler Diverse | Deckanalyse | Strategi | Casual | Deckdoktor | Turnering | Recension | Intervju | NoM | Judge

Velkommen til NorskeMagics artikler! Her finner du massevis av interessante og morsomme artikler om alt fra turneringer til måter å spille multiplayer-Magic på. Dykk ned i det massive arkivet vårt!
Vil du selv skrive en artikkel? Vi publiserer og belønner! Klikk linken nedenfor, så ser redaksjonen artikkelen, og de vil deretter avgjøre om den blir publisert eller ikke.
Vil du kanskje bidra til vår artikkelserie Deckdoktoren med et deck som trenger forbedringer? Ta i bruk denne formelen!

Legg til ny artikkel

1895 Artikler
sorter etter: Dato - navn - artikkeltype - Forfatter

 

Recension [EDH]
Commander 2014 - Guided by Nature
Via svenskamagic.com

Jag har alltid sagt att Magic är ett spel som bäst spelas av tre personer samtidigt. För den som älskar multi-player i alla dess former finns nu årligen Commander, Magics mer eller mindre officiella multiplayer format vid det här laget.

av toothpick_jack
10:13, 17/12 -14
läst 3011 ggr.
Skriv ut artikkel
8 Kommentarer

För den som är ny till formatet så spelas det med en 100-korts lek där varje kort (utom basic land) måste vara unikt. Leken leds också av en general kallad commander. Detta är vanligtvis en legendarisk varelse men i Commander 2014 tas denna roll av fem planeswalkers istället. Commander är ett format som är mer till för den som vill ha roligt och spela stora varelser och spells i grupp. Det är ofta mindre tävlingsinriktat än vanlig Magic vilket jag tycker om. Det gör att man kan leva ut sina fantasier om att ha en 24/24 hydra med double-strike och hexproof. Något som vanligtvis kan vara svårt att orkestrera i Magic.

Commandern

Lekens commander, Freyalise, fungerar utmärkt för den leken hon är utrustad med. Hennes förmåga att skapa mana-alver är fruktansvärt kraftig. Hon kan skapa blockare för att skydda sig själv som dessutom passar utmärkt in i lekens ganska starka alv-tema. Hennes 2-förmåga är trevlig att ha tillgång till, men jag ser mig inte använda den väldigt ofta. Det är ofta mycket mer värt att bygga upp Freyalise och sen försöka dra löjligt många kort med hennes sista förmåga. Dock är det ibland värt att förstöra en Nevinyrral's Disk eller en Wurmcoil Engine. Hade förmågan varit exile så hade den varit mycket starkare.

Leken

[Commander] Guided by Nature

EDH / Casual

Av: toothpick_jack
17:26, 27/11 -14

toothpick_jack kommenterer:
- ingenting :( -
Kategori: Casual
Format: EDHStørrelse: 99 kort
Farger:
Eksporter til! Magic Online
Eksporter til! Apprentice
Eksporter til! Magic Workstation
Skriv ut
794,-
Manakurve
Fargefordeling
Spill mot gullfisken! [lek]172765[/lek]
Kjøp kortstokken! Prox kortstokken!


Guided by Nature är en väldigt explosiv lek, precis som alvlekar brukar vara. Ifall den blir lämnad i fred så tar den snabbt över bordet och kör över motståndet. Leken bygger snabbt upp en bas med varelser antingen genom att helt enkelt spela dem, eller genom Freyalises första förmåga. Manan kan lätt dra iväg med kort som Elvish Archdruid och Priest of Titania. När väl armén är på plats så har leken ett gäng kort som fungerar som finishers á la Overrrun. Det är sällan leken behöver vinna på stora varelser även om möjligheten finns. Låt oss titta på några av de intressanta korten som är nya i C14.

Leken känns väl utrustad för att hantera många av de andra lekarna i Commander. Med en enfärgad lek förlorar man alltid någonting dock. Grönts stora svaghet är massremoval. Det händer rätt ofta att brädet blir så låst i Commander att den enda vägen ut är en ordentlig rensning. Som tur är finns det ett par artefakter (Nevinyrral's Disk, Oblivion Stone, Perilous Vault) som kan hjälpa till här. Leken kan också gärna bygga vidare på sitt alvtema och inkluderar ett par klassiker som Timberwatch Elf, Seeker of Skybreak och Oracle of Mul Daya. För den som har pengarna att spendera är även Gaea's Cradle från Urza's Saga helt klockren i den här leken. Jag är glad att Sylvan Safekeeper äntligen har reprintats, men tycker att det är jättesynd att de inte tog med orginalbilden på svenske Player of the Year, Olle Råde som efter sin vinst i Magics första invitational-turnering fick pryda Sylvan Safekeeper i Judgment.

Korten (Komplett bildspoiler)

Siege Behemoth

Ett finisher-kort om jag någonsin såg ett. Påminner starkt om Thorn Elemental med skillnaden att dess effekt påverkar hela laget. Det fina med Thorn Elemental var att den alltid garanterade sju skada när den väl anföll. Med Siege Behemoth kan man nog lätt klämma in 15-20 skada med ett massanfall. Det man får minnas är att även om varelserna garanterat skadar motståndaren så är de inte oblockbara. Dödar du inte motståndaren så kommer du förmodligen ha en sargad armé efter det stora anfallet.

Song of the Dryads

Jace är ett träd! Skämt åsido är det här kortet enormt i just grönt. Vi har tidigare sett kort som Beast Within som låter grönt förstöra permanents i utbyte mot något. Ett land är dock ett litet pris att betala för den otroligt starka effekten att i princip exilea en permanent i Oblivion Ring stil. Song of the Dryads tar hand om planeswalkers, gudarna från Theros, Avacyn, Angel of Hope och andra hemskheter. Men främst så hanterar den motståndarens commander på ett sätt som få andra kort kan. Det neutraliserar commandern utan att den lämnar spel. På detta sätt kan den inte ta sig tillbaka utan är fast i trädform för alltid.

Sylvan Offering

Varje färg har fått en "offering". En typ av kort som gör två så kallade paritetseffekter, alltså något som är lika bra eller dåligt för dig som för motståndaren. Det härliga med offerings är att då det är två paritetseffekter så kan du välja att dela dem med olika motståndare. Detta öppnar möjligheter för politik i spelet och det är jag alltid för. När du dessutom delar upp effekterna så blir det en "två till mig, en var till er"-situation där du i slutändan gagnas mest av offeringen. Det gröna offeringen är särskilt bra då den skapar en mängd alver för båda spelarna. Inte nog med att Guided by Nature är en alvlek, vissa alver räknar även motståndarens alver när de aktiverar sina förmågor – Priest of Titania, Wellwisher, Timberwatch Elf till exempel.

Snyggaste illustrationen

Freyalise, Llanowar

Fulaste illustrationen

Wellwisher

Denna recension publicerades ursprungligen på GameElite.se

 

Artikkel-tilbakemelding


Hadde du vært logget på, kunne du kommentert denne nyheten.

vampiric_ninja

REDAKSJON
Kalmar
Exakt samma upplevelse som jag har efter dom två matcher jag spelat. :)

09:56:56, 19/12 -14
partysmurphen

DOMMER L1
REDAKSJON
HEDERSMEDLEM
FSVM - LEDAMOT
Linköping
Har också spelat alla 5 mot varandra, och fick då äran att spela blått. Den leken gjorde typ ingenting alls och det fanns aldrig något incitament att spela ut Teferi; Den skulle bli ihjälslagen på stört och det enda man skulle få var en sleight of hand.

Röd var klart starkast, men vit är inte långt efter med en persistance som är lite jobbig. Svart gjorde bra saker, grön var lite smal men kunde utveckla sin position och vara med i matchen. Blått var aldrig med i matchen någonsin.

Skulle ranka lekarna så här:

Röd
Vit

Svart
Grön



Blå

09:41:12, 19/12 -14
elof_the_mighty

ETERNALKUNGEN 2014
ETERNALKUNGEN 2009
Varberg
Har i och för sig inte lyckats spela mer än 3 pers samtidigt och tror nog att den blåa leken är något sämre med fler personer, å andra sidan så har den Rite of Replication vilket är det klart bästa kortet bland alla 5 lekarna. Håller med om att den är ofokuserad på så sätt men tror det är en av styrkorna, bara en massa kortdrag så man aldrig får slut på gas. Stora killar och dessutom djur som gör nått. Kan dock som sagt tänka mig att den svarta går upp i value, den är lite segstartad men riktigt bra attrition.
Är dock helt övertygad om att den gröna är ännu sämre med fler motståndare.

06:25:22, 18/12 -14
blixt009

MEDLEM
Malmö
jag är själv samlare av alver, och köpte den här för just alverna och vissa andra enskilda kort, men på pappret är den tyvärr enligt mig den sämsta leken. synergier i all ära, men större delen av leken är kort som i bästa fall är halvkassa individuellt. och sweepers är dessutom vanliga i formatet.

hur de tar sig emot de andra preconsen är en sak, men ingen av preconsen representerar hur en ordentligt byggd edh-lek ser ut.

dock var alla 5 temarika och bra grunder (denna kanske svagast grund, men ändå) till att utveckla, och därmed bra för nybörjare.

00:38:29, 18/12 -14
vampiric_ninja

REDAKSJON
Kalmar
Har du testat att spela lekarna mot varandra, Elof, eller utgår du från hur du tror att dom borde fungera i teorin? Jag och Kalmars EDH-gäng testade lekarna vid två tillfällen, och baserat på vårt speltest är den blå leken klart sämst. Medan dom andra lekarna har tydliga teman är den blå mest byggd på goodstuff random-vis, och den blir därför väldigt ofokuserad.
Den svarta leken är riktigt stark när det kommer till attrition, så jag håller inte alls med om att den gör för lite. Den avser helt enkelt att nöta ner sina motståndare till dom inte förmår mer. En klassisk monosvart EDH-strategi skulle jag säga (dessutom har leken klart drygast PW commander).
Du har rätt i att den gröna leken är smalast i vad den försöker göra, men det gör den inte svag. Den spelas ungefär som en klassisk alvlek och kan vara väldigt explosiv under rätt förutsättningar.
I övrigt håller jag med om att röda leken har starkast synnergier. Det var också den som tog hem båda dom två massiva games vi spelade.

21:14:52, 17/12 -14
Oppdatert: 09:57:40, 19/12 -14
elof_the_mighty

ETERNALKUNGEN 2014
ETERNALKUNGEN 2009
Varberg
latsblaster skrev 16:36, 17/12 -14 Är inte den här leken den som är mest hotfull och med starkast synnergier då?

Nej.

Den röda är den med starkast synergier. Den vita är på andra plats även om jag saknar en del equipments i den. Svarta gör inte mycket och den blåa har egentligen bara value. Den blåa är dock klart starkast av de 5.

17:26:30, 17/12 -14
latsblaster

HEDERSMEDLEM
Är inte den här leken den som är mest hotfull och med starkast synnergier då?

16:36:04, 17/12 -14
elof_the_mighty

ETERNALKUNGEN 2014
ETERNALKUNGEN 2009
Varberg
Tycker klart att den gröna leken är sämst av de 5 nya. Den saknar förmåga att hantera sweepers, gubbar eller när motståndaren går bananas. Tycker det är synd att inte Beast Within är med tex.

Bra artikel i övrigt men borde kanske belyst just att den är sämre än de övriga :P Däremot så är den nog ganska lätt att opta, in med mer alver och lite vilda artifacter typ.

11:02:38, 17/12 -14
  Outlaws of Thunder Junction Vil du slippe reklamen? Bli Gullmedlem!