Magic the Gathering
Magic the Gathering3209 medlemmer 7 pålogget

Brukernavn:

Passord:


Bli medlem
Har du glemt passordet?

Søk NorskeMagic
Søk kort:

Søk medlem:

Søk by:
Søk forumet:

Søk regler:

Søk kortstokk:
Artikler Diverse | Deckanalyse | Strategi | Casual | Deckdoktor | Turnering | Recension | Intervju | NoM | Judge

Velkommen til NorskeMagics artikler! Her finner du massevis av interessante og morsomme artikler om alt fra turneringer til måter å spille multiplayer-Magic på. Dykk ned i det massive arkivet vårt!
Vil du selv skrive en artikkel? Vi publiserer og belønner! Klikk linken nedenfor, så ser redaksjonen artikkelen, og de vil deretter avgjøre om den blir publisert eller ikke.
Vil du kanskje bidra til vår artikkelserie Deckdoktoren med et deck som trenger forbedringer? Ta i bruk denne formelen!

Legg til ny artikkel

1895 Artikler
sorter etter: Dato - navn - artikkeltype - Forfatter

 

Intervju
Veckans profil: Hall of Famer Paulo Vitor Damo da Rosa!
Via svenskamagic.com

Odiskutabelt så är det latinamerikas bästa spelare genom tiderna är intervjuoffret i denna veckoprofilsintervju. Läs vidare för att höra om PVDdRs åsikter om vem som är den bäste spelaren han har mött, vilket oslagbart rekord han innehar inom Magic, prize splits, vad som kännetecknar ett riktigt dåligt limitedformat och vem som är roligaste snubben på Pro Touren...

av Sajkobeer
12:44, 22/8 -14
läst 5496 ggr.
Skriv ut artikkel
15 kommentarer

Tjenare Paulo! Vad kul att du svarar på frågor åt Svenskamagic.com, du är i gott sällskap. Budde, Maysonet, Weissman, Herzog, Mowshowitz och Kastle har gjort det före dig. Men nu gäller det äntligen en spelare som fortfarande är in the game och som flera läsare önskat sig att höra ifrån. Var vänlig att introducera dig själv. Det är alltid någon av våra läsare som inte vet vem du är. Hur skulle du beskriva dig själv och hur hamnade du i Magicträsket?
Jag heter Paulo Vitor Damo da Rosa är 26 år gammal och härstammar från Porto Alegre i Brasilien. När jag var endast 8 år gammal så läste jag om Magic i en tidning och min mor tog då med mig och en vän till en affär för att handla lite boosters. Vi spelade i skolan hela tiden men vartefter mina klasskamrater slutade så fick jag åka till affären istället för att lira. Där blev jag gradvis mer och mer tävlingsinriktad. I allra första början så visste jag ju inte ens att man kunde vara proffs, men jag har alltid varit tävlingsinriktad i allt jag gör. 2003 spelade jag min första Pro Tour och 2006 började jag besöka alla Pro Tours. Jag har inte missat någon Pro Tour sedan 2006.

1. Vad gör du när du inte lirar Magic?
Jag studerar Internationella Relationer, för närvarande är jag på sista terminen. Mina hobbies är TV, Fantasyböcker, Bridge och spelar även lite casually League of Legends.

2. Hade du någon lärare/guru/ledsagare/förebild när du började spela eller när du började tävla?
Det hade jag inte.

3. Om man tittar på dina meriter så är det lätt att få intrycket att du är en renodlad constructedspecialist. Stämmer det tycker du?
Ja det kan man säga. Jag tycker att jag är bättre på att spela än på att t.ex. drafta och jag är relativt bra på att välja lekar i constructed. Vidare så behöver jag inte hellar massiva mängder med träning för att spela en lek bra. Även om jag givetvis förbättrar mitt spel med lite övning med en ny lek och i constructed får man ju alltid åtminstone lite träning med exakt den leken man väljer att lira.

4. För balansens skull nu när vi slagit fast att du är constructedspecialist. Vilket är det bästa draft-formatet? Vad karaktäriserar ett bra draftformat? Vad avskyr du i limited?
Jag gillar bra mana och bra removal. Ett format som t.ex. Shards of Alara-block känns horribelt. Alla spelade 3-4 färger och duellerna karaktäriseras av vem som får möjligheten att spela sina trefärgskort. Med kort som Rhox War Monk och Wholly Thoctar i limitedformatet så får den som eventuellt fixar/har turen med manan runda 3 ett enormt försprång och det gillar inte jag. När det gäller removal så är det viktigt i den aspekten eftersom det stoppar "Oops - jag vinner"-partierna från att hända. I vissa format så lägger man bara en bomb och motståndaren är slut eftersom de inte kan hantera den. Eller till exempel som nu i Theros, att lägga en Ordeal r2, sådant är så ointressant.

5. Är det sant att Magic i Sydamerika inte är så välorganiserat som på andra kontinenter? i sådana fall, vad kan göras för att åtgärda det?
Det stämmer, men det håller på att bli bättre. Ju mer vi övar desto bättre kommer vi att bli på organisation och administration. Wizards har nu uppfattat problemet och håller på att åtgärda saken. Vi har numera ofta besök från personal på Wizards och våra turneringsorganisatörer är numera alltid inbjudna till organisatörskonferenser och dylikt. Så det blir bättre och bättre hela tiden hos oss.

7. Ditt genombrott kom ju på PT Charleston. Kändes det något speciellt jämfört med dina tidigare framgångar? Jag undrar också vem Celso Zampere är? De flesta känner nog till din andra lagkamrat Willy Edel som ju t8at ett par Pro Tours.
Jo, det var väldigt speciellt dels på grund av den stora framgången och dels på grund av att det var i lag med två väldigt goda vänner. Celso är en brasiliansk spelare vars största framgång är nog att han vunnit en GP. Men han har bara inte slagit igenom internationellt som jag och Willy. Numera spelar Celso inte ens Magic längre.

8. Det verkar som att stora lag för speltestning verkar bli viktigare och viktigare för att få en edge i nya format på Pro Touren. Kan du berätta lite om förutsättningarna för ett lag som Channel/Fireball har ändrats genom åren? Är lagen mer jämna nu jämfört med för ett par år sedan? Vad tycker du om de nya europeiska lagen?
Lagen har gradvis blivit viktigare och viktigare eftersom det finns mindre tid att förbereda inför Pro Tours efter att ett nytt set släppts. Förutsättningarna för CFB har inte ändrats nämnvärt vi är fortfarande ungefär samma personer, men nu är det mycket lättare att hitta ett lag eftersom det finns allt fler lag. Framväxten av de europeiska lagen är helt naturlig eftersom det är en stor fördel att vara i ett lag. Det gör även testningen mycket roligare för de inblandade! De som inte anpassat sig till denna utveckling riskerar verkligen att hamna på efterkälken. Så hårt är det idag.

9. Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit i Magic?
Först, att vara i Hall of Fame- Det är något jag kommer bära med mig under resten av livet, oavsett vad som händer. I andra hand är jag stolt över att ha fyra t8or från VM! Vilket är mer än någon annan har, och något som sannolikt aldrig kommer att slås, eftersom formatet för VM har ändrats så radikalt.

10. Vilken är den bästa staden för att hålla en PT eller GP?
Det finns så många bra... San Diego är jättebra, nära till hotel, bra mat, och väldigt nära flygplatsen, vädret är också alltid bra så San Diego är aldrig fel. Min personliga favorit är Hawaii, fantastiskt konferenscenter och resan är verkligen värt det.

11. Vilken är den bästa svenska magicspelaren genom tiderna?
Eh.. Jag avstår att svara på den frågan!

12. Vem är den bästa spelaren som du någonsin spelat mot och varför?
Antagligen Luis Scott-Vargas; han är bara allround väldigt bra på spelet, både tekniskt och psykologiskt. Jag har dock aldrig spelat mot Kai Budde eller Jon Finkel (förutom en kubdraft mot Finkel som gick så snabbt att det inte gick att bilda en uppfattning om något).

13. Hur kommer du hantera din permanenta invite till Pro Tours framöver? Hur ser planerna ut? Ska du grinda för evigt eller har du något specifikt mål att uppnå?
Jag vill vinna VM! Jag har vunnit en Pro Tour, men icke-magicspelare förstår inte vad det innebär. Titeln världsmästare lockar mig väldigt mycket. Hur länge jag fortsätter beror nog på hur bra det går.

15. Finns det en lek du har designat som du är stoltare över än alla andra?
Ärligt, jag designar sällan lekar. Jag hjälper givetvis till att desgina tillsammans med andra och jag finputsar givetvis även massor av lekar. Men det är inte vanligt att jag kommer på en banbrytande ide från grunden. Den mest framgångsrika leken jag hjälpte till att designa var Caw-Blade. Den hade inte direkt en ensam designer, vi var många som hjälpte till.

16. Vissa argumenterar för att Magic var mer skillintensivt förr i tiden, cirka mellan 1997 och 2004 jämfört med idag. Bombraresen är ju vanligare nu och constructedmagic är mest synergier mellan gubbar och inget annat. Spelare som Herzog, Budde, Nassif, Kastle och Finkel dominerade på ett sätt som ingen gör idag. Är det bevis för att spelet idag är mer random och straffar en person för hårt om man missar ett landdrop tidigt? Eller är det samma skillnivå som krävs idag men att skillen kanske är mer jämnt fördelad bland spelarna på toppnivån på grund av internetdiskussioner, mer lagspeltestande samt resultat och testning via Magic Online?

Jag tror påbåda uppfattningarna är rätt. Det finns definitivt mer tur i Magic nu, eftersom det är svårare att komma tillbaka i en duell numera om man hamnar på efterkälken. Förr kunde man missa landdrop runda 3 och 4 men fortfarande ha en chans att komma tillbaka. Idag om man missar två landdrop tidigt så har motståndaren i princip alltid en sådan boardposition att det är mer eller mindre omöjligt att ta in försprånget. Förr i tiden var det färre kort som räddade personer som spelade fel, numera kan du spela jättedåligt men sedan rippa Baneslayer Angel och ditt spelfel spelar mindre roll. Men snittspelaren är mycket bättre idag än för 10 år sedan. Magic Online hjälper till mycket där, eftersom alla kan träna även de som bor helt offside ute i skogen. Jag minns i våra Brazilianska PTQer för några år sedan, flera av spelarna i t8 hade aldrig draftat förut. De hade aldrig gjort en draft någonsin i sitt liv! De var förståeligt nog väldigt lätta för oss som kunde drafta. Numera har alla tillgång till drafter åtminstone på Magic Online. På Touren idag så är även den nedre halvan väldigt duktiga spelare och har alltid tränat och förberett sig. Så var det inte heller alltid förr. Ytterligare en annan faktor att räkna med här är att turneringar har fler spelare idag. Det är lättare att regelbundet gå t8 i GPs med 400 deltagare än de turneringarna med 2000 deltagare helt enkelt.

17. Vem är roligast på Pro Touren? Vem har bäst practical jokes?
Jag gillar både Luis Scott-Vargas och Eric Froehlich, som är väldigt roliga på sina egna sätt. Luis skämtar om allt och flummar runt så det går inte att hjälpa att man skrattar när man hänger runtomkring honom. EFro är snarare snabbtänkt och duktig på att uttala saker så att det låter väldigt roligt. EFro har väldigt bra timing helt enkelt när det gäller oneliners och dylikt.

18. Finns det något specifikt play från en stor turnering som du är stolt över?
Det är svårt att säga ett specifikt play - Om jag är stolt är det oftare över hur jag spelar en hel match. Hur jag approachade den, hur jag identifierar min motståndares strategi och hur jag övervinner den. Ibland tänker jag "Wow, jag spelade denna match så bra att nästan vem som helst annan person hade förlorat i mitt ställe". Men jag tänker aldrig "wow detta playet var så bra att ingen annan hade gjort det".
Vendilion Clique
19. Vem är världens mest underskattade spelare?
För inte så länge sedan hade jag sagt Owen Turtenwald men det finns inte en chans att han är underskattad nu. Innan dess gällde samma sak Shota Yasooka, men han är inte underskattad heller numera. Jag tycker att numera så antar alla direkt att den som lyckas med något är genuint bra på det. Vilket snarare resulterar i att en hel del personer är överskattade snarare än underskattade (jag menar, när varje person i en t8 anses vara "the nut high" så är det svårt att vara underskattad). Den mest underskattade personen är således antagligen någon som är fantastiskt överjordiskt bra men som i allmänhetens ögon endast anses vara väldigt bra. Exempel på sådana spelare är sannolikt japaner, såsom t.ex. Shuhei Nakamura, Yuya Watanabe och Makihito Mihara. (Reds. Anm. Sedan intervjun genomfördes har Makihito Mihara t8at ytterligare en PT och även hunnit bli invald i Magic the Gathering Hall of Fame.)

20. När du teamar med CFB sysslar ni med prizesplits? Är det vanligt förekommande? Eller låter Wizards inte er snacka om sådant?
Det beror på spelaren. Generellt så gör vi inga teamsplits, alla får splita med vem de vill. Jag brukar vanligtvis splitta med LSV. Sedan beror det på vem jag möter, jag splittade några procent med Kibler när vi möttes i finalen på Hawaii. Smart att splitta med den man anser vara den bästa man någonsin spelat mot.

21. Förutom tävlingsmomentet vilken är den största skillnaden mellan online och pappersmagic?
Den sociala aspekten. När jag spelar Magic IRL så hänger jag med polarna som jag ser sällan, jag har roligt mellan rundorna, berättar och lyssnar på historier, kollar på matcher och skriver autografer. I Magic Online så är det bara Magic och inget annat. Det är inte så roligt att spela Magic Online om jag ska vara ärlig. Jag ber läsaren även att observera att detta uttalande alltså gjordes månader innan den nya klienten på Magic Online lanserades under sensommaren 2014.

22. Min polare säger att det finns en historia om en viss herre vid namn "Pablo Doritos". Kan du berätta den historian? Är det ett internskämt eller?
Ett tag sedan så var vi i laget Channel/Fireball på en restaurang och behövde en taxi till vårt hotell. Vi efterfrågade en taxi och en servitris frågade: -Vad heter du? Jag svarade givetvis med: -Jag heter Paulo Vitor Damo da Rosa. Eftersom jag heter så. Hon frågade då: -Seriöst? Heter du så? Jag igen: -Ja, det är mitt namn. Varpå hon går till telefonen som som hängde på väggen och säger i helt dödsallvarlig ton, helt utan att röra en min: -Jag behöver en taxi till "Pablo Doritos"...

23. Har du något favoritkort?
Antagligen Vendilion Clique, massor av valmöjligheter, väldigt kraftfullt kort men inte brutet. Kort sagt ett väldigt intressant kort.

24. Saknar du gamla Worlds eller gillar du nya Players Championship bättre?
Både och, de båda turneringarna är VÄLDIGT olika. Gamla Worlds var en helt awesome turnering, som även verkligen hjälpte små länder att komma fram i rampljuset. Jag saknar och gillade den väldigt mycket och saknaden efter den turneringen är enorm hos mig. Detsamma gäller även saknaden av gamla Nationals som ju feedade VM under åren 1995 - 2011. Nya Worlds, eller Players Championship om du så vill är mer som gamla invitational i sitt upplägg. Det är bra det också, och en showcase feature som Magic också behöver.

Du ska ha ett stort tack från det svenska magic-communityt för att du tog dig tiden och svara på frågorna. Adjö!
Ingen fara. Det var trevligt.

SvM tackar även Pssst Karbunkelsopp elof_the_mighty och FatMaximus som bidragit med frågor till intervjun!

 

Artikkel-tilbakemelding


Hadde du vært logget på, kunne du kommentert denne nyheten.

aginamist

REDAKSJON
Mmm, jag följde honom på Twitter förut och han klagade verkligen på allting som fanns.

12:36:39, 27/8 -14
Hoben

DOMMER L1
Lund
aginamist skrev 13:16, 23/8 -14 Synd att frågan "Varför gnäller du så mycket hela tiden" inte var med.

Hahaha, min enda tanke varje gång jag ser honom!

12:15:09, 27/8 -14
JhovalKing

MEDLEM
Rolfstorp
Kul läsning

16:42:00, 25/8 -14
aginamist

REDAKSJON
Synd att frågan "Varför gnäller du så mycket hela tiden" inte var med.

13:16:29, 23/8 -14
LarsLeif

MEDLEM
Bromma
Grymt kul läsning! :)

00:23:09, 23/8 -14
Frashannes

MEDLEM
Västerås
Tack, mycket kul.

19:15:44, 22/8 -14
pettdan

MEDLEM
Stockholm
Tackar för fredagsunderhållningen!

19:00:12, 22/8 -14
Hoben

DOMMER L1
Lund
Bra som alltid Björn!

18:44:37, 22/8 -14
Pulkan

MEDLEM
Örebro
Haha, Pablo Doritos! Det måste ha varit i Amerikat...

18:26:04, 22/8 -14
Covenant666

MEDLEM
Lund
Trevlig läsning. Man tackar!

18:18:17, 22/8 -14
Lomaw

MEDLEM
Bromma
Intressant läsning. Tack för arbetet alla inblandade lagt ner :)

/Lomaw

17:28:37, 22/8 -14
elof_the_mighty

ETERNALKUNGEN 2014
ETERNALKUNGEN 2009
Varberg
Kanon!

15:13:15, 22/8 -14
Quadman

DOMMER L1
Oxie
Detta, detta är så bra.

14:24:39, 22/8 -14
gust

TEAMMäSTARE 2011
Gävle
Härligt!

14:20:15, 22/8 -14
Zynque

MEDLEM
Malmö
Skoj! Tack så mycket Björn!

13:52:49, 22/8 -14
  Vil du slippe reklamen? Bli Gullmedlem!